2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP Çocuk Komisyonu: Zırhlı araçlar bu dönemin katliam sembolüdür

HDP Çocuk Komisyonu, Kürdistan'da zırhlı araçlarla yaşanan katliamlara dikkat çekmek için Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Zırhlı araçla katledilen Efe Tektekin'in babasının asli kusurlu bulunmasına tepki gösterildi, 14 yılda 24'ü çocuk 56 kişinin zırhlı araçlarla katledildiği vurgulandı. Katliamları gerçekleştirenlere cezasızlık politikası uygulandığına işaret edilen açıklamada, zırhlı araçların yaşam alanların çıkarılması çağrısında bulunuldu.

HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Türkmen ve Hüseyin Kaçmaz, Kürdistan'daki zırhlı araç katliamları ve Efe Tektekin'in babasının asli kusurlu bulunmasına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya KESK MYK üyesi Varol Öztorun'un yanı sıra Eğitim-Sen ve İHD temsilcileri de katıldı.

11 Eylül tarihinde zırhlı araçla katledilen Efe Tektekin'in babasının asli kusurlu bulunmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Kaçmaz, zırhlı araç çarpması sonucu meydana gelen ölümlerin biri hariç tamamının Kürdistan'da yaşandığını hatırlattı. Komisyon Eş Sözcüsü Nuray Türkmen'in hazırladığı listeyi gösteren Kaçmaz, ölüm makineleri olarak tanımladığı zırhlı araçların 2008-2022 yılları arasında 24'ü çocuk 56 kişinin ölümüne, 22'si çocuk 141 kişinin yaralanmasına neden olduğunu söyledi.

Zırhlı araç çarpması sonucu ölümlerin Kürt sorunu ve Kürt sorununun savaş politikalarıyla nasıl bir sebep sonuç ilişkisi içinde olduğunu gösterdiğini kaydeden Kaçmaz, zırhlı araç ölümlerinin dışında da Kürt çocuklarının savaş ve çözümsüzlük politikaları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

3 YIL SONRA BABAYI KUSURLU GÖSTEREN RAPOR
Zırhlı araç ölümlerinin üzerinden yıllar geçtikten sonra hazırlanan raporlarla katliamı gerçekleştirenlerin aklandığına işaret eden Kaçmaz, "Diyarbakır'da 2019'da zırhlı araç çarpması sonucu 5 yaşındaki Efe  Tektekin hayatını kaybetmişti. Söz konusu kazadan 3 yıl sonra yeni bir keşif yapıldı ve hazırlanan raporda da Efe Tektekin'in babası asli kusurlu bulundu" bilgisini paylaştı.

OLAY SOĞUTULUP CEZASIZLIK POLİTİKASI UYGULANIYOR
Neredeyse bütün vakalarda aynı yöntemlerin uygulandığına işaret eden Kaçmaz, 16 tonluk panzerin evin duvarını yıkarak yataklarında uyuyan Muhammed ve Furkan kardeşleri katlettiği olayı hatırlattı, "Burada da aynı yöntem izlenmiştir. Kamuoyunda olay soğuduktan, üzerinden yıllar geçtikten sonra yeni bir rapor alınarak sürücü belgesi olmayan aracı kullanan polise 19 bin lira para cezası verilerek ertelenmişti" hatırlatmasında bulundu.

2015 yılında yapılan "İç Güvenlik Paketi" adı altındaki düzenlemenin bu tür katliamların üzerini örtme, polis devleti yaratma amacı taşıdığını o dönem söylediklerini belirten Kaçmaz, "Bu liste maalesef bizi haklı çıkardı" diye konuştu.

Kaçmaz, Efe Tektekin'in dedesi Mehmet Tektekin'in de Efe'den 15 ay önce zırhlı araçla hayatını kaybettiğini belirtti, "Bu ülkenin neresinde bu kadar sıklıkla zırhlı araçlarla insanlar katlediliyor, yaralanıyor, bir ömür boyu uzuvlarını kaybederek engelli yaşamaya mahkum ediliyor" sorusunu yöneltti.

'90'LI YILLARIN BEYAZ TOROSLARI, BU DÖNEMİN ZIRHLI ARAÇLARI'
90'lı yıllarda Kürtlere yönelik katliamlar, kaçırma, kaybetme saldırılarının beyaz toroslarla gerçekleştirildiğini hatırlatan Kaçmaz, bu dönem bunun zırhlı araçlarla yapıldığı söyledi.

'ZIRHLI ARAÇLARIN YAŞAM ALANLARINDAN ÇIKARILSIN'
Zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılması çağrısında bulunan Kaçmaz, yaşananların kaza değil iktidarın Kürt halkına ve çocuklarına yönelik bir politikası olduğuna vurgu yaptı. Kaçmaz, zırhlı araçlarla gerçekleştirilen ölümler karşısında cezasızlık politikasından vazgeçilmesini de istedi.