2 Ekim 2024 Çarşamba

Hasta tutsak Başaran ve Erdem'in serbest bırakılması istendi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 392'inci hafta eyleminde hasta tutsak Nurettin Başaran'ın durumuna dikkat çekildi, tahliye edilmesi istendi. İstanbul'da yapılan 520'inci F oturumunda da 72 yaşındaki Cemil Erdem'in serbest bırakılması talebi dile getirildi.

Hasta tutsakları ölüme terk eden politikalara karşı Ankara ve İstanbul'da açıklamalar yapıldı. Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu Nurettin Başaran'ın, İHD İstanbul Şube Hapishaneler Komisyonu da Cemil Erdem'in durumuna dikkat çekti.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdiği hasta tutsaklara özgürlük eyleminin 392'inci haftasında, Nurettin Başaran için özgürlük istedi.

"Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde, İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen, hapishanelerde 604'ü ağır 1605 hasta tutsağın bulunduğunu belirtti. Ağır hasta pek çok tutsağın ısrarla hapishanelerde tutularak ölüme terk edildiğini kaydeden Çevirmen, hasta tutsak Nurettin Başaran'ın durumuna dikkat çekti.

Çevirmen, Nurettin Başaran'ın belden aşağısının tutmadığını ve yüzde 78 engelli olduğunu ifade ederek, ayaklarındaki şişlikler sebebiyle anjiyo olduğunu aktardı. Yoğun ağrılar çeken Başaran'ın koltuk değnekleriyle dahi hareket edemediğini dile getiren Çevirmen, ayak parmaklarının kangren olduğu bilgisini paylaştı. Başaran'ın ayakları için atel ihtiyacının karşılanmadığına dikkat çeken Çevirmen, şöyle devam etti: "Durumunun ağırlaşması üzerine ocak ayında, Urfa Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine kaldırılan mahpusa bükülen parmakların tamamının kesileceği söylenince, atel talebini yenileyip parmaklarının kesilmesini reddetmiştir. Hapishaneye geri götürülen mahpusun sol ayak parmakları çürüyerek kopmaya başlamış ve kangren sol bileğine doğru ilerlemiştir. Sağ ayakta da her iki parmağı içe doğru bükülen mahpusun parmaklarına atel takılmaz ise ayak parmaklarından başlamak üzere her iki ayağını ve bacağını kaybedebilir."

Başaran'ın sık sık hastaneye gittiğine ve sevkler sırasında yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Çevirmen, Başaran'ın prostat kanseri başlangıcı olduğu ve mide kanaması geçirdiğini de söyledi. Başaran'ın derhal tahliye edilmesini isteyen Çevirmen, "Hapishanede kaldığı her an, yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Tahliyesi sağlanarak ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi başlatılmalıdır" dedi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, şube binalarında gerçekleştirilen 520'nci F Oturması'nda hasta tutsak Cemil Erdem için özgürlük istedi. İHD yöneticisi Mehmet Acettin, tutsaklara yönelik sistematik hak ihlalleri politikalarıyla, hapishanelerin ceza ve ölüm evlerine dönüştüğünü belirtti. Acettin, sağlık hakkı ihlalleriyle yaşamını yitiren tutsakların yanı sıra tecrit, işkence ve kötü muameleyle tutsakların sağlık ve yaşam haklarının tehdit edildiğini kaydetti.

İnfaz yakmalarla sorunun ağırlaştığına işaret ederek, tutsaklara "pişmanlık" dayatıldığını vurgulayan Acettin, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde yaşanan ölümler, sistematik hak ihlallerine karşı 20 tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olduğunu hatırlattı.

520'nci F Oturmasında Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki 72 yaşındaki hasta tutsak Cemil Erdem'in durumuna dikkat çeken Acettin, gırtlak kanseri, diyabet, reflü, nefes almada zorlanma ve yüksek tansiyonun yanı sıra yaşlılıktan ötürü yaşamını tek başına sürdüremediğini ifade etti. Acettin şöyle devam etti: "Cemil Erdem, 5 yıl önce geçirdiği gırtlak kanserine bağlı ameliyat sırasında ses telleri zarar gördüğü için konuşamamakta, derdini, düşüncesini anlatamıyor olması, içe kapanmasına ve psikolojik sorunlar yasamasına neden olmaktadır. Ameliyat sonrasında ayrıca beslenmesi de bozulduğundan sağlığı giderek daha da bozulmuş, tek başına hayatını idame ettiremeyecek hale gelmiştir. Cemil Erdem hali hazırda arkadaşlarının desteğiyle yaşamına devam edebilmektedir."

Acettin, pandemi sürecinde Cemil Erdem'in tedavisinin dışarda yapılması için talepte bulunulduğunu ve raporlara rağmen bir sonuç alınamadığını kaydederek, Cemil Erdem ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.