HDK Kadın Meclisi'nden İstanbul Sözleşmesi paneli: Kazanımlarımızı tırpanlamak istiyorlar
HDK Kadın Meclisi panelinde konuşan Hülya Osmanağaoğlu, kadınların mücadeleyle özgürlük alanlarını genişlettiğini, erkeklerin ise mücadeleyle kazanılmış hakları tırpanlamaya çalıştığını söyledi. Osmanağaoğlu, "Kazanımlarımızı tırpanlamak, eşitlik mücadelesinde geldiğimiz noktayı geriye götürmek istiyorlar" diye konuştu.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Kadın Meclisi, iktidar tarafından geri çekilmek istenilen İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin Alibeyköy'de bulunan Çağdaş Erzurumlular Derneği Federasyonu'nda panel düzenledi. Panele HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Demokratik Aleviler Derneğine (DAD) üye kadınlar, Çağdaş Kadınlar Derneği ile çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı. Panelin moderatörlüğünü HDK İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aynur Cengiz yaptı. Avukat Özge Akyüz ile feminist Hülya Osmanağaoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Burada ilk olarak söz alan HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDK'nin özgün kadın çalışmalarını anlatarak, toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir yer olduğunu söyledi. Uğurlu, İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların kurtuluşu olan bir yasa sözleşmesi olduğunu belirterek, kadın katliamlarının arttığı bir dönemde kaldırılmak istenildiğine dikkati çekti. Kadın mücadelesinin devletlere sığdırılmayacak kadar büyük olduğunu söyleyen Uğurlu, "İyi ki kadın mücadelesi var. Hep birlikte yeni yaşamı kuracağız. Yaşasın kadın dayanışması" dedi.
'KİMLİĞİMİZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'
Ardından konuşan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Özge Akyüz de kadının hak mücadelesinin yaşanan ihlallere karşı başladığını belirterek, verilen mücadeleler sonucu yeni değerlerin yaratıldığını söyledi. Nahide Opuz davasınında Türkiye'ye verilen mahkumiyet kararının bir ilk olduğunu hatırlatan Akyüz, "İstanbul Sözleşmesi Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin bir parçasıydı. O süreçte AİHM, Nahide Opuz'un eşinden gördüğü şiddetten kaynaklı Türkiye'yi mahkum etti. Bu karar dünyada bir ilktir. Türkiye bir ilke imza atmıştır. Burada Türkiye kendi imzaladığı sözleşmeyi ve anayasasının uygulanmadığını bir kez daha gösterdi. Bu da şunu gösteriyor. Devlet kadınları aile içi şiddette mahkum bırakıyor" diye konuştu.
'UYGULANMAYAN SÖZLEŞME NEDEN KALDIRILIYOR?'
Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi'nin toplumsal cinsiyet tanımını yapan ilk sözleşme olduğunu söyleyen Akyüz, kadını koruyan haklarını savunan çok önemli bir sözleşme olduğunu aktardı. Akyüz, "Ancak bugün baktığımızda kadın örgütlerine yönelik özel bir saldırı var. Ayrıca kaldı ki sözleşme imzalandığı günden beri uygulanmıyor. Neden ortadan kaldırılmak istenilmesi isteniyor. Bu da ayrı bir tartışma konusu."
'KADINLARIN BİRLİK OLMASI ÖNEMLİ'
Hülya Osmanağaoğlu da İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye dair ciddi bir çalışma olduğuna dikkat çekerek, kadınların gündeminde olması gerektiğini vurguladı. Kadınların yıllardan beri verdikleri mücadele sonucu adım adım özgürlük alanlarını genişlettiklerini söyleyen Osmanağaoğlu, erkeklerin bu durumu kabullenemediğini belirtti. Erkeklerin, kadınların kazanımlarını tırpanlamak istediğini söyleyen Osmanağaoğlu, "Kadınların erkek egemenliği karşısında verdikleri eşitlik ve özgürlük mücadelesinde elde ettikleri kazanımları tırpanlamak ve geriye götürmek içindir. Sözleşme sadece şiddetten korumanın ötesinde, kadın erkek eşitsizliklerini de kaldırmaya yönelik yükümlükler verdiği için geri çekmek istiyorlar. Sadece kazanımlarımızı değil, eşitlik mücadelesinde geldiğimiz noktayı geriye götürmek istiyorlar. Buna karşı kadınlar olarak geri adım atmayacağız. Mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından panel soru cevap şeklinde son buldu.