3 Ekim 2024 Perşembe

'Hasta tutsaklar Turan ve Yavuz serbest bırakılsın'

İHD İstanbul ve İzmir şubeleri, hasta tutsaklar Abdullah Turan ve Mehmet Yavuz'un sağlık durumlarına dikkat çekti. Pandeminin yaşamlarını tehdit ettiği bilirtilerek Turan ve Yavuz'un serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve İzmir şubeleri, bu hafta da hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 454. F Oturması'nda, 3 Aralık Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla engelli tutsakların sorunlarına dikkat çekti, engeli ve ağır hasta olan Abdullah Turan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Hapishanelerde hak gaspları ve yetersizlikler nedeniyle, özellikle hasta tutsakların ölüme mahkum edildiği belirtildi.

Haftanın açıklamasını okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, ağır hasta ve engelli tutsak Abdullah Turan'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Acettin, 25 yaşındaki Turan, boynundan aşağsı tamamen felç olduğunu ve ileri derecede kalp ve tansiyon hastası olduğunu belirterek, uzun zamandır hareketsiz bir biçimde yattığı ve gerekli bakım sağlanmadığı için yatak yaralarının oluştuğunu, yaraların enfeksiyon kaptığını söyledi.

Israrlı başvurular neticesinde rehabilitasyon amaçlı sevk edildiği Metris R Tipi Hapishanesi'nde yeterli tıbbi bakım sağlanmadığı,  aynı hücrede bulunan felçi olan Serdal Yıldırım ve her iki eli bilekten kesik olan Ergin Aktaş'ın yardımı ile günlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktığını kaydetti.

SAVCI ATK RAPORUNU DEĞİL, EMNİYETİ DİKKATE ALDI
Acettin, ATK'nın "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen, Bakırköy Cumhuriyet  Başsavcılığı'nın infaz ertelemesi için yapılan başvuruyu dikkate almak yerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün "toplum güvenliği için tehlike oluşturabilir" değerlendirmesini esas alarak talebi reddettiğini söyleyen söyledi.

Avukatının, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptığını hatırlatan Acettin, AYM'nin bu başvuruyu öncelikle incelemesinin ve tahliye yönünde karar vermesinin önemli olduğunu kaydetti. Acettin, AYM'Ye çağrı yaptı: "Abdullah Turan'ın yaşam hakkını koruyacak adımları atın. Hapishane koşullarında sağlanmayan tedavi ve bakımının, ailesi tarafından sağlanabilmesi ve iyileşebilmesi için  Abdullah Turan'ı serbest bırakın"

İZMİR
İHD İzmir Şubesi ise bu hafta Şakran Hapishanesi'nde tutuklu olan Mehmet Yavuz'un sağlık durumuna dikat çekti. 

Açıklamayı İHD Yöneticisi Ahmet İçek okudu. Sağ dizinden menüsküs teşhisiyle 2 kez ameliyat olan Yavuz'un, sağlıklı, düzenli tedavi ve kontrollere götürülmediği, götürüldüğü zamanlar da ilgilenilmediği için dizinde şişkinlik ve ağrıların arttığını belirtti. Kemik ödemi olduğu ve ilaç tedavisi önerilen Yavuz'un, ilaçları bittikten sonra kontrole götürülmediğini söyleyen Çiçek, aynı zamanda boyun ve bel fıtığı rahatsızlıklarının olduğunu söyledi.

Yavuz'un kontrole götürülmediğini, ilaçlar için idareye yaptığı başvurunun da reddedildiğini kaydeden Çiçek, savcılığı yazdığı dilekçelerin de işleme konulmadığını ifade etti. 

Bilinen 8, teşhisi konulmayan 1 rahatsızlığı bulunan Mehmet Yavuz'un tedavisinin acilen yapılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Pandemi var, götüremeyiz demek sorunu çözmez daha da derinleştirir ve ağırlaştırır. Yetkilileri, böylesi durumları seyretmeye, bahaneler ileri sürmeye değil çözüm olmaya çağırıyoruz. Ölümler olmadan çözüm bulunsun" dedi.