2 Ekim 2024 Çarşamba

HDK: Faşizme karşı mücadeleyi mutlaka kazanacağız

Genel Kurul toplantısını gerçekleştiren HDK, "Anti-faşist cepheyi inşa etmek için var gücümüzle çalışacağımızı ve yerellerden başlayarak faşizmi püskürtecek çıkışın yollarını kararlılıkla aramaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz. Mücadele edenler henüz son sözü söylememiştir. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 3-4 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği 10. Dönem 6. Genel Meclis Toplantısı'nın sonuç bildirgesini açıkladı.

Covid- 19 salgını nedeniyle  online yapılan Genel Meclis toplantısı, 10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenlerin anılmasıyla başladı.

Siyasal sürece ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, "AKP-MHP faşist ittifakı dört bir tarafa uzanan yayılmacı politikalar izleyerek kırılganlaşan gücünü tahkim etmeye çabalıyor. Doğu Akdeniz'den Libya'ya, Suriye'den Kafkasya'ya doğru genişleyen bir alanda yayılmacı ve militer dış politikalarla güç kazanmaya çalışıyor. İktidar, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmayı neo-Osmanlıcı ideolojisini güçlendirmek için kullanıyor. Soykırım suçuyla yüzleşmeyen bir devlet zihniyeti Ermeniliği ezeli düşman olarak sunuyor. Halkların Demokratik Kongresi olarak iktidarın yayılmacı saldırganlığına karşı çıkıyor ve 'Halklar arası savaşa hayır' diyoruz" denildi.

'OPERASYONLARA YANITIMIZ MÜCADELEYİ KARARLILIKLA SÜRDÜRMEK OLACAK'
HDP'ye ve sosyalistlere yönelik operasyon ve tutuklamalar başta olmak üzere baskı politikalarına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, "Halkların Demokratik Kongresi olarak bu göz dağı verme operasyonlarına yanıtımızın anti-faşist mücadeleyi umut ve cesaretle büyütmek olacağını bir kez daha ifade ediyor ve hem eş sözcümüz Sedat Şenoğlu ve bileşenimiz ESP'ye, hem de HDP'ye dönük operasyonların hiçbir sonuç vermeyeceğinin, tutuklanan yoldaşlarımızın mücadelelerini kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizin altını çiziyoruz" diye kaydeldi.

'BU SUÇU ASLA UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ'
Van'da Osman Şiban ve Servet Turgut'un işkence yapıldıktan sonra helikopterden atıldığı, Turgut'un günler sonra yaşamını yitirdiğini hatırlatan HDK, "işkence ve vahşet politikalarına karşı mücadelemizi kesintisiz bir şekilde sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Bu suçu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi, Turgut'un ailesine ve halklara başsağlığı dileklerini iletti.

'9 EKİM ULUSLARARASI KOMPLOSUNU KINIYORUZ'
"Rejim her alandaki başarısızlığı derinleştikçe çözümsüzlük ve savaş politikalarına yoğunlaşmakta" dinelen bildirgede, bu politikaların merkezinde Öcalan'a yönelik tecrit politikasının yer aldığı belirtildi. HDK, "9 Ekim Uluslararası Komplosu"nu kınadı, tecride karşı mücadeleyi yükselteceğini ifade etti.

İktidarın, ekonomiden eğitime ve salgın yönetimine dek tüm alanlarda yönetemez hale geldiğine işaret eden HDK, özellikle eğitim alanında ortaya çıkan sorunlara dikkat çekildi, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un bu başarısızlık karşısında istifa edeceğine, sistemin çökmesinin sevindirici olduğunu, bunun katılımın yüksek olduğuna işaret ettiğini söyleme yüzsüzlüğünde bulunduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın korona verilerine ilişkin verdiği bilgiler nedeniyle sadece Türkiye'de değil, uluslararası toplumda da tartışıldığı kaydedilen sonuç bildirgesinde, "Tüm bunlara ilaveten, iktidar, yönetemediği salgını fırsatçı amaçlarla kullanmakta, salgın, gösteri ve yürüyüş yasaklarının bahanesi haline getirilmektedir" denildi.

'KADINLARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE DAHA GERÇEKÇİ BİR DEMOKRASİ MÜCADELESİ ÖRÜLEBİLİR'
İktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi yönündeki tartışmaların sürdüğü, ilk fırsatta yine bunun gündeme getirileceğine işaret edilerek, "Faşizm kurumsallaşmaya devam ederken saldırarak ve yalnızlaştırarak sonuç almaya çalışmaktadır. Bunun karşısında güçlü bir demokratik muhalefeti örmek elzemdir. Biz biliyoruz ki böylesi bir ittifakın en önemli dinamiği kadın mücadelesinin kendisidir. Kadınların tüm hiyerarşik iktidar ilişkilerini reddederek ortaya koydukları birleşik mücadele hattı gösteriyor ki kadınlar öncülüğünde daha gerçekçi-sahici bir demokrasi mücadelesi örülebilir" diye belirtildi.

'FAŞİZMİ ALT ETMEK İÇİN ÖRGÜTLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Sonuç bildirgesinde şunlar ifade edildi: "Halkların Demokratik Kongresi olarak anti-faşist cepheyi inşa etmek için var gücümüzle çalışacağımızı ve yerellerden başlayarak faşizmi püskürtecek çıkışın yollarını kararlılıkla aramaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz. Faşizme karşı mücadeleyi sokaklara, meydanlara taşımaktan geri durmayacağımızı; cesaret, umut, kararlılık ve inanç taşıyan bir mücadele ile faşizmi püskürteceğimizi, hem yaşadığımız coğrafyadaki hem de dünyadaki mücadele geleneklerinden öğrenerek ve sahip olduğumuz yeni yaşam fikriyatı doğrultusunda faşizmi alt etmek için örgütlenmeye devam edeceğimizi belirtiyoruz. Mücadele edenler henüz son sözü söylememiştir. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız."