3 Ekim 2024 Perşembe

Hasta tutsak Aydın, jandarmanın onursuz dayatması nedeniyle hastaneye gitmiyor

Hasta tutsak gazeteci Fatih Özgür Aydın, jandarmanın onursuz arama dayatmaları nedeniyle hastaneye gitmiyor. 3 adet x-rayden geçirilen tutsaklara bir de ağız içi arama dayatılıyor. Crohn hastalığı, kalp ritm bozukluğu olan Aydın'ın tansiyonu 16'ya çıktı, sağ tarafı uyuştu. Anne Emine Aydın kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. 

Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'nde hasta tutsaklar 3 kez x-rayden geçmesine rağmen jandarma ağız içi araması dayatıyor. Bu onursuz aramayı kabul etmeyen tutsaklar ise tedaviyi reddediyor. 

Yaklaşık dört yıldır hapishanede olan Kamu Emekçileri Cephesi Dergisi Yazı İşleri Müdürü Fatih Özgür Aydın, 15 yıldır kronik bağırsak hastalığı Crohn tedavisi görüyor. Durumunun kötüleşmesi sonucu 2020 yılının başında hastaneye sevk edildi ve kolonoskopi yapılmasına karar verildi. Covid-19 salgını nedeniyle tedavisi geciken ve aylar sonra kolonoskopi yapılan Aydın uzun bir süre kullanması Budenolfak 3 mg ilacına ulaşamadı. 

Rahatsızlığı ilerleyen Aydın, tansiyonun 16'ya çıkması üzerine revire götürüldü. Revir doktoru tedavi için hastaneye gitmesi gerektiğini kaydetti ancak Aydın, onursuz arama dayatması nedeniyle hastaneye gitmeyi reddetti. 

Özgür'ün durumuna ilişkin ETHA'ya bilgi veren anne Emine Aydın, "Rahatsızlığından dolayı açık görüş yapamıyorduk. En son 11 Ağustos'ta görmüştüm, on kilodan fazla kaybetmişti. Oğlumun kalp rahatsızlığı var kalp ritmi bozuk. Telefon görüşmesinde, tansiyonun 16'ya çıktığını, sağ tarafında uyuşma olduğunu aktardı. Revir doktoru kontrol etmiş pıhtı atma ihtimalinin olduğunu bu nedenle nörolojiye gitmesi gerektiğini söylemiş" diye aktardı. 

Dört yıldır oğlunun aynı hapishanede olduğunu ancak son altı aydır bu hukuksuzluğa maruz kaldıklarını dile getiren anne Aydın, "3 adet x-rayden geçiyor sonra da ağız içi araması dayatıyorlarmış. Bunu kabul etmiyorlar. Biz üç tutsak ailesi jandarmayla görüşmek istedik. Önce bizim isimlerimizi aldılar sonra görüşmeyi reddettiler" dedi. 

Kamuoyuna dayanışma çağrısı yapan anne Aydın, şöyle devam etti: "Bu tamamen kanunsuz, insanlık dışı bir uygulama. Oğlumun crohn riski var ancak son rahatsızlığı bunun da önüne geçti. Defalarca Adalet Bakanı'na mektup yazdım, yanıt alamadım."