2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP: Bodrum'da betonlaşmaya göz yummayacağız

HDP Bodrum Ekoloji Komisyonu, Bodrum'un Ortakent Mahallesi'nde arkeolojik ve doğal sit alanı içerisinde bulunan parsellerin imara açılmasına tepki göstererek "Yaşam alanlarımızın imara açılmasına göz yummayacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bodrum Ekoloji Komisyonu, 21 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve mülkiyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Bodrum'un Ortakent Mahallesi'ndeki 9 adet parselin yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi. Komisyon yaptığı açıklama ile "Yaşam alanlarımızın betonlaşmasına göz yummayacağız" dedi.

Ortakent Mahallesi 353. adada toplam alanı 1.102.310 m2 olan 9 adet parselin yapılaşmaya açılmasına karşı yapılan açıklamada, var olan parsellerin tamamının 1. ve 3. derece arkeolojik ve doğal sit alanları içersinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, geçmiş dönemlerde de imara açılmak istenen ama Bodrumluların direnişi ile bu karardan vazgeçilen araziler üzerinden rant elde etme çabasının olduğuna değinildi. Yapılan açıklamada "10 Temmuz'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'ÇED süreci başladığı' duyurulan bir arama ruhsatı ile söz konusu alanın denize yakın parsellerinde jeotermal sondaj kuyusu açarak, işletme hakkı elde etme girişiminde bulunduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı'nın 2836 sayılı kararı ile 1.102.310 m2 büyüklüğündeki bu alan ve ilgili tüm yetkiler, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 8. maddesi dayanak yapılarak  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na verilmiştir. Berat Albayrak'a bağlı olan idarenin hazırlamış olduğu rant planları da aynı kararla onaylanmıştır. Bu planlara göre bugünlere kadar yeşil olarak kalmış ve halkın kullanımına açık olan bu parsellerde konut, otel, ticari binalar ve günübirlik tesisler yapılabilecektir" denildi.

Yapılaşma planına karşı Bodrumluların ve Bodrum'da bulunan demokratik kitle örgütlerinin itirazlarının ortaklaşması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Partimiz, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan rant planlarının iptal edilerek Ortakent'teki bu alanın mevcut doğal haliyle kalması için üzerine düşeni yapmaya kararlıdır" diye belirtti.