3 Ekim 2024 Perşembe

Hasta tutsaklar için Ankara, İzmir ve İstanbul'da eylem

Hapishanelere yönelik artan saldırılarla birlikte özellikle hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor. Ankara, İzmir ve İstanbul'da yapılan eylemlerde hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi; tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliyeleri istendi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Ankara, İzmir ve İstanbul'da eylemler yapıldı. 

ANKARA'DA SEYİT NARİN İÇİN EYLEM
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluları için 386. kez  İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslara serbest bırakılsın" pankartının taşındığı açıklamada İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut konuştu. Turgut, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutuklu Sur Belediye eski Eşbaşkanı Seyit Narin'in durumunu aktardı.

Narin'in 4 Ocak'ta Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi'nde kalp krizi geçirdiğini ve acil olarak hastaneye kaldırıldığını hatırlatan Turgut, "Hastaneye kaldırıldığında idare tarafından eşi aranmış ve ‘Kalp krizi geçirdiği, Rize Devlet Hastanesine kaldırıldığı bilgisi verilmiş ve acil gelmeleri gerektiği söylenmiştir. Ailesine durumun ciddi olduğu söylenmesi üzerine, acil olarak oğlu ve kardeşi Rize'ye gitmişlerdir" dedi. Narin'in hastaneye kaldırıldığında acilen ameliyata alındığının ve stend takıldığını söyleyen Turgut, "Ameliyatın ardından 2 gün boyunca yoğun bakımda tutulmuş ve daha sonra servise alınmış, 1 gün de serviste tutulmuştur. Serviste iken oğlu ve kardeşi savcılıktan izin alarak yalnızca 5 dakika kadar kendisini görebilmiştir. Tekrar hastaneden çıkartılıp cezaevine geri götürülmüştür. Cezaevine götürülmeden önce oğlu tekrar görmek için izin almaya çalışmış ancak izin verilmemiştir. Ciddi bir kalp krizi geçirdiğinden ve ameliyatlı da olduğundan dolayı tek başına kalamayacağından arkadaşlarının yanına konulmuştur. Kalp krizinden dolayı oldukça yıpranmış ve sağlığı iyi durumda değildir. Daha önce yalnızca şeker hastalığı ve kolesterol rahatsızlığı şikayetleri olan hastanın kalp hastalığı cezaevinde iken ortaya çıkmıştır" ifadelerinde bulundu.

Kalp krizi geçirmesinin ardından avukatı tarafından infazının ertelenmesi için başvuru yapıldığını ancak herhangi bir cevap gelmediğinin altını çizen Turgut, "Narin ailesinden oldukça uzak bir cezaevinde tutulmasından dolayı 2,5 yıldır ailesi tarafından 1 kez görülebilmiştir. Eşinin ağır hastalıklarından kaynaklı olarak uzun yola çıkma imkanı bulunmamakta ve bu nedenle ailesine yakın cezaevlerine yapılan sevk talepleri de kabul edilmemektedir" şeklinde vurguladı.

Ağır hasta olan ve geçirdiği kalp krizi nedeniyle de yaşamsal açıdan risk altında bulunan Narin'in tedavi ihtiyaçlarının giderilmesi çağrısında bulunan Turgut, "Bu süreçte, ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavilerinin devam edebilmesi için infazının ertelenerek tahliye edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

İZMİR: FIRAT YAĞMAKAM SERBEST BIRAKILSIN
İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü 14 yıldır tutsak olan Fırat Yağmakan'ın durumuna dikkat çekti. "Susma, suç ortak olma ölüyorlar" ve "Ağır hasta mahpuslar ölüyor, susma" yazılı pankartların açıldığı eylemde, Fırat Yağmakam'ın hastalıkları sıralandı. 

