7 Ekim 2024 Pazartesi

Habbele Koyu'nun talanına karşı mücadele çağrısı

Bozcaada'da Habbele Koyu'nu tahrip eden işletmeye karşı açıklama yapan Bozcaada Forum Katılımcıları, doğa tahribatına karşı sessiz kalmayacaklarının altını çizdi. 

Çanakkale'ye bağlı Bozcaada'da eşsiz güzelliğiyle ünlü Habbele Koyu'nda bir işletmenin doğa tahribatına yol açtığını kaydeden Bozcaada Forum Katılımcıları,  açıklama yaptı .

"Bozcaada'nın eşsiz Habbele Koyu'nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makineleriyle yaptığı doğa tahribatı, bu sene sonradan 'binaların denize kaydığı' gerekçesiyle mevzuata ne kadar uygun olduğu bilinmeyen bir proje ile kılıfına uydurulmuştur" denilen açıklamada, konuya ilgi göstermeyen ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetimin tüm uyarılar sessiz kaldığı kaydedildi.

İşletmenin denize kaydığı gerekçesiyle yapılan "gabion duvar" bölge ekosisteminde geri dönüşü olmayan tahribata yol açtığının altı çizilen açıklamada, "Forum katılımcıları olarak, yapılan bu projenin emsal teşkil ederek aynı koyda ve adanın farklı bölgelerinde yeni tahribatlara yol açacağı ve günü birlik turizm tesisi söylemi altında hızla 'özel beach club'lara zemin hazırlayacağı endişesini taşımaktayız" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklama şöyle devam etti: "Vahşi turizm ile büyük bir değişim içine giren Bozcaada, sakinlerinin çoğunluğunun bilgisi dışında yapılmakta olan, birçok konuyu kapsayan yeni plan, proje ve uygulamalarla maalesef özgün kimliğini kaybetmiş, sıradan, birbirinin benzeri 'turizm destinasyonları'dan bir diğerine dönüştürülmek istenmektedir. Bozcaada Forum katılımcıları olarak Habbele Koyu'nda ve diğer koylarda emsal oluşturacak büyük doğa tahribatı yaratan plan, proje ve uygulamalara sessiz kalmayacağımızı, her platformda kaygılarımızı duyuracağımızı bildiririz."