3 Ekim 2024 Perşembe

'Hasta tutsaklar tahliye edilsin'

Tutsak yakınlarının Van'da devam Adalet Nöbeti 46. gününde. Tutsak yakınları, tutsaklara yönelik baskılara dikkat çekti ve adalet istediklerinin altını çizdi. 

Van'da ailelerin hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi talebiyle başlattığı Adalet Nöbeti Van Barosu'nda 46'ncı gününde devam etti. Bugünkü eylemi Tokat T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Rojhat Aydın'ın annesi Hame Aydın, Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde infazı yakılan Hakan Bilekçi'nin babası Cevdet Bilekçi, Giresun Espiye L Tipi Hapishanesi'nde hasta tutsak Metin Uyar'ın annesi Filiz Uyar sürdürdü.

Kentteki demokratik kitle örgütlerinin her gün ziyaret ettiği nöbeti, bugün Aryen Sanat Atölyesi çalışanları ve Tiyatro Mencel oyuncuları ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan tutsak yakını Cevdet Bilekçi, oğlu Hakan'ın 8 yıldır tutsak olduğunu; ancak infazının yakılması nedeniyle tahliye edilmediğini dile getirdi. Cevdet, tutsaklara dönük adaletsizliğe karşı eylemde olduklarını söylerken, talepleri yerine getirilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 21 Ocak'ta yaşamını yitiren 70 yaşındaki tutsak Ramazan Turan'ın durumuna dikkat çeken Bilekçi, "Cezaevlerinde hasta tutsaklara yönelik çok fazla baskı var. Ramazan arkadaşı da hasta olmasına rağmen hücreye koymuşlar ve refakatçi vermemişler. Bu bir zulümdür. Tutsaklara haksızlık yapıyorlar, tedavileri engelleniyor. Bunun için nöbetteyiz. Hasta tutsaklar, cezaları biten tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. Ceza üstüne ceza veriyorlar. Bizler bu durumu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Tutsak Metin Uyar'ın annesi Filiz Uyar ise hasta tutsakların serbest bırakılması için adalet mücadelesi yürüttüklerinin altını çizdi. Hasta Uyar, "Biz anneler, adalet istiyoruz. Hasta tutsaklar tahliye edilsin" dedi.