7 Eylül 2024 Cumartesi

Hatimoğulları: Amaçları halkı yoksullaştırmak

Gürbulak Sınır Kapısı'nda açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, sınır kapısındaki uygulamalara dikkati çekerek, "İhtisas gümrük uygulaması kaldırılmalı, geçişler kolaylaştırılmalı, pul harcı kaldırılmalıdır" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Gürbulak Sınır Kapısı'nda açıklama yaptı. Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, ilçe girişinde karşılandıktan sonra sınır kapısına geçti.

Ağrı'nın yoksulluğun en fazla olduğu ve gençlerin en fazla göç ettiği kentlerin başında geldiğini belirten Hatimoğulları, "Türkiye'de birçok yerde olmayan uygulamalar burada halkımıza reva görülüyor. Sınır kapısındaki harçlar 150 TL'den 500 TL'ye yükseldi. Karşıya geçen bir insan getirdiği iki paket çayı burada satıyor ve geçimini sağlıyordu ancak devlet buna da göz dikti ve fiyatı yükseltti. En önemli sorunlardan biri de İran tarafından geçen yüklerin burada aylarca bekletiliyor olmasıdır. Yine burada gelen eşyaların gümrüklenmesine izin verilmiyor. İhtisas gümrük uygulamaları adı altında birçok ürün aylarca depolarda bekletiliyor çünkü burada gümrük işlemleri yapılmıyor" dedi.

'AĞRI HALKI YOKSULLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'
Hiçbir vicdanın bu uygulamayı kabul etmeyeceğini söyleyen Hatimoğulları, "Kürt halkının siyasi ve toplumsal olarak yaşadığı ayrışmaya çok fazla tanıklık ettik. Kentlerimize yatırım yapmadıkları gibi sınır kapısından faydalanılmasının da önüne geçiliyor. Bu kapıdan bir geçim elde etmek isteyen insanlar engelleniyor. Yani özel olarak Doğubayazıt ve Ağrı halkı yoksullaştırılmak isteniyor. Bunları kabul etmek mümkün değil. Bu sınır kapısı standartlara uygun değilse neden işliyor? Bu uygulamalar halkın daha fazla fakirleştirilmesi için yapılıyor. Ne biz ne TIR sürücü arkadaşlarımız bunu kabul etmeyecek" ifadelerini kullandı.

'BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
Sınır kapılarındaki bu uygulamalara derhal son verilmesini isteyen Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Bugün buradaki herkes bu uygulamadan rahatsız. İhtisas gümrük uygulaması kaldırılmalı, geçişler kolaylaştırılmalı, pul harcı kaldırılmalıdır. Sınır ticareti yapan yurttaşlarımız için kota uygulaması kaldırılmalıdır. Memurların keyfi tutumlarını kabul etmiyoruz. Mersin'de uyuşturucu geçtiği zaman TIR'lar bekletilmiyor ama oyuncak getiren, gıda getiren TIR'lar bekletiliyor. Birlikte direnecek ve birlikte kazanacağız."

Hatimoğulları, ardından halk toplantısına katılmak için tekrar ilçe merkezine hareket etti.