20 Eylül 2024 Cuma

Hayvan hakları savunucusu vekiller: Tek derdiniz katliam ve rant

"Katliam yasası"na karşı çıkan milletvekilleri bilimsel verilerle çözüm önerilerini sundu. Yasayı sunan vekillerin derdinin "güvenlik" olmadığının altını çizen vekiller, "Saraydan alınan talimatla hareket eden emir kulusunuz" dedi. 

AKP-MHP milletvekillerinin Meclis'e sunduğu sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanlara yönelik "katliam yasası"nın görüşmeleri aralıksız 14 saat sürdü. Hayvan hakları savunucusu olan ve yasaya karşı çıkan milletvekillerine uzun süre söz verilmedi, konuştuklarında mikrofonları kapatıldı, sözleri AKP-MHP milletvekilleri tarafından sık sık kesildi. Buna rağmen hayvan hakkı savunucusu vekiller, iktidarın katliamcı zihniyetini teşhir etti çözümün "kısırlat, aşılat, yerinde yaşat" olduğunu vurguladı. 

OTLU: BİZİ YILDIRMA OPERASYONLARIYLA ZOR YILDIRIRSINIZ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu, insanlık dışı, ilkel köleci topluma dönüşen bir ortamda çalıştıklarını söyledi. Bir yıldırma operasyonuyla karşı karşıya olduklarını belirten Otlu, "Bizi yıldırma operasyonlarıyla zor  yıldırırsınız. Biz sokakta da mücadele ediyoruz etmeye de devam edeceğiz" dedi. 

'DERDİNİZ GÜVENLİK DEĞİL'
AKP-MHP vekillerinin hayvan katliamına gerekçe olarak sundukları "güvenlik" yalanını şöyle boşa düşürdü Otlu: "Burada hiç tartışılmadı ama saatleri ileri, geri alma meselesinde bile kışın o karanlık sokaklarda çocuklar yürüyor. Hiç böyle 'güvenlik' derdiniz olmuyor. Bunun enerji tasarrufu olduğunu iddia ediyorsunuz da o sakakları aydınlatırsanız, çocukların yürüyebileceği, ışıklı güvenli ortamlar yaratırsanız bu sorun zaten ortadan kalkar."

'DUVARA KONUŞUYORUZ'
İnsanların hayvanlarla kurduğu ilişkinin genel olarak çıkarcı olduğunu belirten Otlu, "Köpekleri buraya getirsek konuştursak; ihanetinizi, katliamcı yanınızı dilleri gelse anlatırdı. AKP rejimi hayvanları sevmiyor katlediyor. Maddeler geçiyor, duvara konuşuyoruz gibi bir durum var. Sizin bu tarz yasaları çıkarma nedeniniz bu. Hayvan mamalarını yükseltiyorsunuz, en çok yoksullar paylaşıyor. Yediği yemek iki kaba düşmüş birini can dostlarına vermeye hazır. AKP'nin 'can dostlarımız' lafları riyakar" dedi. 

'BURADA KADINLARA BUNU YAPANLAR SOKAKTA HAYVANLARA NELER YAPAR'
Hayvanları "x" olarak görenlerin kendilerini de "x" olarak gördüğünü, isimlerini söylemekten imtina ettiklerini ve kendilerin konuşurken AKP-MHP sıralarından "sen sus" diyerek sataşma geldiğini hatırlatan Otlu, şöyle devam etti: "Burada erkeklik üretiliyor, pompalanıyor. Buna müsaade edilmesini de bir kadın olarak eleştiriyorum. Bana kimse sus diyemez. Sokaklarda, 'susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz' diye mücadele yürütüyoruz. Burada kadınlara bunu yapan sokaklarda hayvanlara ne yapar düşünmek istemiyorum."

