22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Adalet Bakanlığı genelgeleri tutsaklara yapılan işkencenin dayanağı mı?

HDP Van Milletvekili Tayip Temel Adalet Bakanlığı'ndan gelen genelgelerin dayanak gösterilerek gardiyanların tutsaklara uyguladığı işkenceyi sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerini ve keyfi uygulamları meclis gündemine taşıdı.
 
Temel, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e Bakanlık'tan gelen genelgelerin dayanak gösterilerek gardiyanların tutsaklara uyguladığı işkenceyi sordu.
 
Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda tutsakların işkence gördüklerine değinen Temel, tutsakların yakınlarını arayarak sabah ve akşam saatlerinde şiddet ve kötü muameleye uğradıklarını, insani temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını söylediklerini igade etti.
 
"Türkiye'nin üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca 10 Aralık 1948 yılında ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 5'nci maddesinde 'hiç kimse işkence veya zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve cezaya tabi tutulamaz' denilmektedir" diyen Temel, Bakan'a Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerinden haberdar olup olmadığını sordu?
 
İşkence ve keyfi uygulamaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmesi yapılıp yapılmayacağını soran Temel'in konuya ilişkin önergesi şöyle:
 
- Söz konusu cezaevinde devam eden hak ihlalleri ile ilgili Bakanlığınızın acilen atacağı adımlar nelerdir?
 
- Beşikdüzü T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan tutuklu ve hükümlerinin başta yaşam hakları olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerinin sağlanması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
 
- Söz konusu cezaevinde hak ihlalleri yaptıkları iddia edilen gardiyanlar hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
 
- Türkiye'de OHAL ve sonrası cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve işkence iddialarının cezaevi yöneticilerinin nezareti ve bilgisi dâhilinde yaşanıyor olduğuna dair İHD ve çeşitli basın organlarında yapılan açıklamalara istinaden Bakanlığınızca yapılmış bir işlem veya soruşturma olmuş mudur?