2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hak ihlallerine karşı tüm siyasi tutsakların sesiyiz'

EGE TUHAY-DER, İzmir Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla hapishanelerdeki hak ihlallerine ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, tüm siyasi tutsakların sesi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAY-DER) hapishanelerde yaşanan şüpheli ölümlere dikkat çekmek ve hasta tutsakların serbest bırakılması için İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği (ANYAKAY-DER), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir bileşenleri, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) katıldı.  "Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevlerinde ölümler son bulsun" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını EGE TUHAY-DER Eşbaşkanı Nilay Güleser okudu.

GÜLESER: TÜM SİYASİ TUTSAKLARIN SESİYİZ
Hapishanelerde artan faşist baskı ve uygulamaların her gün yeni ölümlere sebep olduğunu belirten Güleser, bu insanlık dışı uygulamaları kabul etmediklerini söyledi. "Hapishanede kalamaz" raporlarına rağmen tahliye edilmeyen hasta tutsakların ölüme terk edildiğini vurgulayan Güleser, hapishanelerdeki diğer hak ihlallerine de dikkat çekti. Tutsakların pahalılık nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını, infaz yakmaların ve işbirlikçilik dayatmalarının çoğaldığını dile getiren Güleser, "Çocuk, genç, yaşlı demeden farklı düşündükleri, sisteme muhalif oldukları için tecrit koşullarının en ağırlarına maruz bırakılan başta sayın Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların sesiyiz" dedi. 

'YAPILAN İNSAN HAKLARINA DA İNSANLIĞA DA İHANETTİR'
Van Hapishanesi'nde yaşamını yitiren 20 yaşındaki Şervan Can Güder'i ve Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde vefat eden 80 yaşındaki Abdullah Boran'ı anan Güleser, "Biliyoruz ki insanlık dışı uygulamaların inşacıları ve yürütücüleri cezaevlerinde düşman hukuku üzerinden muameleler uyguluyorlar. Yaptıkları insan haklarına da insanlığa da ihanettir" ifadelerini kullandı. Güleser, tecrit koşullarının sona ermesi, hasta tutsakların özgürlüklerine kavuşması ve infaz yakmaların son bulması için mücadele çağrısı yaparak, tüm kamuoyunu vicdan sahibi olmaya davet etti.

'ADALET İSTİYORUZ'
Açıklamada söz alan Adalet Nöbeti eylemcilerinden Hanım Sever, tutsakların hapishanelerde tedavi edilmediğini kaydederek, hasta tutsakların tahliye edilmesini istedi. Adalet sağlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Sever, tahammüllerinin kalmadığını dile getirdi. "İnsanlık istiyoruz, adalet istiyoruz. Biz bu tavrı kabul etmiyoruz" diyen Sever, bundan sonra alanlarda olacaklarını vurguladı.

Adalet Nöbeti eylemcisi Medine Kaymaz da, "Bu hakarete yeter. Çocuklarımız hasta ve 30 yıl ceza veriliyor. Elektrik, yemek, su parayla. Artık yeter bu zulme" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Hasta tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla son buldu.