4 Ekim 2024 Cuma

'Hasta tutsaklar sorunu, Kürt sorununun parçasıdır'

Gazi Cemevi'nde düzenlenen Halklar Barışı Konuşuyor panelinde çok sayıda hasta tutsağa yönelik iktidarın düşman politikalarının Kürt sorunun bir parçası olduğu vurgulandı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sultangazi Koordinasyonu, Gazi Cemevi Toplantı Salonu'nda Halklar Barışı Konuşuyor başlıklı panel düzenledi. Panele HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu üyeleri, Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, HDK Sultangazi delegesi Zerrin Şafak, gazeteci ve yazar Hakkı Özdal ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sultangazi İlçe Eş Başkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

DEMİR: SAVAŞ VE ÇATIŞMA HALKLARIN YARARINA DEĞİL
HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, dünyanın her yerinde savaş siyasetinin çatışmaların nedeni olduğunu belirtti. Savaş ve çatışma süreçlerinde işçi ve emekçilerin, kadınların, halklarının bir çıkarının olmadığının altını çizen Demir, halkların yoksulaşması, aç kalması, birbiriyle çatışıyor olmasının da egemenlerin umurunda olmadığını söyledi.

GENÇ: KÜRT SORUNU VARDIR
SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, Kürt sorununa ilişkin yaptıkları bir anketi panel katılımcıları ile paylaştı. Genç yönelttikleri ankete ilişkin, "Biz bölgedeki Kürtler, Kürt sorununu nasıl çözümleriz, örgütler dağıtıldı, insanlar kabuklarına çekildi, Kürtler bu sorun hakkında nerede duruyor? 18 kentte 948 kişi ile görüşüldü, bunların yüzde 95'i kendini Kürt olarak tanımlıyordu" ifadelerini kullandı.

Topluma Kürt sorununa dair bir dizi başlık sunduklarını paylaşan Genç, halkın yüzde 92'sinin "Kürt sorunu vardır" dediğini kaydetti. Ankette Kürt sorununun anadil ve kimlik haklarının açığa çıkmaması sebebinden kaynaklı olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Yüksel, "Ekonomik ve eğitim düzeyi olarak geri kalmış bir sorun mudur dedik, yüzde 20'ye yakını 'kesinlikle evet' yanıtını verdi" dedi. Genç, yine ankette Kürt sorununun Kürtlerin başka bir ülke kurma sorunundan kaynaklandığı sorusu karşısında ise yüzde 50'den fazla "hayır" yanıtı aldıklarını paylaştı.

ÖZDAL: HASTA TUTSAKLAR, KÜRT SORUNUNUN BİR  PARÇASIDIR
Gazeteci ve yazar Hakkı Özdal da, 2016 yılında Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yapılan baskın ile tutuklanan HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk'un hastalığını hatırlattı ve tahliye edilmediğini belirtti. Kadın özgürlük ve emek mücadelesi yürüten Tuğluk'un aynı zamanda önemli bir siyasetçi olduğun belirten Özdal, çok sayıda hasta tutsağın hapishanede tutulduğunu aktardı ve bu durumun Kürt sorununun bir parçası olduğunu da vurguladı.

Ekonomik krizle Kürt sorunu arasında nasıl bir paralellik kurulduğuna değinen Özdal, "AKP rejimi çok büyük bir gerileme içinde, pazarda alacaklarımızın yarısını alıp dönüyoruz, nedir bu kriz? Örtüşen ekonomik krizlerle devlet krizleri kabuk değiştirmenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Kürt sorununda ortaya çıkan son büyük direniş 80'li yılların ortasında görünür oldu ve 90'larda da büyük bir güç haline geldi. Türkiye'nin yoksulluk sorunu ise birçok yerde ortaktır. Sorun temelinden uzaklaştırılıp salt kimlik üzerinden tartışıldığında halkları birbirine uzaklaştırmaya dönüşüyor" dedi.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile panel sona erdi.