Hayvanlara dönük katliam tasarısının görüşmeleri ertelendi
Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan yasa tasarısının görüşmeleri 22 Temmuz'a ertelendi, tasarının ilk 3 maddesi ise komisyonda kabul edildi.
Sokak hayvanlarının katledilmesine yol açacak Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat boyunca devam etti.
Komisyon Başkanı AKP milletvekili Vahit Kirişci'nin neredeyse hiç ara vermeden yaklaşık 18 saat görüşmeleri devam ettirmesi muhalefet parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Sağlıksız koşullarda çalıştıklarını belirten muhalefet vekilleri masalara vurarak, Kirişci'yi protesto etti.
16 saat süren çalışmalar sonrası maddeler üzerine görüşmeye geçilmeden önce Kirişci, her grup adına bir demokratik kitle örgütü temsilcisini dinleyeceklerini açıkladı.
'YA 1.5 MİLYON HAYVANI KISIRLAŞTIRACAĞIZ YA 4 MİLYON HAYVANI ÖLDÜRECEĞİZ'
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Murat Arslan, dünyada sokak hayvanlarının katledilmesiyle kesin sonuç alan hiçbir ülke olmadığını vurgulayarak, "2024 yılına ait bir çalışmada kısırlaştırmanın yüzde 78 popülasyonu başarı sağladığı belirtiliyor. Kuduz aşısından yapılan değerlendirme de çok doğru değil. İtlafın ya da diğer önlemlerin kuduzu azalttığına dair bir belge yok. Kısırlaştırma popülasyonu belli oranda azaltabilir ama itlafın buna bir etkisi yok" dedi.
Arslan, "Ya 1.5 milyon hayvanı kısırlaştıracağız ya da 4 milyon hayvanı kademeli olarak öldürmek zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.
'MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN GÖRÜŞ ALINMADI'
Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk, 35 yıldır veterinerlik yaptığını belirterek "Benim hasta sahiplerim sürekli beni arayarak geceleri uyuyamadıklarını söylüyorlar. Kanun teklifi, hayvan sahiplerini dikkate alsa iyi olurdu. 1990 yılında 'Köpek Popülasyonu Yönetim Kılavuzu' yayınlandı. Kılavuzda en doğru ve geçerli yöntemin kısırlaştırma ve aşılama olduğu belirtiliyor. Ötanazi gibi bir çözümsüzlük olmamalı. Meslek örgütlerinden herhangi bir görüş alınmadığı için bu yasayı doğru bulmuyoruz" dedi.
'BİZİ ÖLDÜRMEDEN O HAYVANLARI ÖLDÜREMEZSİNİZ'
Yerel hayvan koruma görevlisi, hayvan aktivisti Güliz Gündüz, belediyelerin yıllardır hayvanlara işkence yaptığını belirterek, "Kendi dışkılarının içerisinde yavrular açlıkla ölümü bekliyorlar. Anneler, yavrularını koruyamıyorlar. Bütün belediyeler oradan oraya hayvan atıyor. Dağ başları hayvan dolu. Bu hayvanlar normalde kendi mahallerinde yaşayan hayvanlardı. Belediyeler oraya buraya attıkları için açlıktan, susuzluktan berbat halde yaşıyorlar" dedi.
Öldürmenin çözüm olmadığını vurgulayan Gündüz, "Devlet eğer bunu yasallaştırırsa her yerde bu katliam artacak. Biz bunu istemiyoruz. Bizim vicdanımızla, aklımızla oynamayın. Biz aylardır uyuyamıyoruz. Bizim vicdanlarımızı bu kadar yaralamaya hakkınız yok. Biz bu suça ortak olmayacağız. Mahallerimizden kedilerimizi, köpeklerimizi almaya gelirseniz set olacağız, önlerine duracağız. Bizi öldürmeden o hayvanları öldüremezsiniz" ifadelerini kullandı.
OTLU: SOKAKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNCE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ DURDURUN
Görüşmelerde söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu, iktidarın yasa teklifini meşrulaştırmak için sokakların güvenliğini öne sürmesine tepki göstererek, "Erkeklere de ötanazi yapmayı düşünüyor musunuz? Şiddete uğratan, tacize uğratan ve sürekli aklında kadınlara şiddet uygulayan erkeklerin bu şiddetini görüyor musunuz? Sokaklar güvenli olacaksa önce kadına yönelik şiddeti durdurun ya da 'Çocukları koruyacağız' diyorsunuz. Eğer sokak köpeklerine bu insanlar şiddet uygulamasa, aç bırakmasa hiçbir sokak hayvanı gelip saldırmaz ama Ensar Vakfında, Hiranur Vakfında çocukların nasıl tecavüze uğradığını gördük, önce oralarda güvenli alanlar yaratın çocuklara. MESEM'leri kapatın, çocuk işçilerin ölümlerini durdurun" ifadelerini kullandı.
'22 YILDIR HİÇBİR ŞEY YAPMADINIZ'
İktidarın 22 yıl boyunca yerel yönetimlerde sokak hayvanlarını aşılamak, kısırlaştırmak için herhangi bir çaba harcamadığına işaret eden Otlu, "Yirmi iki yıldır kurmadığınız şeylere ya da sokak hayvanları için yapmadığınız şeylerle suçlarınızı örtbas etmeye çalışıyorsunuz, gelip aileleri üstümüze saldırtmaya çalışıyorsunuz. Siz korumalıydınız çocukları, sokak hayvanlarını aşılatmalı ve kısırlaştırmalıydınız. Şimdi, kalkmış, suçlarınız örtbas etmeye çalışıyorsunuz. Bu yasa ölüm yasasıdır, katliam yasasıdır" dedi.
'SOKAKTA BU YASAYI PAÇAVRAYA ÇEVİRECEĞİZ'
AKP'nin hayvan düşmanı, kadın düşmanı, insan düşmanı yasalarına karşı toplumun birleşmesi gerektiğini söyleyen Otlu, "Meclisten yasa çıkabilir ama bizim sokakta da mücadele yasalarımız var, ilkelerimiz var. Sokakta bu yasayı paçavraya çevireceğiz, size de geçit vermeyeceğiz. Bu, dışarıda alkışlayan seslerden dışarıda milyonlarca var. Bakalım, sokakta gelip kedileri, köpekleri toplamaya izin verecek miyiz, ilk başta da biz zaten DEM parti olarak asla size izin vermeyeceğimizi buradan haykırıyoruz" dedi.
22 TEMMUZ'A ERTELENDİ
18 saat süren görüşmelerin ardından kanun teklifinin görüşmeleri 22 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'e ertelendi. Tasarının ilk 3 maddesi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla komisyondan geçti.