6 Ekim 2024 Pazar

'Hasta tutsak Yağmakan'ın tedavisi engelleniyor'

14 yıldır tutsak ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Fırat Yağmakan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, derhal serbest bırakılmasını ve tedavisinin başlamasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, bu hafta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, 14 yıldır tutsak olan Fırat Yağmakan'ın durumunu aktardı. 

Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamanın metnini komisyon üyesi Ahmet Çiçek okudu. Birçok kronik rahatsızlığı bulunan ve 3 defa kasık fıtığı, anjiyo ve burun ameliyatı olan Yağmakan'ın hastalıklarını Çiçek, şöyle sıraladı: "Hepatit B ve enfeksiyonal hastalıkları vardır. 12 yıldır ilaç kullanmasına rağmen durumunda bir değişme olmamaktadır. Yüksek tansiyon, düzenli ilaç kullanmasına rağmen dengesizlikler oluşuyor. Astım ve nefes darlığı, yaşadığı ortam nemli olduğu için nefes açıcı kullanıyor. Migren ataklı baş ağrısı, soğuk hava ve aşırı gürültü şiddetli ağrılara neden oluyor. Hemeroid, sürekli kanama oluyor ve şiddetli ağrılar oluşuyor. İlaçlarını kullanmasına rağmen değişiklik olmuyor ve yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Göz rahatsızlığı, uzağı görememe, yağlanma, aşırı yanma, kızarma ve sulu akıntı oluşmuş. Bel ve boyun fıtığı rahatsızlıkları var. Yaşamını olumsuz etkileyen bir başka hastalığı da prostattır. Gün boyu tuvalete gitmekten sıkıntıya düşmektedir. Ayak ve omuzda ödem oluşmuş ara ara ağrıları oluşmaktadır. Mide rahatsızlıkları; reflü ve gastrit var. İlaç kullanmasına rağmen durumda iyileşme yok."

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'
Yağmakan'ın pandemi döneminde hastalıklarının takibinde sorunlar yaşandığını, hastaneye götürülmediğini kaydeden Çiçek, "Kendisinin pandemi öncesi belirlenen fistül ve hemeroitten kaynaklı 2 ameliyat yapılması gerekirken pandemi nedeniyle yapılmamakta ve bu durum hastalıklarını ilerletmektedir. Biz insan hakları savunucuları birçok rahatsızlığına rağmen tedavisinin yapılmaması nedeniyle Fırat Yağmakan'ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi halde oluşacak olumsuzluklardan iktidar ve yetkililer sorumludur" dedi.