6 Ekim 2024 Pazar

Hasta tutsak Ayık: Nefes almakta zorlanıyoruz

Ağır hasta tutsak Devrim Ayık, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde hapishane yönetiminin uygulamalarının artık işkenceye dönüştüğünü kaydetti.

Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Özgür Halk Dergisi eski çalışanı Devrim Ayık, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşadığı hak ihlallerini anlattı. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde yer alan Ayık, 3 Mayıs'ta sağlık kuruluna çıkarılmak için hastaneye götürüldüğünde ellerine kelepçe takıldığını belirtti. Ayık, akşama kadar kelepçeli kaldığını; hastaneye gidiş ve gelişlerinin işkenceye dönüştüğünü dile getirdi.

'NEFES ALMAKTA ZORLANIYORUZ'
Sağlık kurulunun 8 doktordan oluştuğunu ve her hafta bir doktora görünmek için hastaneye götürüleceği bilgisinin kendisine verildiğini belirten Ayık, şu an karantinada tutulduğunu söyledi. Hastaneden getirildikten sonra 4 kişi ile penceresi olmayan küçük bir koğuşa konulduklarını anlatan Ayık, "Küçücük bir oda ve 4 kişiyiz. Nefes almakta zorlanıyoruz. Cezaevi idaresi ile görüşmek istediğimiz zaman talebimizi kabul etmiyorlar. Bir sürü boş koğuş olmasına rağmen bizi buraya koyuyorlar. Siyasi tutuklu olduğumuz için özellikle yapılıyor" dedi.

'HEPİMİZ YATAKTA PERİŞAN BİR HALDEYİZ'
Kendisine verilen yemeklerin çoğu zaman çok yağlı ve tuzlu olduğunu kaydeden Ayık, yediği yemeklerin sağlığını daha da kötüleştirdiğine dikkati çekti. "İçinde bulunduğumuz koşullardan dolayı hepimiz yatakta perişan bir haldeyiz" diyen Ayık, 26 yıllık tutuklu bir arkadaşlarının durumunun kötüleştiğini ve bunu idareye söylediklerinde kendilerine sadece bir ağrı kesici verilerek, "Bununla idare edin" denildiğini aktardı.

Ailesi, Ayık'ın cezaevi koşullarını anlattığı sırada telefonun sık sık kesildiği ifade etti.