5 Kasım 2024 Salı

HDP: DEDAŞ bağımsız bir heyetle denetlenmelidir

HDP 'Demokrasi Buluşmaları' kapsamında Urfa'da tarım emekçileriyle bir araya geldi. Köylüleri ve tarım üreticilerini elektrik kesintileriyle mağdur eden DEDAŞ önünde açıklama yapan HDP heyeti, DEDAŞ'ın kamulaştırılmasını ve bağımsız bir heyet tarafından denetlenmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin "Hep Birlikte Demokratik Bir Geleceğe" kampanyası kapsamında ikinci etap olarak başlatılan 'Demokrasi Buluşmaları' devam ediyor.

HDP Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, milletvekilleri ve MYK üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Bekir Karakeçili, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın da yer aldığı heyet, Urfa'da tarım meslek örgütlerini ve odalarını ziyaret etti. HDP heyeti son dönemde Kürt kentlerinde keyfi elektrik kesintileriyle köylüleri mağdur eden DEDAŞ önünde açıklama yaptı.

SÜRÜCÜ: DEDAŞ YARATTIĞI ZARAR VE ZİYANLARI KARŞILASIN

DEDAŞ önünde yapılan açıklamada ilk sözü Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü aldı. Sürücü, DEDAŞ'ın bölgede halkı mağdur ettiğini örnekleriyle açıkladı. "DEDAŞ enerji şirketi özelleştirildiğinden beri elektrik tellerini, alt yapıyı tamir etmemiş ve onarmamıştır. Bundan kaynaklı olarak tellerin düşmesiyle birlikte kimi yerlerde büyükbaş hayvanlar telef olmuş ve yine binlerce dönüm ekili alanlar yanıp kül olmuştur. Örneğin Siverek’te İbrahim Halil Bektaş’ın 60 dönümlük ekili buğday tarlası düşen teller sonucu yanıp kül olmuş, DEDAŞ kendisine 190 bin elektrik faturası çıkarmıştır. Yine Siverek’te Serdar Ayata’nın 30 dönüm, Eyüp Karaman’ın 40 dönüm tarlası yanmıştır" diye konuştu. 

Onarılmayan ve kopuk tellerden toprağa giden akımın da faturalara kaçak olarak işlendiğini belirten Sürücü, "DEDAŞ’ın bölgedeki elektrik tellerini tamir etmesi gerekiyor. O tellerden oluşan kaçağın yarattığı zarar ve ziyanın karşılanması gerekiyor" dedi.

'DEDAŞ BÖLGEDE BEYLİK İNŞA ETMİŞ, GÜCÜNÜ DE AKP'DEN ALIYOR'
Sürücü şöyle devam etti:  

"Bölgenin bu hale düşürülmesinin nedeni iktidardır. Bu iktidar halkın nasıl yaşadığını umursamıyor. Bugün Urfa 3. büyük tarım şehri ama her yıl Urfa’dan binlerce mevsimlik tarım işçisi yüzünü batıya Karadeniz’e, Marmara’ya çeviriyor. Çünkü kendi tarlasını ekip biçemiyor, çünkü devletin verdiği desteklemelere de DEDAŞ tarafından el konuluyor. DEDAŞ bölgede bir beylik inşa etmiş ve bu gücü de AKP iktidarından alıyor.

"HDP olarak bu politikalara ve usulsüzlüklere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Urfa, Fırat kenarında kurulmuş. Atatürk Barajı Türkiye’nin en büyük barajı ve dünyanın en büyük 5. hidroelektrik santrali burada, en fazla elektrik burada üretiliyor. Ama Urfa halkı, Urfa bölgesi mum ışığıyla önünü görmeye çalışıyor. Buradan bir kez daha tekrar ediyoruz, DEDAŞ kamulaştırılmaldır. Bunun için iktidar gereken özeni gösterip bunu yapmalıdır. Urfa, Diyarbakır ve Mardin halkı var olan usulsüzlükleri hak etmiyor. Buna karşı sonuna kadar halkımızla birlikte mücadelemizi vereceğiz. Urfa halkı, bölge halkı yalnız değildir. Sonuna kadar bu haksızlığı dile getirip, düzeltilmesi için çalışacağız. Bugün buradayız, demokratik tepkimizi ortaya koyarak usulsüzlüklerin düzeltilmesini isteyeceğiz."

TURAN: BAĞIMSIZ BİR HEYET DEDAŞ'I DENETLEMELİDİR
HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da köylülerin yaşadığı sorunları özetledi. Turan "DEDAŞ’ın sürdürdüğü politika devam ettirilebilir değildir. Şu Allah'tan reva mı? Bakın suyun olduğu yer de burası, elektriğin üretildiği yer de burası. Buna rağmen çiftçiler büyük bir susuzluk ve elektriksizlikle karşı karşıyalar" diye konuştu. 

Hasatın tarlada yanmasına göz yummanın ihanet olduğunu söyleyen Turan, şu talepleri sıraladı:

"Öncelikle tarımsal üretimde kullanılan elektriğin birim fiyatının mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Elektrikten KDV’nin alınması, TRT fonunun alınması gibi uygulamalar kabul edilemez. Fonlardan, vergilerden bağımsız bir biçimde çiftçiye ucuz elektriğin mutlaka sağlanması gerekir. 

"DEDAŞ çiftçinin hakkı olan desteklemeleri, elektrik borçları olduğu gerekçesiyle bloke ediyor. Çiftçinin eline desteklemeler gelmeden DEDAŞ buna el koyuyor, çiftçinin borcundan düşüyor. Bu çiftçinin üretim yapmasının önünde büyük bir engeldir. Her ne koşulda olursa olsun üretim yapan çiftçinin elektriği kesilmemelidir.

"Çiftçinin elektrik borcu ya kamu borcu hanesine yazılmalı, devlet tarafından ödenmelidir ya da büyük kısmı ödenmeli ve geri kalan kısmı uygun, taksitli hale dönüştürülmelidir."

DETAŞ'ın kapalı bir kutu olduğuna dikkat çeken Turan, bağımsız bir heyetin DEDAŞ'ı denetlemesini istedi. Turan, "Bizim elimizdekini, avucumuzdakini yok etmeye kimsenin hakkı yok. DEDAŞ’ın da onun ağababası AKP’nin de hakkı yok."

DEDAŞ’IN ÖNÜNE SİYAH ÇELENK
Konuşmaların ardından heyet, DEDAŞ binasının önüne “Ampulün patlasın karanlıkta kalasın DEDAŞ” yazılı siyah çelenk bırakmak istedi. DEDAŞ’a bağlı özel güvenlik görevlileri ve polisin engellemesine rağmen heyet çelengi bırakarak, sloganlar eşliğinde DEDAŞ’ın önünden ayrıldı. 

HDP, iki heyet oluşturarak Zahireciler Borsası yönetimi, nakliyeciler esnaf odasını ziyaret etti. Heyetler, pamuk, domates tarlalarını da ziyaret ederek işçilerle de görüşecek. Heyet ayrıca işçilerle de buluşma yapacak ve yerel basın ile görüşme gerçekleştirecek.