3 Ekim 2024 Perşembe

'Hapishaneler ölüm evine döndü'

Hapishanelerde tutsaklara yönelik artan şiddet ve tecrit politikalarına karşı birçok kentte açıklama yapan tutsak aileleri, Van ve Diyarbakır Barosunda adalet nöbeti tutan hasta tutsak yakınlarının yanında olma çağrısında bulundu. 

Tutsaklara yönelik saldırılar ve hapishanelerde artan şiddete karşı birçok kentte eylem yapıldı. 

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), hapishanelerde artan şiddet ve tecrit politikalarını Konak'ta bulunan DBP İzmir Temsilciliği önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

“Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevlerinde ölümler son bulsun” pankartının açıldığı eylemde basın metnini Nilay Güleser okudu. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve tutsaklara yönelik hapishanelerde  artan tecrit ve hak ihlallerinin en üst düzeyde yaşandığı bir dönemden geçtiklerini kaydeden Güleser, Öcalan'ın şahsında geliştirilen tek kişilik İmralı tecrit sisteminin başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarına dayatılan ve topluma hakim kılınmaya çalışılan sistemin bir parçası olduğuna işaret etti. Güleser, "En çok da cezaevlerinde varlığını hissettirmektedir" dedi.

Tecrit politikasının hapishanelerde artması nedeniyle hasta tutsakların tabutlarının çıktığına dikkat çeken Güleser, "Cezaevleri, AKP-MHP iktidarın uyguladığı mutlak ve hukuksuz tecrit politikaları neticesinde birer ölüm evlerine dönüşmüştür. Haliyle geçmişten bugüne olduğu gibi cezaevleri, hak ihlalleri, darp, kötü muamelelerinin odağı haline gelmekten öteye gidememiştir" ifadelerini kullandı.

İktidarı hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin önüne geçilmesi, keyfi yasakların durdurulması, hasta tutsakların sağlığa erişim hakkının insan onuruna yakışır bir hale getirilmesi ve ağır hasta tutsakların durumuna ilişkin çözüm sağlanması amacıyla bir an önce girişimlerde bulunmaya davet ettiklerini vurgulayan Güleser, hapishanelerde yaşanan sorunların takipçisi olacaklarını belirtti. Güleser, "STK, ilgili kuruluşlar ve halkımıza cezaevinde yaşanan zulme duyarlılık, yakınları cezaevinde yaşamını yitirmesin diye Van ve Amed Barosunda adalet nöbeti tutan hasta tutsak yakınlarının yanında olma çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL
MATUHAYDER öncülüğünde Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya TJA aktivistleri, HDP Milletvekili Zeynel Özen, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. "Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevindeki ölümlere son" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganı atıldı.

ADANA VE MERSİN 
Adana'da AATUHAY-DER binasında yapılan açıklamaya, HDP, DBP, Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) üye ve yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Çukurova TUAY-DER, HDP Mersin İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

DİYARBAKIR
Amed TUAY-DER, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishane protesto eylemi gerçekleştirdi. Protestoya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Hasta ve infazları yakılan tutuklular için Diyarbakır Barosu'nda 78 gündür Adalet Nöbeti tutan aileler de eyleme katıldı. Yapılmak istenen açıklamanın polis tarafından engellenmesi üzerine, kitle oturma eylemi gerçekleştirdi. Polis, gazetecilerin eylemi takip etmesini de engelledi.