6 Ekim 2024 Pazar

Günay'dan çağrı: Bu iktidardan kurtulmaya inancımız ve gücümüz var

Partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin konuşan HDP Sözcüsü Günay, iktidarın içte yan yana gelişleri engellemek amacıyla halklara saldırdığını, dışta ise savaş siyasetine devam ettiğini kaydetti. Günay, halklara bu politikalara karşı çıkma ve birlikte mücadele çağrısında bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP Genel Merkezi'nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dersim katliamını kınayarak sözlerine başlayan Günay, '68 devrimci önderlerinden Deniz Gezmiz, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı idam edilişlerinin yıldönümünde andı.

Halkların, pandemi ile açlık arasında ikileme sürüklendiğine dikkat çeken Günay, artan intiharlara vurgu yaptı. Yaşanan krizin üstünün örtülmek için HDP'ye yönelik saldırıların arttığını dile getiren Günay, içeride halka saldırı dışarıda da sınırötesi operasyonlarla savaş politikalarının sürdüğünü kaydetti.

KDP'YE ÇAĞRI: SAVAŞ POLİTİKALARINA ALET OLMAYIN
Günay, "Buradan Kürt halkına seslenmek istiyorum, nerede olursa olsun, Kürtlerin kazanımları bir bütündür. Kürtlerin yalnızca coğrafyası değil, aynı zamanda kaderleri de ortaktır. Kürtlerin göçe maruz kalmadan, coğrafyaları bombalanmadan, kendi topraklarında katledilmeden kendi yurdunda, onurlu bir yaşam sürmesinin yolu Kürtlerin birliğidir. Ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetimine de seslenmek istiyorum: Beklentimiz Kürtleri karşı karşıya getirmeye yönelik politikalara alet olunmaması, bu kazanımların çeşitli bölgesel işbirliklerine kurban edilmemesidir. Bu Kürt halkına karşı tarihi sorumluluğun gereğidir" dedi.

SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKMA ÇAĞRISI
Türkiye halklarına da seslenen Günay, "Kürt coğrafyasının bombalanması, insanların zorla yerinden edilmesi, bu ülkeye sürekli bir biçimde cenazelerin gelmesi Türkiye halklarının yararına değildir. Hayatını kaybedenlerin her biri bu ülkenin biricik evlatlarıdır. Ekonomik krizin bunca derinleştiği, insanların evine ekmek alamadığı, yoksulluktan dolayı her gün yurttaşlarımızın intihar ettiği Türkiye'de, savaşın hiçbir yurttaşımıza faydası yok. Bu savaş politikasının ağır faturasını iktidar Türkiye'nin yoksullarına ödetiyor. Savaş politikaları halkların dününü heba ettiği gibi, bugününü ve geleceğini de heba ediyor" çağrısı yaptı.

'BİRARAYA GELMEYELİM DİYE SALDIRIYORLAR'
Türkiye'de barışın, ortak yaşamın, geleceği birlikte kurmanın mümkün olduğunun altını çizen Günay, dayatılan koşullara karşı çıkmak ve birlikte mücadele etmek gerektiğini kaydetti. Günay, "İktidar bunu gayet iyi biliyor, bir araya gelirsek, barış siyasetini yürütürsek, ekmeğimizi, aşımızı çalamayacağının farkında. Bu yüzden en çok barışa, barış sesine saldırıyor. Tecrit siyaseti işte bu saldırının mihenk taşıdır ve can damarıdır. Türkiye'nin bugün içine sürüklendiği krizlere, darbe mekaniğine, otoriter yönetim anlayışına karşı uyarılar yapan, Türkiye siyasetini esaslı bir yerden okuyan özgürlük perspektifi sunan aktörlerin başında 22 yıldır ağır tecrit altında tutulan Sayın Öcalan geliyor. Son yirmi yıldır her seferinde deneyimlediğimiz, herkesin de kabul ettiği bir gerçekliktir bu" ifadelerini kullandı.

'HERKES BAŞININ ÇARESİNE BAKIYORSA İKTİDARIN MEŞRUİYETİ KALMAMIŞTIR'
"AKP iktidarı bu ülkeyi yönetemiyor" vurgusu yapan Günay, şöyle devam etti: "Sağlık ve ekonomik güvence sağlayamıyor. İşsizliğin önüne geçemiyor. Enflasyonu ve kuru durduramıyor. Her gün milyonlarca dolar faiz ödemesini engelleyemiyor. Bu acizlik dünyanın başka ülkesinde olsaydı, Sağlık Bakanı ve genelge bakanı bir gün görevde kalmaz, istifa ederdi. Biz tekrardan diyoruz ki, bir ülkede herkes kendi başının çaresine bakacaksa, o ülkedeki iktidarın işlevi ve meşruiyeti kalmamıştır. O yüzden bu durumu değiştirme sorumluluğu bizdedir, muhalefette ve toplumdadır. Demokratik muhalefeti yaratarak bunu başarabiliriz. Türkiye'yi bu iktidardan kurtarmaya gücümüz de var, kendimize güvenimiz de var."