20 Eylül 2024 Cuma

'Hasta tutuklu Abdulkadir Fırat serbest bırakılsın'

329. F Oturumu'nda bu hafta hasta tutuklu Abdulkadir Fırat için özgürlük istendi.
İnsan Hakları Dernegi (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 329. F Oturumu'nda bu hafta hasta tutuklu Abdulkadir Fırat için özgürlük istedi.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Tek tip kıyafete hayır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
Bu haftaki basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran okudu. Çok sayıda ülkenin yaptığı gibi Türkiye'nin de uluslararası insan haklarını hiçe saydığı ifade edildi. Onaran "Toplumsal hafızayı köreltmeye çalışan egemen güçler, bugün hapishane gerçekliğinin üzerini örterek, hiçbir sorunun olmadığı algısını yaratarak içerde yaşanan insanlık dışı uygulamaları gizlemeye çalışmaktadır. Daha da vahim olan ise neden tutuklandığını bilmeyen binlerce insanın suçlu ilan edilerek hiçbir hak ve hukukunun olamayacağı inancının yaygınlaştırılmasıdır" denildi.
 
İnsanların yaşam hakkı korunarak, temel hak ve özgürlüklerinden asla mahrum edilmemesi gerektiğini vurgulayan Onaran, hasta tutsak Abdülkadir Fırat'ın sağlık durumu hakkında bilgi verildi.
 
Onaran, Fırat'ın Aralık 2013'te,Urfa/Ceylanpınar'da gözaltına alınarak tutuklandığı, kısa bir süre Urfa E Tipi Hapishanesi'nde tutulduktan sonra Bayburt M Tipi Hapishanesi'ne sürgün edildiği aktarıldı. Fırat'ın yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin ise Onaran şunları şöyledi:
"60 yaşındaki Abdülkadir Fırat, tutuklanmadan yaklaşık bir yıl önce tıbbi ifade ile serebrovaküler olayı (SVO); halk arasında inme denilen sağlık sorunu yaşamıştır. Vücudunun sağ tarafı hiç tutmadığı gibi sol tarafında da güç kaybı mevcuttur. Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu önce verdiği raporda 'Sağ tarafının 4/4 engelli olduğu, tek bastonla kısa süre ayakta durabildiği, düzenli nörolojik kontrolleri yapılarak hapiste tek başına kalabileceği' yazılıdır. Bir süre sonra verdiği raporda ise kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için tek başına kalamayacağını belirtir. Bunun üzerine Metris Hapishanesi'ne getirilerek Adli Tıp Kurumu'na (ATK) götürülür. ATK ise çıkması için olumlu rapor vermez."
 
Halen Tekirdağ 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan Abdülkadir Fırat'ın durumunun ilerleyen yaşının da etkisiyle ağırlaştığına dikkat çekilerek hiçbir ihtiyacını kendi başına karşılayamadığı belirten Onaran, Fırat'ın ve onun gibi bütün hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Abdülkadir Fırat serbest bırakılsın", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla eylem sona erdi.