2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hapishane direnişleri her zaman topluma öncülük etti'

Diyarbakır ve Van'da devam eden Adalet Nöbetleri'nde hasta tutsakların ölüme gönderildiğinin altı çizildi. 

Hasta ve infazları yakılan tutsak yakınlarının Van ve Diyarbakır'da başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. 

Van Barosu'ndaki Adalet Nöbeti 66. gününde. Bugünkü nöbeti, Van F Tipi Hapishanesi'nde 68 yaşındaki hasta tutsak İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan, Van F Tipi Hapishanesi'nde 6 yıldır tutsak olan 25 yaşındaki Botan Timur'un babası Kazım Timur sürdürdü. Eylemi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Özalp ilçe örgütü yöneticileriyle yerine kayyum atanan Özalp Belediye Eşbaşkanı Yakup Almaç ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Almaç, hapishanelerin inşa tarihçesini hatırlatarak, "Kürtleri, cezaevleriyle korkutmaya çalışıyorlar. 12 Eylül askeri darbesinde Amed Cezaevi'ndeki arkadaşlarımız eşsiz bir direniş sergileyerek, egemenlerin zihniyetini boşa çıkardılar ve geri adım atmadılar. Cezaevi direnişleri her zaman topluma öncülük etti. Kürtler, hiçbir zaman geri adım atmadı ve direnişlerini hala da sürdürüyor. Cezaevlerinde yasalara aykırı bir şekilde baskı var. Her türlü yöntemi uyguluyorlar” diye konuştu.

Hapishanelerdeki hasta tutukluların durumuna dikkati çeken Almaç, "Cezaevlerinde, devlet fiili olarak idam yöntemleri kullanıyor. Artık sınırsız hak ihlali var. Hasta tutuklular ölüme gönderiliyor” tepkisinde bulundu. Almaç, Türkiye'nin kendi yasalarını bile uygulamadığına vurgu yaptı.

Almaç, adalet eylemini sürdüren ailelerin mücadelelerinin her zaman yanında olduklarını söyledi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu'ndaki Adalet Nöbeti eylemi 91. gününde. Aileler, bir kez daha yakınlarının özgürlüğünü istedi. Tutsak yakınlarından Reşahat Ada, "Şimdiye kadar bir çözüm üretemediler. Adalet gelene kadar buradan gitmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı ve Başbakana çağrımız var; Çocuklarımızın tedavi edilmesi ve infazlarının yakılmasını istemiyoruz. Yeter artık. Biz annelerin yüreği yanıyor" diye konuştu.

Tutsak yakını Nuray Abay ise hapishanede yaşanan baskılara değindi. Abay, "Tutsakların infazını yakıyorlar ve hastaları tedavi etmiyorlar. Barış ve adalet istiyoruz. Bütün tutsakların serbest bırakılmasını ve hastaların tedavi edilmesini istiyoruz. Onların durumundan dolayı her gün korkuyla yaşıyoruz. Tüm bunlara rağmen yolumuzdan vazgeçmiyoruz. Gerekli mercilerin görevini yerine getirmesini istiyoruz" çağrısı yaptı.