19 Eylül 2024 Perşembe

HDK Basel Kadın Meclisi: Mehmet Salih Coşkun kadınlara şiddet uygulamıştır

HDK Basel Kadın Meclisi, HDK Basel Meclisi ve HDK İsviçre Meclisi Üyesi Mehmet Salih Coşkun'un bir çok kadına şiddet uygulandığının tespit edildiğini açıkladı. Coşkun'un HDK içindeki çalışmalarına son verildiğini belirten HDK Basel Kadın Meclisi, teşhir edilmesi kararını da aldığını duyurdu.
HDK Basel Kadın Meclisi, hakkında "kadına yönelik şiddet" başvurusu bulunan HDK Basel Meclisi ve HDK İsviçre Meclisi Üyesi Mehmet Salih Coşkun'la ilgili yürütülen soruşturmanın sonucunu açıkladı.
 
28 Ağustos 2018 tarihindeMehmet Salih Coşkun ile bir şikayet başvurusu yapıldığını hatırlatan HDK Basel Kadın Meclisi, soruşturma sürecine ilişkin şunu belirtti: "Eylül ayı başında HDK Basel Kadın Meclisi Koordinasyonu olarak sorunu görüştük ve soruşturmanın selameti için M. Salih Coşkun'un HDK'deki tüm görevlerinin dondurulması kararını aldık. Bu kararımıza ilişkin bir mektup yazdık ve ilgili kurumlara, M. Salih Coşkun'a bildirdik. Adalet ve Eşitlik Komisyonu'muz şiddet beyanında bulunan kadınlarla, tanıklarla ve Ronahi Kadın Meclisi/KTM ile görüştü. M. Salih Coşkun ile görüşme talebimizi kabul etmediği için görüşemedik;  'Cinsel şiddet konusunda kadının beyanı esastır, aksini ispat erkeğin yükümlülüğündedir' ilkesinin gereğini yerine getirmediği için Komisyonumuz onu dinleyemeden soruşturmaya dair raporunu yazdı ve meclisimize sundu."
 
HDK Basel Kadın Meclisi, soruşturmanın sonucunda geçen dönem HDK Basel eşsözcülüğü yapan, yeni dönemde birey olarak HDK Basel Meclisi'ne ve Kürt Toplum Merkezi adına HDK İsviçre Meclisi'ne seçilen Mehmet Salih Coşkun'un suç işlediği sonucuna ulaştıklarını duyurdu.
 
MEHMET SALİH COŞKUN'UN SUÇLARI
 
Açıklama, Coşkun'un suçları şöyle sıralandı: "HDK ve Kürt kimliğini kullanarak, şimdiye kadar ulaştığımız beş HDK/HDP'li kadına karşı psikolojik şiddet, duygusal şiddet/istismar, 1. Kadına cinsel ve ekonomik şiddet uygulamıştır. M. Salih Coşkun, HDP/HDK'li demokrat/ilerici ve ezilen kürt halkına karşı sempati duyan kadınları, facebooktan özel olarak seçip üst düzey yönetici rollerini oynayarak ve pek çok kadını, evlilik vaadiyle cinsel, duygusal, ekonomik olarak sömürmüş; devrimci/demokrat kültüre yabancı, her türlü yalan, dolandırıcılık, entrika ve istismarla, hem kadınları cinsel meta olarak görmüş, aşağılayarak onurlarını kırmış, değersizleştirmiş ve psikolojilerini bozmuş hem de HDK'ye zarar vermiş, tüzüğünü/kırmızı çizgilerini ihlal etmiştir. Aynı zamanda erkek egemen bakış açısıyla, yıkmaya/değiştirmeye çalıştığımız çürümüş düzenin erk-egi olarak: 'Siz kim oluyor sunuz?', 'Size ifade vermem!' diyerek HDK-A'nın tek kadın meclisini yok saymış ve geçici dondurma kararımıza 'haysiyet cellatlığı' deyip uymamıştır. Aynı zamanda Kürt Özgürlük Hareketi'nin kadın devrimi erspektifine de aykırı davranmıştır."
 
HDK-A'nın her türlü hegemonik ilişki; erkek egemenliği, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddeti reddettiğini belirten HDK Basel Kadın Meclisi, "Bundandır ki, kadına yönelik şiddeti uygulayanın, konumuna ve görevine bakılmaksızın HDK ile ilişkisinin kesilmesini tüzüğün güvencesine almıştır. Kadına yönelik şiddet, HDK-A'nın kırmızı çizgisidir" dedi.
 
HDK tüzüğünün 5. maddesindeki "Kadına yönelik şiddet uygulayan kurum ve kişiler HDK-A içinde yer alamaz. HDK-A çalışmaları içinde bulunan kurum ve bireylerin
kadına yönelik şiddet uygulaması durumunda HDK-A içindeki varlığı sona erer" hükmünü hatırlatan HDK Basel Kadın Meclisi, "Komisyonumuz, M. Salih Coşkun'un HDK-İsviçre ve HDK-Basel içindeki çalışmalarına son verilmesine, 1. Kadın arkadaştan aldığı borcunu (1250 Euro ve 750 Sterlin) en kısa sürede ödemesine ve devrimci-demokrat kamuoyuna teşhir edilmesine oybirliğiyle karar vermiştir. Komisyonumuzun bu kararı, tek gündemli toplanan meclisimizde oy birliğiyle kabul edilmiştir" dedi.