21 Eylül 2024 Cumartesi

HDK: Gözaltı ve tutuklamalara karşı halklar kazanacak

Diyarbakır merkezli 9 kentte yapılan ev baskınlarında gözaltına alınanlara ilişkin açıklama yapan HDK, "Halklarımızı ve emekten, adeletten, barıştan yana demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren tüm güçleri bu uygulamalara karşı birleşmeye ve tutum almaya çağırıyoruz" dedi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Diyarbakır merkezli 9 kentte yapılan ev baskınlarında aralarında gazetecilerin ve siyasetçilerin de olduğu 100'ün üzerinde kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
 
Yazılı bir açıklama yapan HDK, "Her sabah gözümüzü yeni bir operasyon, gözaltı ve tutuklama haberleri ile açıyoruz. İktidara muhalif olan tüm güçlerin demokratik hakları, meşru tepki ve etkinlikleri ağır tehdit, baskı ve saldırı altında. İnsanca çalışma koşulları isteyen işçilere; zamlara, hayat pahalılığına karşı memnuniyetsizliğini ve itirazını dile getiren emekçi ve yoksullara; yaşam alanlarına ve doğasına sahip çıkanlara adeta düşman muamelesi yapılıyor" dedi.
 
 AKP/MHP Saray iktidarı gibi düşünmeyen, politikalarını onaylamayan halka yönelik kesintisiz bir cadı avı yürütüldüğünü belirten HDK, "Sadece son 3 günde demokratik ve meşru temelde mücadele yürüten 330'dan fazla siyasetçi, STK aktivisti gözaltına alındı" diye kaydetti.
 
Yapılan operasyonların amaç ve hedeflerinin belli olduğunu ifade eden HDK, "Kürt siyasal hareketine, sol-sosyalist parti ve örgütlere, demokratik kurumlara yönelik bu türden uygulamalarla yılgınlık yaratarak ve halklara korku salarak faşizmin kurumsallaşmasını ilerletmektir. Yaşanan işsizlik, açlık ve yoksulluğu görünmez kılmaktır. Yapılan talanı, soygunu, kayırmacılığı unutturmaktır" diye belirtti.
 
HDK açıklamasının devamında şu ifadelede yer verildi:
"Haksız, hukuksuz gözaltı ve tutuklamardan vazgeçin. Gözaltına aldığınız tüm arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Yapılan bu siyasi soykırım operasyonları bizi yıldıramayacağını belirtiyor. Bu sabah yapılan gözaltı operasyonunu kınıyor.
 
"Halklarımızı ve emekten, adeletten, barıştan yana demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren tüm güçleri bu uygulamalara karşı birleşmeye ve tutum almaya çağırıyoruz."