KARACA: BAKANIN YAPMADIKLARININ HESABINI SORUYORUZ YANIT VEREMİYOR
Emek Partisi (EMEP) milletvekili Sevda Karaca da trol ve yandaş basın eliyle yürütülen algı operasyonuna ilişkin konuştu. 2022 yılında CİMER'e yapılan bir başvuruyu ve verilen yanıtı aktardı. Güvenli Sokaklar Derneği ile bakanlığın kapalı kapılar ardında bir çalıştay düzenlediğini, kamu yararına çalışan Veteriner Hekimler Birliği'nin çalıştayın amacını, ne tartışıldığını sorması üzerine adeta "sizi ilgilendirmez" yanıtı verildiğini kaydetti. 2022 yılında Vahit Kirişçi'nin Mamak Belediyesiyle sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması seferberliğine katıldığını, sahipsiz hayvan sayısının on milyona ulaştığını söylediğini aktaran Karaca, "'Yerel yönetimler 200 bin kısırlaştırma yaptı, yetersiz rakam. Arzumuz iki milyona çıkması. Kısırlaştırma çerçevesinde geç kalınırsa 2 milyon da yetersiz kalacak, bütçe ayırmak zorundayız' diyor. 2022 yılından bu yana bakan olarak hiçbirini yerine getirememenizin hesabını soruyoruz, sorumluluğu üstlenecek tek bir kelime, cümle kuramıyorsunuz" dedi. 

'TALİMATLA GELMİŞSİNİZ, SİZE DEĞİL HALKA SAYGIDAN KONUŞUYORUZ'
Ortaya koydukları verilerler, örneklerle, çözüm önerilerini açıklasalar da AKP-MHP'lilerin durumu anlayamayacağını söyleyen Karaca, şöyle devam etti: "Sizi iradesi olan, kendi iradesiyle karar veren insanlar yerine koyuyormuşuz gibi oluyor. Ağzınızı açıp bir cümle savunma yapamıyorsunuz. Biz şunu çok iyi biliyoruz, bu yasa iradeyle, hür fikirle değil emirle, talimatla çıkarılıyor. Siz de emir kulu olarak karşımızdasınız. Biz size bir şey anlatmaya çalışıyorsak emir kuluna saygıdan değil size oy vermiş insanlara duyduğumuz saygı dolayısıyla, halka  'vekilleriniz budur' diyebilmek için. Yani halka saygımızdan yapıyoruz. Tartışırken yoksunuz, oylama sırası gelince bir yerlerden bitiyorsunuz. Bu Meclis'te sadece talimatla gelen, kanunlara el kaldırıp el indiren işlevine sahip olmaktan utanmıyor musunuz? Allah var bir işiniz var onu çok iyi yapıyorsunuz; eliniz bu halk düşmanı kanlı yasaları düşünürken hiç titremiyor. Kamu gücüyle propaganda makinalarıyla canhıraş katliam yasasını çıkarmasıyla bu halk, size oy verenler izin vermeyecek" ifadelerini kullandı. 

KOCA: SİZ VİCDANI, AKLI SARAYDA BIRAKMIŞSINIZ
DEM Parti milletvekili Perihan Koca da komisyonda yer alan ve yasaya "evet" oyu verenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının hayvan hakları savunucuları tarafından teşhir edildiğini ve unutmayacaklarını vurguladı. Yasayı onaylayanlardan Lütfü Bayraktar'ın komisyon görüşmelerinde uyuduğunu söyleyen Koca, "Uyusun da uyumak insani bir haktır. Mışıl mışıl uyuyordu uyardılar herhalde. Orada oturup günlerdir, tek kelime etmedi bu katliamın failleri. Ya sizin vicdanınız kalmamış, aklı sarayda bırakmışsınız bence susun. Ne öfkeniz ne bilinciniz, ne merhametiniz var" dedi. 

"Biz size değil halkımıza konuşuyoruz" diyen Koca, AKP-MHP'lilerin "ötanazi" kelimesini kullanmadan nasıl hayvan katliamı yapacaklarını anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Koca, Konuşmasının engellenmek istenmesine karşı çıkarak, "konuşmamı gasp ettiler" diyerek tepki gösterdi. 

KADIGİL: YASAYI ÇEKİN 
Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Sera Kadıgil de eleştiriler karşısında AKP-MHP'li vekillerin "yalan söylüyorsunuz"  diyerek itiraz ettiğini hatırlattı. Ancak trol ordusu eliyle "millet yasaya evet diyor" diye birinci sıraya çekilen bir tag olduğunu hatırlatan Kagıgil, halkın da bu yalan karşısında öfkelendiğini söyledi. Kadıgil, trol hesapları ve ana akım medyada yalan haberleri tek tek ekran görüntüleri ve asıllarıyla sıraladı. Kadıgil, "Çekin bu teklifi, ekim ayında bir Araştırma Komisyonu oluşturup dediğiniz gibi 'herkesi mutlu edecek' bir çözüm bulalım. Milyonlarca hayvanı katletmeyin" ifadelerini kulandı. 

