2 Ekim 2024 Çarşamba

HDK 'İzmir için su' kampanyası başlattı

İzmir'de tatlı su kıtlığı ciddi boyutlara ulaştı. HDK Ekoloji Meclisi, su kıtlığına dikkat çekmek amacıyla kampanya başlattıklarını duyurdu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Ekoloji Meclisi, "Sermaye için değil İzmir için su" sloganıyla kampanya başlattı.

HDP İzmir İl binasında düzenlenen basın toplantısında tatlı su krizine işaret edildi.

Basın metnini okuyan HDK Ekoloji Meclisi Üyesi Mehtap Alişan, suyun hidroelektrik santraller ve enerji için vazgeçilemez hale getirildiğini belirtti, bu durumun su kaynakları üzerinde olumsuz etkilerine değindi.

İklim değişikliğinin de dünya su kaynakları üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri olduğuna işaret eden Alişan, yeraltı su seviyelerinin düştüğünü, göllerin kuruduğunu, sulak alanların yok olduğunu söyledi.

'İZMİR SU KITLIĞI YAŞIYOR'
İzmir'in içme ve kullanma suyunun derin kuyular, barajlar ve kaynak sularından sağlandığını ifade eden Alişan, yapılan bilimsel çalışmaların İzmir için su kuraklığı tehlikesini ortaya çıkardığını vurguladı. Prof. Dr. Doğan Yaşar'ın "İklimsel Değişimlerinin İzmir Su Kaynaklarına Etkisi" başlıklı çalışmasına atıfta bulunan Alişan, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen su potansiyelinin 10 bin metreküp olması gerektiğini hatırlatarak, Türkiye'de bu oranın 2 bin metreküp olduğunu söyledi.

İzmir'de kişi başına 600 metreküp su düştüğünün bilgisini paylaşan Alişan, yaşanan su kıtlığına karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: "İzmir'in güney aksındaki tek yüzeysel su kaynağı olan Tahtalı Baraj Havzası'ndaki altın madenciliği çalışmalarına derhal son verilerek, İzmir içme suyunun kanser yapıcı ağır metallerle kirlenmesine dur denilmelidir. İzmir halkına zamlı su satışına başlanırken, yeraltı sularından milyonlarca metreküpü ücretsiz kullanan cola şirketleriyle sanayi kuruluşlarına engel olunmalıdır. Tüm yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ve özellikle de sulak alanlar korunmalıdır. Çok su tüketen ve su kirliliğine neden olan sanayi yatırımlarına ancak tüm su arıtma önlemleri aldıktan sonra ve ülkemizin gereksinimi kadar üretim izni verilerek, su kullanımları sınırlandırılmalıdır."

HDK Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Erol Çırak da kampanyanın 22 Mart Dünya Su Günü'ne kadar devam edeceğini ve sokak etkinlikleri ile kampanya kapsamında imza masaları açacaklarını söyledi.