20 Eylül 2024 Cuma

HDP 'anti faşist cephe'yi örmenin öncülüğünü yapacak

HDP'de yeni dönemin yol haritasına dair tartışmalar devam ediyor. 2 gündür devam eden toplantıda kurumsallaşan OHAL koşullarına karşı "anti faşist cephe"nin kurulması ve toplumsal muhalefetin bu cephede buluşturulmasının öncülüğünün yapılmasına dair tartışmalar yürütüldü.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) iki gündür süren Parti Meclis toplantısında, kurumsallaşan OHAL rejimine karşı "anti faşist cephenin" örülmesi ve bunun öncülüğünün yapılması yönünde tartışmalar yürütüldü.
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Hayri Demir'in haberine göre; toplantıda bu cephenin oluşturulması, bütün toplumsal muhalefettin bu cephede buluşturulmasının yol ve yöntemleri üzerine kapsamlı tartışmalar yürütülerek, planlamalar yapıldı.
 
Bu kapsamda önümüzdeki süreci bir "seferberlik ruhuyla" karşılayacak olan HDP, "anti faşist cephe" çatısı altında bütün toplumsal kesimleri yeni dönemde "otoriter rejime" karşı bir araya getirmenin yollarını arayacak. Meclis'teki yasama çalışmalarında da buna denk düşecek bir muhalefet çizgisi esas alınacak. Büyütülecek demokrasi cephesinin yanı sıra bölgedeki bileşenlerle de Kürt Ulusal Birliği'nin zeminin güçlendirilmesi ve sonuçlandırılması yönünde tartışmalar yürütüldü.
 
YEREL SEÇİMLER
 
Toplantıların ana gündemlerinden birisi de geride kalan 24 Haziran seçimleri sonuçları ve önümüzdeki yerel seçimler başlığı oldu. Bütün engelleme ve baskılara rağmen HDP'nin barajı aşarak Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olmasının önemli bir başarı olarak görülmesi vurgusu ön plana çıkarken, yaklaşan yerel seçimler için de nasıl bir strateji izleneceği tartışıldı. Oy düşüşünün yaşandığı kimi merkezlerin sonuçlarının mercek altına alınması ve sonuçlara dair yapılacak analizlerle yerel seçimlere kapsamlı bir hazırlığın yapılması da tartışıldı.
 
Bu kapsamda özellikle yerel seçimlerde otoriterliğe karşı yerel dinamiklerin de yer alacağı geniş demokrasi ittifaklarıyla girilmesi yönünde öneriler gelişti.
 
OHAL'E KARŞI MÜCADELE
 
Kalıcı OHAL düzenlemesiyle kurumsallaşacak olan OHAL'e karşı toplumsal bir mücadelenin örülmesi için de bütün toplumsal muhalefetin buluştuğu bir zeminin yaratılması önerisi öne çıktı. Bu mücadelenin alanlarda verilmesi yönünde görüş ağırlık kazanırken, bunun somut bir planlamaya dönüştürülmesi bekleniyor.
 
Yine PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecrit ile milletvekilleri ve siyasetçilerin tutukluluğu da gündeme gelen başlık oldu. Cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerine karşı mücadele yürütülmesi konusunda da çalışmaların yürütülmesi yönünde öneriler yapıldı.
 
YENİ DÖNEMDE YENİ GÖREVLENDİRMELER
 
Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin yoğunluklu olarak milletvekili seçilmesi ve kimi kurulların da güçlendirilmesi ele alındı. Buna göre MYK'da yeni görevlendirmelere gidilmesi yönünde somut tartışmalara gidildi.
 
Parti Meclisi toplantısının ardından akşam saatlerinde toplanacak olan Merkez Yürütme Kurulu'nda tüm bu başlıklar ele alınarak, kararlaştırılacak. Tartışmaların resmi karara dönüşmesiyle birlikte HDP de sahaya inerek, somut planlamalarla yeni dönemin stratejisini örecek. Toplantılardan çıkacak sonuçların ise yarın yapılması planlanan bir açıklama ile kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.