21 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsaklar, politikaya alet edilmesin'

İHD İzmir Şubesi, hapishanelerdeki hasta tutukluların durumuna dikkat çekerek, "Hasta mahpuslar, politikaya alet edilmesin. İnsanca ve uluslararası mahpus hakları çerçevesinde yaklaşılsın" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutuklulara ilişkin Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İzmir İl Örgütü, Barış Anneleri katıldı. Açıklamada, "Adli tıp idam, hasta mahpuslara yargı infaz oldu", "Susma, suça ortak olma, ölüyorlar" pankartları açıldı.
 
Türkiye cezaevlerinde sağlıksız koşullar altında 402'si ağır bin 154 hasta tutuklunun bulunduğu hatırlatılan İHD yöneticisi Caner Canlı, hasta tutukluların tedavileri yapılmadığına ve yaratılan olumsuz koşullar altında hastalıklarının daha kötüye gittiğine dikkat çekti. Canlı, "Vefa Kartal 2 yıldan beri beyin lobları arasındaki damarlarda şişme olduğu için beyin cerrahisine sevk edildi. Ancak raporları kaybedildi. Kalbinde ritim bozukluğu, beyninde büyüyen 3 kitle, Hepatit B, mide fıtığı, bağırsak spazmı, göğsünün sol bölümünde yağlanma, kist, hemoroit, ülser, reflü, bronşit, prostat, yüksek tansiyon, alerji, böbrek ve idrar yolları hastalıkları gibi birçok sağlık sorunun bulunuyor. Buna rağmen Vefa Kartal'ın hastaneye sevkleri engellendi. Bir dönem bulunduğu İzmir Kırıklar Cezaevindeyken başlayan hastalıklarının çözüm yoluna gidilmediği için durumu gittikçe kötüleşmektedir" diye belirtti.
 
İnsanların cezaevinde kaldığı sürece sağlık sorunları devlet denetiminde olduğunu hatırlatan Canlı, tedavilerinin cezaevinde yapılmıyorsa serbest bırakılması gerektiği vurguladı. Tüm kamuoyunun gözü önünde, insanların erimesine ve daha ağır hastalıklara sebep olunduğu ve tutukluların ölüme doğru gitmesine hiçbir vicdanın kabul edemeyeceğini belirten Canlı, "Hasta mahpuslar, politikaya alet edilmesin. İnsanca ve uluslararası mahpus hakları çerçevesinde yaklaşılsın" dedi.
 
Açıklama oturma eylemiyle sonlandı.