7 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Hatice Yıldız için özgürlük çağrısı

İHD İstanbul Şubesi, 644. F oturmasında 75 yaşındaki ağır hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumunu kamuoyuyla paylaşarak derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 644. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Hatice Yıldız serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan 75 yaşındaki hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

'BAŞKALARININ YARDIMIYLA HAYATINI İDAME ETTİREBİLİYOR'
22 Mart 2024 günü evinden sedyeyle alınarak tutuklanan Yıldız'ın yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarının yanı sıra demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı ve görme bozukluğu olduğunu belirten Onaran, Yıldız'ın başkalarının yardımıyla hayatını idame ettirebildiğini söyledi.

Hapishanedeki kızı ve kızının arkadaşına para yatırdığı için "örgütü finanse etme" suçlamasıyla tutuklanan Yıldız'ın hapishaneye girdiğinden beri tedavi sürecinin aksadığını ifade eden Onaran, "İleri yaşına ve hastalıklarına rağmen tam 4 ay 5 gündür hapishanede tutulan Hatice Yıldız, hapishanede her gün baygınlık geçiriyor ve hastaneye kaldırılıyor. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması gerektiği de söylenen Hatice Yıldız'ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturuyor" dedi.

'SAĞLIK DURUMU GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR'
Hapishane koşulları, diyet yemek verilmemesi ve ilaçlarını düzenli alamaması nedeniyle Yıldız'ın sağlığının giderek bozulduğuna işaret eden Onaran, şöyle devam etti: "İlerleyen demans hastalığı nedeniyle unutkanlığı artıyor. Kişisel bakımını ancak başkalarının yardımı ile yapabiliyor. Buna rağmen, infaz erteleme, denetimli serbestlik ve Adli Tıp Kurumuna sevki için yapılan başvurulardan halen bir sonuç alınamadı. 644. F oturması kapsamında bu hafta; hasta mahpus Hatice Yıldız ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hatice Yıldız serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.