3 Ekim 2024 Perşembe

Günay'dan Deniz Poyraz davasına çağrı

Haftalık basın toplantısında gündemi değerlendiren HDP Sözcüsü Günay, 29 Aralık'ta görülecek Deniz Poyraz davasına katılım çağrısı yaptı. Günay, "Buradan bütün kadınlara çağrımızdır. Deniz'in katillerinden hesap sormak için İzmir'de buluşma çağrısında bulunuyorum" diye konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi'nde düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemi değerlendirdi. 2021 yılının son günlerinin yaşandığını hatırlatan Günay, hem pandemi hem de iktidarın yarattığı krizler nedeniyle zor bir yılın geride kaldığını vurguladı. Günay, 2021 yılında HDP olarak, "HDP'liyiz Her yerdeyiz" diyerek, Edirne'den Hakkari'ye, Mardin'den İstanbul'a, Diyarbakır'a, Ankara'ya kadar her yerde direnen baskıya karşı mücadele eden, sesini yükselten, kadın kazanımlarını koruyan kadınlarla geleceğini korumaya çalışan gençlerle, ekolojik dengeyi korumaya çalışan ekolojistlerle buluştuklarını hatırlattı.

'2022 BİRLİKTE KAZANACAĞIMIZ BİR YIL OLSUN'
Türkiye'nin tamamıyla birlikte direndiklerini vurgulayan Günay, "Hep birlikte alanlarda, sokaklardaydık. 2022 yılı da bizler için böyle bir yıl olacak bizler Türkiye'nin bütün kesimleriyle, ezilenleri ile kadınlarıyla, gençleriyle, Alevileriyle, Êzidîleriyle, Süryanileriyle birlikte dayanışarak kazanacağımız bir yıl olacak. 2022 yılı Türkiye halklarına kutlu olsun hepimizin kazanacağı ve hep birlikte direneceğimiz bir yıl olsun. Hep birlikte özgür, birlikte kazanacağımız, dayanışacağımız bir yıl olmasını diliyoruz" dedi.

İktidarın sermaye ve yandaşları odaklı ekonomi politikalarını eleştiren Günay, "Halkın taleplerine kulak verin bu ülkeyi yönetemediğinizi kabul ederek bir an önce istifa edin bu ülkenin ve halkın sırtına kambur olmaktan bu ülkeyi kurtarın" diyerek iktidarı uyardı.

'VEDAT ERKMEN'İN CENAZESİNE YAPILANLARI VAHŞİ IŞİD ÇETESİ YAPAR'
Hapishanelerden gelen ölüm haberlerine dikkat çeken Günay, 14 Aralık'ta İHD'nin yayınladığı raporu hatırlattı ve 2020 yılının başından itibaren 7'si infaz ertelemesi olmak üzere en az 59 tutsağın hayatını kaybettiğini, hapishanelerden son bir ayda 7 cenaze çıktığını belirtti. Hapishanelerde tutsakların can güvenliği tehlikesi yaşadığının altını çizen Günay, "Hak ihlalleri bununla da sınırlı kalmadı, Kars'ın Digor ilçesine götürülen Vedat Erkmen'in cenazesinin camiye götürülmesine, selasının okunmasına izin verilmedi. Cami imamı il müftülüğünün genelgesini ve talimatını gerekçe göstererek Vedat Erkmen'in cenazesini camiye kabul etmedi. Hem il müftüsüne hem de cami imanına sormak istiyorum; bu yaptığınız hangi dine sığar, hangi kitapta geçer, hangi ahlaka sığar. Hangi insanlık değeri bir ölünün selasının okunmamasını kabul eder. Hangi din insanı bunu kabul eder. Bunu yapsa yapsa vahşi IŞİD çetesi yapar. Bu uygulamalar aslında IŞİD'İ aratmayacak düzeyde. IŞİD cenazelerine olan vahşeti aratmayacak düzeyde. İnsanlık dışı uygulamalardır. Bunları asla kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'İKTİDAR TOPLUMA DÜŞMAN DİLİNDEN BİR AN ÖNCE VAZGEÇMELİDİR'
Düşman politikaları sonucu olarak iktidarın toplumu kışkırttığını söyleyen Günay,  ırkçılığın teşvik edildiği, ırkçı söylemlerin arttığı bir dönemde, İzmir'de 3 Suriyeli mültecinin diri diri yakılarak hayatını kaybettiğini dile getirdi. Günay, "Bu olanlar bu yapılanlar elbette insanlık dışı uygulamalardır. Failler hesap vermelidir. İktidar topluma karşı düşman dilinden bir an önce vazgeçmelidir" dedi.  

'DENİZ'İN KATİLLERİNDEN HESAP SORALIM'
HDP İzmir il binasına yönelik gerçekleşen faşist saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in 29 Aralık'ta ilk duruşmaya çıkacağını kaydeden Günay, "29 Aralık'ta EŞ Genel Başkanımız İzmir'de görülecek olan Deniz Poyraz duruşmasına katılacak. Buradan bütün kadınlara çağrımızdır. Deniz'in katillerinden hesap sormak için İzmir'de buluşma çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.