2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadele edeceğiz'

Ankara ve İstanbul'da yapılan açıklamalarda, hasta tutsakların serbest bırakılması talebi bir kez daha dile getirildi. Hasta tutsakların pandemi bahanesiyle tedavilerinin engellendiğine ve ölüme terk edildiklerine dikkat çekilen açıklamalarda, insan hakları savunucuları hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. 

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde eylem yaparak, Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Emin Güler'in serbest bırakılmasını istedi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Ankara Şubesi yönetim kurulu üyesi Sevil Turgut, 30 yaşındaki Güler'in durumu ağır olmasına rağmen yaklaşık 6 yıldır hapishanede tutularak yaşam hakkının ihlal edildiğine dikkat çekti.

Omurgasında zedelenme sonucu hemipleji-felç geçiren Güler'in, beyin damarlarında tıkanma nedeniyle sağ ya da sol bölgesini etkileyen sinir sistemi hastalığı bulunduğunu, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 94 fiziksel engelli durumda olduğunu kaydeden Turgut, sağ ayağını ve kolunu kullanamayan Güler'in serbest bırakılmasını istedi.

Hapishanenin fiziksel koşullarının Güler'in yaşamını tek başına idame ettirmesinde ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkat çeken Turgut, fizik tedavi imkanları sağlanmaması, gereken fizik tedavi aletlerinin verilmemesi nedeniyle tedavisinin engellendiğine işaret etti.

Akciğerde hava boşluğu oluşması nedeniyle nefes almakta zorlanan, aynı zamanda Hepatit-C hastalığı bulunan Güler'in tedavi edilmesi için özel bakım alması gerektiğini kaydeden Turgut, "Emin Güler'in yaşamını tek başına devam ettirmesini engelleyen yüzde 94 engelli olmasına neden olan felçli olma durumu ve diğer hastalıklarıyla birlikte hapishanede kalamayacağı açıktır. Özel bakım ve fizik tedavi olanaklarına hapishanede erişemiyor. Tüm bu nedenlerden dolayı bir an önce tahliyesinin sağlanarak dışarıda sağlıklı koşullarda tedavi edilmesinin önü açılmalıdır" çağrısında bulundu.

'HASTA VE YAŞLI TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN'
İstanbul'da da İHD İstanbul Şubesi'nde 517'inci F Oturması kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Ağır hasta tutsaklar Kerim Boran, Ehettin Kaynar, Ferzende Elbi'nin serbest bırakılması istendi.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube yöneticisi Mehmet Acettin, Aysel Tuğluk hakkında Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rapora değindi, ATK'nin bilimsellikten uzak raporlarının hasta tutsakların tedavi edilebilmesi için serbest bırakılmaları önünde önemli bir engel oluşturduğuna dikkat çekti.

Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutulan 77 yaşındaki Kerim Boran, 72 yaşındaki Ferzende Elbi ve 72 yaşındaki Ehettin Kaynar'ın serbest bırakılması çağrısında bulunan Acettin, üç tutsağın yaşadığı sağlık sorunlarına değindi.

Kerim Boran'ın, kalp yetmezliği, diyabet, yüksek tansiyon, KOAH, astım, prostat, parkinson hastası olduğu, 2018 yılında geçirdiği beyin ameliyatı sonrasında vücudunda titremeler ve işitme kaybı oluştuğunu söyleyen Acettin, "2017 yılında tutuklanan ve hastalık nedeniyle 2 Mart 2018'te tahliye edilen Kerim Boran, henüz tedavisi devam ederken 15 Nisan 2018 tarihinde yeniden tutuklandı. Hastalığı daha da ilerlemesine ve yaşına rağmen infaz erteleme talepleri kabul edilmiyor" dedi.

Acettin, Ehettin Kaynar'ın, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, diyabet ve diyabete bağlı vücut yaraları, prostat, kemik erimesi, romatizma, cilt hastalıkları, el ve ayaklarında uyuşma, el titremesi, guatr, böbrek hastalığının yanı sıra sağ omuz köprücük kemiği kırığı nedeniyle tek başına yaşamını idame ettiremediğini söyledi.

Ferzende Elbi'nin iki böbreğinde kist, varis ve kalp hastası olduğunu söyleyen Acettin, "Aynı zamanda işitme ve görme engelli olup, düzenli ve yeterli tıbbi bakım ve tedavi altında yaşamını sürdürmesi gerekmekte, hapishane koşullarında yeterli bakım sağlanamamaktadır" diye belirtti.

Tutuklandıktan kısa süre sonra hastalık nedeniyle serbest bırakılmışken cezalarının kesinleşmesi üzerine ve tedavileri devam ederken yeniden tutuklanan Kerim Boran, Ehettin Kaynar ve Ferzende Elbi için Meclise soru önergeleri verildiğini hatırlatan Acettin, neden serbest bırakılmadıklarına ilişkin tatmin edici bir cevap alınamadığına dikkat çekti.

Hasta tutsakların sağlık hakkına erişiminin pandemiyle birlikte daha da zorlaştırıldığına işaret eden Acettin, bu durumun ağır risk oluşturmasına rağmen infaz erteleme talepleri kabul edilmeyen hasta tutsakların dört duvar arasında ölüme terk edildiğini vurguladı. Acettin, Kerim Boran, Ehettin Kaynar ve Ferzende Elbi şahsında hasta tutsakların serbest bırakılması talebini dile getirdi.