3 Ekim 2024 Perşembe

Hasta tutsakların ölüme terk edilmesine izin vermeyeceğiz

Hasta tutsakları ölüme terk eden politikalara karşı İstanbul ve Ankara'da yapılan açıklamalarda Ramazan Turan'ın Van Hapishanesi'nde yaşamını yitirdiği hatırlatıldı, hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

İstanbul ve Ankara'da yapılan eylem ve açıklamalarda hasta tutsakların ölüme terk edilmesi politikasına tepki gösterildi.

Ankara'da İnsan Hakları Derneği önünde açıklama yapıldı. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi tarafından yapılan eylemde, Afyon Hapishanesi'ndeki Nail Demir ve Abdürrahim Çetinkaya'nın durumuna dikkat çekildi.

385'inci hafta eyleminde açıklamayı Ömer Faruk Yazmacı okudu. Bu hafta Afyon 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde Nail Demir ve Abdürrahim Çetinkaya'nın durumuna ilişkin bilgi veren Yazmacı, Demir'in 29 yıldan fazla bir süredir hapishanede olduğunu söyledi.

Kolon kanseri Demir'in böbreklerinde iltihap, görme bozukluğu, boyun fıtığı, kas zedelenmesi, prostat gibi hastalıkları olduğunun bilgisini veren Yazmacı, Demir'in 26 yıldan bu yana ailesini çok az görebildiğini, infazın son iki yılında ailesine yakın bir hapishaneye sevk talebine rağmen bu talebin yerine getirilmediğini söyledi.

Abdurrahim Çetinkaya'nın 2007 yılında gözaltına alındığında çok yoğun işkencelere maruz kaldığını aktaran Yazmacı, bağırsaklarının parçalandığını, kanamalarının hala devam ettiğini söyledi.

İşkencede bacak arası sıkmada yumurtalarının birinin patladığını ve tedavi edilmediğini belirten Yazmacı, şişme ve morarma yaşandığını, tuvalete çıkmakta zorlandığını kaydetti. İşkencede kafası duvarı vurulduğu için yaşadığı sağlık sorunlarını da paylaşan Yazmacı, safra kesesi ameliyatı olması gerekirken yıllar ameliyat edilmediğini aktardı.

Nail Demir ve Abrürrahim Çetinkaya'nın hem ağır olan sağlık durumları nedeniyle dışarıda tedavi edilmeleri, hem de koşullu salıverilmeleri zamanları geldiği için bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Yazmacı, "Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerimizi dile getirmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

MURAT GÜNTÜRK SERBEST BIRAKILSIN
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yapılan 513'üncü F oturması açıklamasında konuşan dernek yöneticisi Mehmet Acettin, ağır hasta tutsak Murat Güntürk'ün serbest bırakılmasını istedi.

Hapishanelerdeki uygulamaların tutsakların yaşamını tehdit ettiğini vurgulayan Acettin, 6 yıl 3 ay hapis cezası onanan ve 20 gün önce tutsak edilen 70 yaşındaki Ramazan Turan'ın dün Van Hapishanesi'nde yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Acettin, Silivri Hapishanesi'nde tutsak edilen Murat Güntürk'ün kötü huylu beyin tümörü hastası olduğu bilgisini verdi, ameliyat edilmesine rağmen kanserli dokunun tam olarak temizlenemediğini belirtti. Yeniden ameliyat olması gerektiği söylenmesine rağmen ameliyat ve tedavinin geciktirilerek yaşamının tehlikeye atıldığına işaret eden Acettin, "Ameliyat öncesi şikayetlerine kafasında şişlik ve aşırı unutkanlık eklenen Güntürk'ün ölüme terk edilmesine sessiz kalmayacağız" dedi.

2017 yılında tutuklanan Güntürk'ün 2018 yılında katıldığı açlık grevi eylemi sırasında kafası ve kolunda uyuşma gibi şikayetleri oluştuğunu hastaneye sevk edilmeyerek ağrı kesici verildiğini aktaran Acettin, 1,5 yıl gibi uzun bir zaman sonra hastaneye sevk edildiğini ve teşhis konulduğunu söyledi.

Güntürk'ün ameliyat sonrası tutulduğu yoğun bakım odasında çok sayıda askerin bulunduğunu, yatağa kelepçelendiğini aktaran Acettin, doktorun itirazı üzerine kelepçenin çıkarıldığını söyledi.

"İnfazı 2022 yılı Mart ayında tamamlanacak olmasına ve ciddi sağlık sorununa rağmen avukatı tarafından yapılan infaz ertelemesi talebine yaklaşık 3 aydır cevap verilmeyen Güntürk'ün, sağlığı ve yaşamı göz göre göre tehlikeye atılmaktadır" diyen Acettin, ağır hasta tutsak Murat Güntürk ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.