20 Eylül 2024 Cuma

'Hasta tutuklu Abdulkadir Fırat derhal serbest bırakılsın'

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu 60 yaşındaki Abdulkadir Fırat'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi, Fırat'ın serbest bırakılmasını istedi.
İHD İzmir Şubesi "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" eylemlerinin 440.sını Konak'ta bulunan Başbakanlık Binası önünde gerçekleştirdi.
 
Kayıp yakınları, HDP İzmir İl Örgütü, Barış Anneleri'nin katıldığı eylemde basın açıklamasını İHD yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. OHAL'in sürekli hale getirilmek istendiğini belirten Çiçek, AKP/Saray rejimi tarafından günlük yaşamın hapishaneye dönüştürülmek istediğini söyledi. OHAL'in süreklileşmesinin hapishaneleri olumsuz etkileyeceğini kaydeden Çiçek, tutukluların "İnsanca yaşam haklarına" ulaşması için mücadelelerin devam edeceğini söyledi. Devletin tutukluların temel haklarını korumakla görevli olduğunu ifade eden Çiçek, "Hapishanelerde yaşanan aşağılayıcı, onur kırıcı, insanlık dışı muameleyi ve her türlü hak ihlallerini durdurmak bir yana, resmi politikası haline getirmiştir. Özgürlüğü engellenen tutukluların yaşam hakkı dâhil, devlet görevlilerinin keyfi tutumlarına teslim edilmiştir. Görevlilerin her türlü hukuk dışı davranışı, hiçbir koşulda sorgulanmıyor, yargılanmıyor. Son süreçlerde hasta mahpusların tedavileri tam yapılmadan hapishanelere konulup, tedavi hakları pervasızca engellenmektedir. Bu şiddet politikaları, mahpusları öldürüyor" diye konuştu.
 
'HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'
 
Kalın duvarlar arkasından gelen acı ve öfke çığlıklarını duyduğunu belirten Çiçek, hukuksuzca yapılan tüm uygulamaları reddettiklerini söyledi. Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu 60 yaşındaki Abdulkadir Fırat'ın durumuna dikkat çekti. Hasta tutuklu Fırat'ın yaklaşık 1 yıldır serebrovasküler (inme) denilen sağlık sorununun yaşadığının altını çizen Çiçek, "Fırat'ın vücudun sağ tarafı hiç tutmadığı gibi sol tarafında da güç kaybı oluşmuştur. Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu önce verdiği raporda  kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için tek başına kalamayacağı anlatılmaktadır. Adli Tıp Kurumu (ATK) ise çıkması için olumlu rapor vermez. Fırat'ın durumu ilerleyen yaşının da etkisiyle ağırlaşmaktadır. Biz insan hakları savunucuları olarak, hapishanelerle ilgili mevzuatın acilen uluslararası yasalar çerçevesinde hasta haklarına uygun hale getirilmesini istiyoruz. Hasta tutuklular serbest bırakılsın" dedi.