21 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsak Kemal Özelmalı'ya özgürlük'

İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapan İHD Adana Şubesi, hasta tutsak Kemal Özelmalı'ya özgürlük istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, tahliye edilme talebiyle 10 gündür açlık grevinde olan hasta tutuklu Kemal Özelmalı'nın durumuna dikkat çekmek amacıyla İsmet İnönü Parkında açıklama yaptı.
 
"Hasta mahpuslar serbestf bırakılsın" ve Özelmalı'nın fotoğrafının olduğu "Hasta mahpus Kemal Özelmalı'ya özgürlük" yazılı dövizlerini açan insan hakları savunucuları, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganı attı. Açıklamaya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve insanları savunucuları, TUAYDER, HDP ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Özelmalı'nın sağlık durumuna dikkat çeken İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, Özelmalı ile ilgili savcılığa başvuru yaptıklarını belirtip, "Ağır hasta tutsak Kemal Özelmalı bir an önce serbest bırakılsın" dedi. İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Zelal Demiray, hasta tutukluların sağlığa erişimlerinin daha da zorlaştığını dile getirdi. İHD'nin hasta tutuklu verilerine değinen Demiray, "İHD Genel Merkezi'nin son verilerine göre halen 402'si ağır bin 154 hasta mahpus sağlık ve özgürlük hakkına saygı beklemektedir" şeklinde konuştu.
 
Özelmalı'nın 1996'da "TKP/ML'ye üye olduğu" gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ve o yıl başlatılan ve  69 gün süren ölüm orucu eylemi sonrası Wernicke Korsakoff hastası olduğunu anımsatan Demiray, İHD'li avukatlar olarak geçen ay Özelmalı'yı ziyaret ettiklerini ve sağlık durumunun gözle görülür bir şekilde bozulduğunun gözlemlendiğini dile getirdi. Demiray, Hafıza kaybı yaşadığından dolayı pek çok şeyi hatırlamakta güçlük çektiği, hastalıklardan ve kullanmak zorunda olduğu ilaçlardan bahsederken dahi unutmamak için hepsini tek tek yazdığı ve sürekli cebinde bulundurduğu bu not kağıdını bize vermiştir" ifadelerini kullandı.
Demiray, Özelmalı'nın sağlık durumunu ise şöyle belirtti: "Wernicke Korsakoff hastalığı dışından halihazırda; bağırsak ve böbrek sancısı, prostat, idrar tutamama, tad alamama, görme ve duymada azalma, denge bozukluğu, kol ve bacaklarında uyuşma, sol bacağında hastalıktan kaynaklı platin. Bunlar hastalıklarından bir kaçıdır. Halen arkadaşlarının yardımıyla günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Hapishane koşullarına artık dayanamadığını ve kısa bir süre sonra eğer bu durumda bir düzenleme olmazsa açlık grevinin başlayacağını tarafımıza iletmiştir. Bugün itibariyla Kemal Özelmalı açlık grevinin 10'uncu günündedir. İnsan hakları savunucuları olarak tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya, içerdekilerin duyuramadıkları sesleri duyurmaya, sesimize ses olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
 
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, af tartışmalarına değinerek, "Bizler her dönem hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz. MHP'nin teklife sunduğu af bizlere göre yanlıştır. Çetelerin, hırsızların ve katillerin serbest kalması yerine  800'e yakın cezaevlerinde bulunana hasta tutsaklar serbest bırakılsın. AKP iktidarı bu konuda ciddi anlamda bir adım atmalı. Bizler hasta tutsakların cezaevinin koşullarında yaşamayacağını bir kez daha söylüyoruz. Bu anlamda somut adımlar atılarak hasta tutsakların bırakılıp tedavilerini sağlanması koşulları sağlanmalıdır" dedi.