AKIN: YASAYI GEÇİRME CESARET VE ISRARINIZI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
DEM Parti milletvekili İbrahim Akın da Meclis dışında halkların öfke ve travma içinde eylemlerle sesini duyurmaya çalıştıklarını dile getirdi. "Buraya kimsenin talimatıyla değil kendi ceplerinden aldıkları biletle, para harcayarak Türkiye'nin her yerinden gelmişler" diyen Akın, "her şeye rağmen bu yasayı geçirme cesareti ve kararlılığınızı anlamak mümkün" değil diyerek komisyona tepki gösterdi. Akın, bu yasadan derhal vazgeçilmesini istedi. 

ŞENYAŞAR: YASAYA EVET DİYENLER 2 GÜN 2 METRELİK BARINAĞA KENDİNİ HAPSETSİN
DEM Parti milletvekili Ferit Şenyaşar da konuşmasında ötanazinin tanımını yaptığını ve halkların kendisine "ötanazi hayvanlara nasıl uygulanacak" diye sorduğunu kaydetti. Şenyaşar, şöyle devam etti: "Ötanaziyi nereye koyacağız. Buna dair bu yasayı yazan kişilerden ya da başkandan bir açıklama bekliyoruz. Barınakların durumu elverişli mi diye baktım. Antep hayvan barınağından iki görüntü var (elindeki fotoğrafları gösteriyor). 2 metrekarelik alanlarda sokak köpekleri tutuluyor. Bir hayvan sokaktan toplanıp barınaklara taşınacaksa 2 metrekarelik alanda tutulamaz. Bu duruma ona veren varsa iki gün iki kendilerini iki metrelik bir alana hapsetsin. Orada duruyorsa bu hayvanları da buraya hapsedin. Ortada bir sokak hayvanları sorunu varsa, biz yaşatmadan yanayız. İnsancıl başka seçenekler var iken gelin bu ölüm yasasından vazgeçin, Türkiye'nin gerçek sorunu hayvanlar değildir, yoksulluktur, mevsimlik tarım işçileridir."

SAKİ: YARIN İDAMI TARTIŞMAYACAĞINIZIN GARANTİSİ YOK
DEM Parti milletvekili Özgül Saki de uzmanların, ülkelerin raporlarının sunduğu tüm verilerin sorunun çözümünün kısırlaştırmak, aşılatmak ve yerinde yaşatmak olduğunu söylediğini kaydetti. Hem ekolojik denge açısından hem toplumsal yaşamın uyum içinde, barışçıl hayvan sevgisiyle yeniden inşası açısından tek çözümünün de bu olduğunun altını çizen Saki, AKP-MHP vekillerinin söylemlerine karış tek bir argüman sunamadığını çünkü niyetlerinin öldürmek olduğunu vurguladı. "O zaman da aklımıza sadece rant geliyor. Çünkü rant hükümeti, her şeyden rant devşirdiniz" diyen Saki, "Ölümü meşrulaştıramazsınız. Niye yapıyorsunuz bunu çünkü sizin varmak istediğiniz hedefler açısından önemli. Bugün sokak hayvanlarını öldürmeyi yarın idamı tartışmayacağınızın garantisi yok" diye vurguladı. 

'NAZİ ALMANYASINDAKİ GİBİ LGBTİ+'LARI KATLETMEYECEĞİNİZİN GARANTİSİ YOK'
Saki, şöyle devam etti: "5. madde diyor ki, 'olumsuz davranışları kontrol edilemeyen.' Bu ne  demek? Olumsuz davranışları kontrol edilemeyeni öldüreceğiz diyorsunuz. Yarın bir gün kadınların olumsuz davranışları nedeniyle katli vacip olacak. Zaten fiilen öyle, yasa katına çıkarmayacağınızın garantisi yok. Buradaki cinsiyetçi konuşmalardan hicap duyuyorum. LGBTİ+'ların kamu düzenini bozuyor, olumsuz davranışları nedeniyle kontrol edilemiyorlar diye Nazi Almanyasındaki gibi katletmeyeceğinizin garantisi yok. Bu yasa buraya gidiyor. Bir canlıyı öldürme meselesini bu kadar ayrıntılı tartışamazsınız."

Yasayı derhal geri çekme uyarısı yapan Saki, "Canlıların yaşamı konusunda yasama faaliyeti böyle olmaz. Yasayı geri çekin. Sonra etrafcıl, çoklu bir komisyonda tartışılır. Yaşama değer veren, ekolojik dengeye uygun, herkesin içini rahatlatacak bir yasa yapmak mümkün" dedi.