3 Ekim 2024 Perşembe

HDK: Mücadelemizle faşizme gerileteceğiz

HDK Genel Meclis toplantısının sonuçlarını açıkladı. İmralı'daki tecritten, açlık grevi eylemlerine, kadına yönelik şiddetten, işçi direnişlerine kadar bir çok gündemde değerlendirme yapan HDK, mücadeleyi büyüterek faşizmi gerileteceğini belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 6 Aralık'ta düzenlediği 10. dönem 7. Genel Meclis toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı. Salgın nedeniyle online gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki konulara ilişkin tartışmalar yapıldı ve kararlar alındı.

Tutuklu olan HDP Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ile Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevinde yer alan Sebahat Tuncel ve direnişteki tüm tutsakların selamladığı belirtilen toplantının sonuç bildirgesinde, HDP, DTK, HDK ve bileşeni olan örgütlere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırıları kınandı.

HDK'nin yeni dönemde atacağı adımların belirlendiği toplantının sonuç bildirgesinde, ekonomik kriz ve iktidar içerisinde yaşanan krize dikkat çekilerek, "İktidarın ekonomideki yapısal krizin üstesinden koltuk değişimleriyle gelemeyeceği, yaşadığı siyasal krizi seslendiği kesimlerin dahi gözünü boyayamayan reform söylemleriyle aşamayacağı; kırılgan bir zeminde bulunduğu izlenebiliyor. Ancak iktidarın bu iç çatışma ve çözülmeler neticesinde giderek zayıflayarak kendiliğinden çökeceğini düşünmenin kof bir hayal olduğu ifade edilmeli. Halkların Demokratik Kongresi olarak iktidarın içerisinde bulunduğu siyasal sıkışmayı derinleştirme ve bu doğrultuda, sürdüğümüz siyasal ve toplumsal mücadeleyi daha da büyütme ve güçlendirme sorumluluğumuzun altını çiziyoruz" denildi.

'AÇLIK GREVİ EYLEMCİLERİNİN SESİ OLACAĞIZ'
Öcalan'a yönelik tecride karşı başlatılan açlık grevinin 12. gününe girdiği hatırlatılan bildirgede, "HDK olarak açlık grevi eylemcilerinin seslerini bulunduğumuz her zeminde yükseltecek, taleplerinin karşılanması için mücadele edeceğiz" diye ifade edildi.

ÊZİDÎ HALKININ İRADESİNİ TANIMAYAN ANLAŞMA KABUL EDİLEMEZ'
9 Ekim'de Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile Irak Hükümeti arasında "Şengal Anlaşması"nın imzalandığı anımsatılan bildirgede, anlaşmanın Şengal halkının öz yönetimini yok saydığı ifade edildi. Bildirgede, "Kürt ulusal birliğinin sağlanmasına dönük adımları tehlikeye atan anlaşma Êzidî halkının iradesinin tanınmaması anlamına gelmekte. HDK olarak Şengal Demokratik Özerk Meclisi'ni ve Êzidî halkının iradesini tanımayan bir anlaşmanın kabul edilemez olduğunu ifade ediyoruz" denildi.

'SAVAŞA DEĞİL HALK SAĞLIĞINA BÜTÇE'
HDK, bir yıla yakındır süren korona salgını sürecinde yaşananlara dikkat çekerek, iktidarın halkın sağlığı için değil, sermayenin çıkarları için önlemler aldığına işaret edildi. Bildirgede şunları belirtti:"HDK olarak pandeminin devlet eliyle toplumsal bir kontrol aracına dönüştürülmesine ve tek önceliği kar hırsı olan bir salgın yönetimine karşı çıktığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Pandemiyle şiddetlenen yoksulluk ve işsizliğe ve açlık sınırının altındaki sefalet ücretine karşı örgütlenmenin mevcut dönemin en asli mücadele başlıklarından biri olduğunu vurguluyoruz. Koronavirüs aşısının ücretsiz olması, bütçenin savaşa değil halka ve halk sağlığına ayrılması gerektiğinin altını çiziyoruz."

'KAPİTALİST SİSTEMİN TALAN SALDIRILARINA KARŞI DİRENECEĞİZ'
Korona salgınında ekolojik yıkımın da devam ettiği, iktidarın, bu yıkımı daha da derinleştiren yasal düzenlemeler, şirketlere ekstra kolaylıklar tanıyan uygulamalar için süreci fırsata çevirmeye çalıştığına işaret edildi. HDK, doğaya sahip çıkanlara yönelik saldırıları hatırlattı. "kar üzerine kurulu kapitalist sistemin talan ve saldırılarına karşı direneceğimizi ifade ediyoruz" dedi.

'BİNLERCE KADININ KATİLİNİ DEVLET KORUYOR'
Pandemiyle birlikte kadın ve LGBTİ+'ların yaşadığı toplumsal eşitsizliğin derinleştiği, ev için şiddet ve emek sömürüsünün derinleştiği ifade edilen bildirgede, 25 Kasım'da dünyanın dört bir yanında sokaklara çıkan kadınların erkek-devlet şiddetine karşı dayanışmanın sesini yükselttiği belirtildi. HDK, iktidarın kadın düşmanı politikalarını da hatırlattı; "Binlerce kadının katilini devlet koruyor" dedi.

'EZİLENLERİN DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ'
HDK, Fransa ve Hindistan başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde çok sayıda direniş ve ayaklanma yaşandığını anımsattı, "HDK olarak polis şiddetine ve sermaye boyunduruğuna başkaldıran ve mücadele eden tüm ezilenlerin direnişlerini selamlıyoruz" dedi.

'MÜCADELEMİZLE FAŞİZME GERİ ADIM ATTIRACAĞIZ'
HDK, iktidarın tüm saldırılarına karşı bir adım dahi geri atmayacağını vurguladı ve ekledi: "Faşizme geri adım attıracak olanın örgütlü mücadelemiz olduğunu vurguluyoruz. Kararlı ve disiplinli bir şekilde her mahallede, her meydanda, her sokakta toplumsal örgütlenmeyi güçlendirmeye devam edecek ve yeni yaşamı inşa ısrarımızı her geçen gün daha da büyüteceğiz."