3 Ekim 2024 Perşembe

HDP: Amûdê Sineması Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Rojava'nın Amûdê kentinde Şehrazad Sineması'nda 60 yıl önce yaşanan katliamı kınadı, "Amûdê Sineması katliamını unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Rojava'nın Amûdê kentinde 13 Kasım 1960 tarihinde Şehrazad Sineması'nda yaşanan katliamı kınadı, "Amûdê Sineması katliamını unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yazılı bir açıklama yaparak, Rojava'nın Amûdê kentinde 13 Kasım 1960 tarihinde Şehrazad Sineması'nda 250'den fazla çocuğun katledilmesini kınadı.

Amûdê'de yaşanan katliamın, Kürt halkının kolektif hafızasında büyük yaralar açan, karanlık çocuk katliamlarından biri olarak tarihe geçtiğini kaydeden HDP MYK'sı, hayatlarında ilk defa sinemaya giden Rojavalı 500'e yakın Kürt çocuğunun Amûdê'nin Şehrazad Sineması'nda Mısır yapımı Cezayir bağımsızlık savaşını konu alan Cerimet Nifis El-Leyl (Gece Yarısı Suçlaması) filmini izlerken çıkan yangında hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Katılım zorunlu tutularak 500 çocuğun tıka basa sinema salonuna doldurulduğu belirtilen HDP açıklamasında, katliamın üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen hala aydınlatılmadığına dikkat çekildi, "Yangından ve katliamdan doğrudan sorumlu olan kişi ve kurumlar etkili bir şekilde soruşturulmadı, hukuk ve adalet önünde hesap vermediler" denildi.

Amûdê Sineması katliamının, Kürt çocuklarına uygulanan düşmanca politikalar ve bir dizi sistematik ihmalin sonucunda yaşandığına işaret eden HDP açıklamasında, "Kürt çocuklarına reva görülen asimilasyon, kimliksizlik ve yerinden etme politikaları, Amûdê Sineması'ndaki yangında somutlaştı. Kürt halkının Rojava'da maruz kaldığı baskıların bir sonucu ve aynası olan bu katliamı, bugün tekrar lanetliyor, sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısı yapıyoruz" denildi.

Rojava halkı ve Amûdêliler'in, benzer katliamlar yaşanmaması için bugün IŞİD ve benzeri cihatçılar ve onların hamisi olan güçlere karşı mücadele ettiğini kaydeden HDP, "60'ıncı yıldönümünde 250'nin üzerinde ölümle sonuçlanan yangında hayatını kaybeden çocukları saygı, rahmet ve hüzünle anıyoruz. Çocuklara yönelik şiddet, asimilasyon, kimliksizleştirme ve toplu cezalandırma politikalarına karşı çocuk haklarını ve yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz" diye belirtti.