3 Ekim 2024 Perşembe

Güzel: Kirli oyunlara pabuç bırakmayacağım

Ana akıma servis edilen fotoğraflarla kendisi üzerinden partisinin hedef alındığını söyleyen HDP Milletvekili Güzel, bugüne kadar hiçbir kirli oyuna pabuç bırakmadığını bundan sonra da bırakmayacağını vurguladı. İşkence ve tecavüze ilişkin soru önergelerini "yaralayıcı ve kaba" diyerek vekillere geri gönderen Meclis Başkanı Şentop ise halkların oyuyla seçilen milletvekilinin yıllar önce çekilen fotoğraflarının "ağır insanlık suçu" olduğunu iddia etti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 8 Ocak 2022 gecesi iktidar tarafından ana akıma servis edilen kimi fotoğraflar üzerine sosyal medyada ve televizyonlarda başlatılan karalama ve linç kampanyası ile hedef gösterildi. 

Söz konusu fotoğrafların üniversite yıllarında tanıştığı ve aileler arasında düzenlenen bir törenle sözlendiği Volkan Bora'ya ait olduğunu belirten Güzel, "Volkan Bora gazetecilik yaparken, 2009 sonlarında maruz kaldığı soruşturma ve davalar neticesinde yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Ulaşmaya çalışmama rağmen, 2014 yılına kadar kendisiyle hiçbir şekilde görüşemedik" dedi.

'SEVDİKLERİNİ GÖRMEYE ÇALIŞAN HERKES GİBİ ULAŞTIM'
2013-2015 yılları arasında başlatılan çözüm ve barış sürecinin olumlu havası içerisinde çocuklarını, annelerini, babalarını ve sevdiklerini görmeye çalışan birçok kişi gibi Volkan Bora'ya ulaşmaya çalıştığını belirten Güzel, "Bahsi geçen bölgeye gittiğimde iki kadın tarafından karşılandım. Bana güvenlik koşulları nedeniyle kendi kıyafetlerinden giymem gerektiği söylendi. Bir süre bekledikten sonra orada olduğunu öğrendim ve görüştük. İşte basına servis edilen fotoğraflar bu görüşmeye ait fotoğraflardır. Sadece benim değil milyonlarca insanın geleceğe dair umutlandığı ve barışı arzuladığı bir süreçte, bizatihi hükümetin karşı tarafla görüşmeler yaptığı göz önüne alınırsa, bu fotoğrafların bugün hakkımda yürütülen karalamalara, kumpas girişimlerine ve suçlamalara dayanak yapılmaya çalışılması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

'KİRLİ BİR PROPAGANDA'
Güzel, "2014 yılı içerisinde kamu alanında görev yapmaktaydım ve hiçbir siyasi partiye üyeliğim yoktu. 2017 yılında, Volkan Bora'nın yaşamını kaybetmesinin ardından ele geçirilen kimi materyaller sonucu açılan soruşturma dosyalarında bana dair herhangi bir işlem olup olmadığını bilmiyorum. Fakat 2018'de milletvekili seçilene kadar, hiçbir şekilde hakkımda bir soruşturma başlatılmadı ve ifadeye dahi çağrılmadım. 5 yıl önce ele geçen fotoğrafların yargıya konu edilmeden bugün basına servis edilmesi erkek-devlet aklının bir tezahürüdür. Son derece çirkin ve cinsiyetçi söylemlerle yapılan fotoğraf ve haber servisinin partim hakkında siyasi iktidar tarafından yürütülen kirli propagandaların bir devamı olduğu aşikardır" diye konuştu. 

'SUÇSA NEDEN HERHANGİ BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMADI'
Medya tetikçilerine ve onların arkasındaki güçlere ise şu soruları yöneltti Güzel:
🔹 "Madem bu fotoğraflar 5 yıl önce elinize geçti, milletvekili olmadığım bir yıl boyunca neden hakkımda herhangi bir soruşturma başlatılmadı?
🔹 Madem bu fotoğraflar 5 yıl önce elinize geçti, attığım twitten dahi fezleke hazırlanırken, vekillik çalışmalarını yürüttüğüm üç buçuk yıl içerisinde neden bu dosyaya dair Meclis'e iletilen herhangi bir fezleke olmadı?
🔹 Bu fotoğraflar nasıl oluyor da bir 'gazetecinin' eline geçiyor? Bu 'gazeteci' bu fotoğraflara habercilik yeteneği sayesinde mi ulaştı, yoksa bu fotoğraflar bizatihi Emniyet veya bir devlet kurumu tarafından kendisine servis mi edildi?
🔹 Nasıl oluyor da bu fotoğraflar öncelikle bir fezlekede değil de bir 'gazete' sayfasında yayınlanıyor?"

'KİRLİ OYUNLARA PABUÇ BIRAKMAYACAĞIM'
Bir Kürt kadın olarak bu iğrenç oyunlara bugüne kadar pabuç bırakmadığını bundan sonra da bırakmayacağının altını çizen Güzel, "İktidar odaklarının yıllardır elinde tuttuğu fotoğrafların, yıllar sonra bir siyasi kumpasın parçası olarak şimdi basına ve kamuoyuna servis edildiği açıktır. 2014'te HDP ile herhangi bir üyelik ilişkim yoktu. 2018 yılındaki milletvekili adaylığına kadar da olmadı. Yürütülen linç kampanyasına ve gerçeği yansıtmayan kirli ithamlara karşı hukuk yollarını da kullanacağımı özellikle belirtmek isterim" diye vurguladı. 

İŞKENCEYİ ÖNEMSEMEYEN ŞENTOP'A GÖRE FOTOĞRAFLAR AĞIR SUÇ
Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in medyada yayınlanan fotoğraflarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şentop, "Örgüt üyeliğiyle ilgili adı geçen vekilin dosyası var. 2019 yılı Mart ayında hazırlanmış bir dosya. Bu dosyanın içinde belge var mı diye inceliyorlar. Şahsi kanaatim bilhassa anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından ve ağır bir suçlama içeren dosyalarla ilgili dokunulmazlığın kaldırılması ve yargılamanın önünün açılması gerekir diye düşünüyorum" dedi.

"Makata cop sokma" gibi ağır insanlık suçlarına dair verilen önergeleri, "kaba ve yaralayıcı" diyerek  milletvekillerine geri gönderen Meclis Başkanı Şentop'un, binlerce kişinin oylarıyla seçilen milletvekiline dair fotoğraf üzerinden inceleme başlatması dikkat çekti.