2 Ekim 2024 Çarşamba

Hatay'da halk bir yandan yangına bir yanda madene karşı mücadele ediyor

Hatay'da üç gündür süren yangınla ilgili çalışmalar sürerken, halk bölgede kurulacak krom madenine karşı da mücadele veriyor. Bugün yapılacağı duyurulan ÇED toplantısı ertelenirken halk Hüyük Mahallesi'nde 'madene hayır' dedi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Belen Sarımazı'da başlayan ve İskenderun ile Arsuz'un birçok noktasına yayılan yangının söndürülme çalışmaları devam ederken, bölgede yapılmak istenen krom madenine tepkiler sürüyor.

Üç gündür süren yangın nedeniyle halk mağdur olurken, Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesinde projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacağını duyurdu. Toplantı dün gece Valilik tarafından yeni bir tarih belirtilmeden ertelendi. 

'MADEN OCAĞI KURDURMAYACAĞIZ'
Halk ise bölgede krom madenine hayır demek için bugün Belen Hüyük Mahallesi'nde bir araya gelmek istedi. Çevre köylerden girişler engellendi. Engellemeye rağmen toplananlar burada bir açıklama yaptı. Açıklamaya Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, HDP, SYKP, TİP, CHP, TKP, TÖP, KESK ve Doğanın Çocukları temsilcileri destek verdi.

Burada bir açıklama yapan Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Ani "Bizi yalnız bırakmadınız. Arsuz'un coğrafyasını hep beraber korumaya devam edeceğiz. Maden ocağı kurdurmayacağız buraya. Otel ve turizmle ilgili bir şey yapılacaksa turizmi canlandıracak projenin yanında oluruz. Ama çevremizi, içme ve sulama suyumuzu, toprağımızı, kirletecek hiçbir maden ocağına izin vermeyeceğiz, karşı olacağız, her zaman dimdik kalacağız. Şu an ileri bir tarihe ertelendi. Takipçisi olacağız. Herhangi bir gelişme ve yazı gelirse halkla paylaşacağım. Hep beraber madene hayır diyeceğiz" dedi.

'BİTMEYEN RANT HIRSI VARSA BİTMEYEN DİRENİŞ DE VAR'
TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da "Buralar sizin suyunuz, toprağınız. Buralar sizlerin evleri. Bu evlere sahip çıktınız. Saygıyla selamlıyorum. Bu ülkede bitmeyen bir rant hırsı varsa bu ülkede bitmeyecek bir direniş de vardır, var olacak, var olmaya devam edecek, kimsenin şüphesi olmasın. Bizleri linç etmeye çalışanlar bu yangınlarda, talanlarda, rant hırsında devletin ihmalini, ya da devletin müsebbibi olduğunun üzerini örtmeye çalışanlara bir kez daha söylüyoruz. Bunu yapan her kimse onları yakalamak bizim değil sizin göreviniz. Biz doğamızın, evimizin, yaşamımızın sizin elinizde talan edilmesine izin vermeyeceğiz" sözleriyle halka seslendi.