"Birçok kronik hastalıkları bulunmaktadır ve 3 defa, kasık fıtığı, anjiyo ve burun ameliyatı olmuştur. Hepatit B ve enfeksiyonal hastalıkları vardır. 12 yıldır ilaç kullanmasına rağmen durumunda bir değişme olmamıştır. Yüksek tansiyon hastasıdır, düzenli ilaç kullanmasına rağmen tansiyonunda dengesizlikler oluşmaktadır. Astım ve nefes darlığı hastalığı vardır. Yaşadığı ortam nemli olduğu için nefes açıcı kullanmasına rağmen hastalığı devam etmektedir. Migren hastası olduğu için soğuk hava ve aşırı gürültü şiddetli ataklı baş ağrısına neden olmaktadır. Hemeroid, hastası olup, sürekli kanama ve şiddetli ağrılar yaşamaktadır. İlaçlarını kullanmasına rağmen durumunda değişiklik olmayıp yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Uzağı görememe, yağlanma, aşırı yanma, kızarma ve gözde sulu akıntı gibi Göz hastalığı devam etmektedir. Bel ve boyun fıtığı hastalıkları olup ayak ve omuzda ödem oluşmakta ara ara ağrıları yaşamaktadır. Reflü ve gastrit gibi mide hastalıkları olup, ilaç kullanmasına rağmen durumda iyileşme bulunmamaktadır. Yaşamını olumsuz etkileyen bir başka hastalığı da prostattır. Gün boyu tuvalete gitmekten sıkıntıya düşmektedir. Pandemi öncesi belirlenen fistül ve hemeroitten kaynaklı 2 ameliyat yapılması gerektiği halde, Pandemi döneminde hastalıklarının takibinde sorunlar yaşanmış, hastaneye götürülmemiş" denilen açıklamada, Yağmakam'ın derhal serbest bırakılması istendi.

514. F OTURMASI FATMA TOKMAK İÇİN DÜZENLENDİ
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen 514. F Oturması'nda Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Fatma Tokmak'ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamanın yapıldığı salona "Hasta mahpus Fatma Tokmak serbest bırakılsın" pankartı asıldı.

Fatma Tokmak'ın, ileri derecede kalp, astım ve hipertansiyon hastası olduğunu paylaşan İHD MYK üyesi Leman Yurtsever , buna ek olarak kadın hastalıkları, diş hastalığı, yaygın morarma, yoğun ağrılar ve sık sık yaşadığı baygınlıklar nedeniyle cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyecek durumda olduğunu belirtti. Tokmak'ın 2006 yılında hastalıkları gerekçesiyle "yurt dışı yasağı" konularak serbest bırakıldığını ancak cezasının Yargıtay tarafından onanması üzere 2010 yılında yeniden tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine konulduğunu belirten Yurtsever, bunun üzerine sağlık sorunlarının ağırlaştığını kaydetti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın  (TİHV) 23 Temmuz 2014'de hazırlanan raporunu hatırlatan Yurtseven, hastalıkları nedeniyle Tokmak'ın yaşamının tehlikede olduğunu paylaştı.

Ancak Adli Tıp Kurumu'nun (ATK), aksi yönde verdiği raporla Tokmak'ın tahliyesinin engellendiğini belirten Yurtsever, "Covid -19 nedeniyle tedavi ve kontrolleri daha da aksatılan ve dönüşte uygulanan tek başına karantina uygulaması nedeniyle hastaneye gidemeyen Fatma Tokmak'ın durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Yaklaşık bir yıl önce ağrıları daha da artmış, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler ortaya çıkmış, sık sık baygınlık yaşamaya başlamıştır. Avukatları, salgın tehdidi dolayısıyla Tokmak'ın serbest bırakılması için yeniden başvuru yapmış ancak bu talepleri de kabul edilmemiştir" ifadelerini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) tarafından "ihlal" kararı verilmesine rağmen tahliyesi engellenerek Tokmak'ın özgürlüğünden mahrum bırakıldığını ifade eden Yurtsever, Tokmak'ın son durumuyla ilgili şunları söyledi: "12 Ocak'ta durumu ağırlaşan Tokmak, hastaneye kaldırılmış, yatış yapılacak denilmesine rağmen hapishaneye geri getirilerek tek başına karantina hücresine konulmuştur. Karantina hücresinde sağlık durumu kötüleşmesine rağmen revire dahi götürülmeyen Tokmak'ın vücudundaki morluklar ve şikayetleri daha artmış olup, hapishanede tutulması yaşamına ağır risk oluşturmaktadır."