3 Ekim 2024 Perşembe

Hasta tutsak Korkmaz'ın durumuna dikkat çekildi

Bu hafta hasta tutsak Özal Korkmaz'ın durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi, ATK'ların aldığı yanlı kararlara dikkat çekti. Hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Bu hafta online gerçekleşen açıklamanın metnini İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek okudu. 

Kırıklar Hapishanesinde 11 tutsağın süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Çiçek, ATK'lerin yanlı tutumu ve tek karar merci olmasının tutsakları mağdur ettiğini kaydetti. 

Bu hafta hasta tutsak Özal Korkmaz'ın durumuna ilişkin bilgi veren Çiçek, şu ifadeleri kullandı: "Korkmaz,1988 Van/ Özalp doğumludur. 25 Kasım 2016'da tutuklanmış Muğla E Tipi Cezaevinde almaktadır. Kobanê sürecinde, oradaki halka yardım götürdüğü esnada yaralanmıştır. Suruç, Urfa ve Van'da tedavisi yapılmış, tedavi edilirken polislerce tutanak tutulmuş, herhangi bir işlem yapılmamıştır. Olaydan 1,5 yıl sonra tutuklanmıştır. Aldığımız bilgilere göre: kısmi olarak felçtir; sol tarafı olduğu gibi işlevsiz. Kendi başına ihtiyaçlarını giderememektedir.

Yemek yiyemiyor, sadece meyve-sebzeleri kısmen yiyebiliyor. Sandalyede oturamıyor. Kafasının içinde parçalar kalmış. Sürekli üşüyor, ısınamıyor. Bulunduğu ortam hijyen koşullarına uymamaktadır. Arkadaşlarının destekleri ile yaşayabiliyor. Tutuklandıktan bir süre sonra İstanbul ATK'ye götürülmüştür. ATK hapishanede kalamaz raporu vermiş olmasına rağmen hala serbest bırakılmamaktadır. Defalarca gerekli mercilere dilekçelerle başvuruda bulunmuş olmasına rağmen yanıt alamamaktadır. Bütün bu hastalıklarının yanı sıra aileden aldığımız son bilgiye göre, bir de kemik erimesi başlamıştır.

Özal Korkmaz'ın içinde bulunduğu bu durumda olan yüzlerce mahpus vardır. ATK'nin bilimsel ve tarafsız olması gereken özelliği sorunludur. Bizler, tam teşekküllü hastanelerin verdiği heyet raporlarının da kabul edilmesini, hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz. Özal Korkmaz'a özgürlük!"