3 Ekim 2024 Perşembe

'Hasta tutsaklar Ruken Yıldız ve Ramazan Durmaz serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi, ağır hasta tutsak Ruken Yıldız'ın, Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise ağır hasta tutsak Ramazan Durmaz'ın, pandemi koşullarında hapishanede tutulmasının ciddi risk yarattığına dikkat çekti, serbest bırakılmalarını istedi.

İstanbul ve Ankara'da yapılan açıklamalarla hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve tahliye edilmeleri istendi.

453. F OTURMASI AĞIR HASTA TUTSAK RUKEN YILDIZ İÇİN
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 453. F Oturumu'nu ağır hasta tutsak Ruken Yıldız için gerçekleştirdi.

Pandemi nedeniyle online yapılan açıklamanın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve komisyon üyesi Mehmet Acettin okudu.

Van T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Ruken Yıldız'ın, dosyasının halen Yargıtay aşamasında olduğu belirtilerek, sağlık durumuna ilişkin şu bilgiler verildi: "İleri derecede kalp, tansiyon ve anemi hastası olup son kontrolünde karaciğerinde de sorun olduğu bildirilmiştir. Kardeşi ile yapılan son telefon görüşmesindeki aktarıma göre; dört yıla yakındır hapiste bulunan Ruken Yıldız'ın tutuklanmadan önce hiçbir önemli hastalığı bulunmamaktaydı. Şu anda var olan bütün hastalıkları hapishanenin ağır şartları nedeniyle ortaya çıktı ve yine hapishane koşullarında tedavi imkanı sağlanmadığından bu hastalıkları giderek ağırlaştı ve hapishanede yaşamını sürdüremeyecek hale geldi. Son olarak doktoru tarafından, acilen kalp kapakçığının değiştirilmesi söylendi ancak Van Devlet Hastanesinin olanakları bu ameliyat için yetersiz olduğundan ameliyat edilemiyor."

'ZORUNLU OLMASINA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMADI'
Korona nedeniyle Ruken Yıldız'ın büyük risk altında olduğuna dikkat çekildi, tedavisinin sürmesi ve yaşam hakkının korunabilmesi için serbest bırakılmasının zorunlu olduğu kaydedildi. Buna rağmen yapılan başvuruların reddedilerek Yıldız'ın ölüme terk edildiği ifade edilen açıklamada, "İnsan hakları savunucuları olarak Ruken Yıldız ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkileri göreve çağırıyoruz" denildi.

ANKARA'DA 325. HAFTA AÇIKLAMA RAMAZAN DURMAZ İÇİN
Ankara Hasta Mahpusları İnisiyatifi de 325. haftalarında Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Ramazan Durmaz'ın durumunu paylaştı.

Durmaz'ın durumunu aktaran İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, "Urfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan toplumsal olaylar esnasında başına isabet eden gaz fişeğinden dolayı ağır yaralanmış, kafatası açılmıştır. İlk etapta Urfa'da tedavi amaçlı hastaneye yatırılmış, yapılan tedavi sonucunda taburcu edilmiş ancak yarasının ağır olmasından kaynaklı, tedavisine devam edilmesi gerektiği kendisine söylenmiştir. Ramazan Durmaz, Dicle Üniversitesinde öğrencisi olduğu için tedavisine Diyarbakır'da devam edilirken, 2010 yılında gözaltına alınmış ve tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir" denildi.

'HAFTANIN ÜÇ GÜNÜ DİYALİZE GİRMEK ZORUNDA'
Durmaz'ın hapishanede geçirdiği rahatsızlıklar nedeniyle iki böbreğinin de iflas ettiğini belirten Çevirmen, "Haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda ve böbrek nakli olması gerekmektedir. Nakil için yapılan muayeneler sonucunda annesinin böbreğinin uyuştuğu tespit edilmiştir. Ailenin maddi durumlarının yetersiz olması, Batman'da Tekirdağ gibi uzak bir mesafeye gidebilme ve nakil işlemleri için orada kalabilme imkanlarından yoksun olmaları nedeniyle 2017 ve 2018 yılında kendilerine yakın cezaevilerine sevk talep edilmiştir. Ancak yapılan bu sevk talepleri Adalet Bakanlığı tarafından bu nakil işleminin Tekirdağ'da gerçekleşmesinin uygun olduğu gerekçesiyle reddedilmiştir" dedi.

'TEDAVİSİNE DIŞARIDA SAĞLIKLI KOŞULLARDA DEVAM EDİLMELİDİR'
Durmaz'ın sağlık durumunun her geçen gün kötüleştiğine dikkatçeken Çevirmen, şöyle devam etti: "Cezaevinde sağlığa erişim imkanlarının yeterli olmamasına rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu her başvurularına 'cezaevinde kalmasında herhangi bir engel yoktur' cevabı vermiştir. Ramazan Durmaz'ın tek başına yaşamını devam ettiremeyecek denli ağır olan hastalıkları, haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olması ve bu durumun pandemi sürecinde yaşamının risk altında olması nedeniyle bir an önce infazı ertelenmeli ve ailesine yakın bir hastanede böbrek naklinin yapılarak tedavisine dışarıda daha sağlıklı koşullarda devam etmelidir."