4 Ekim 2024 Cuma

Günay: Hazine ve Maliye Bakanı değil iktidarın tümü istifa etmeli

Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren HDP Sözcüsü Güna, Hazine ve Maliye Bakanı'nın istifasının ekonomik krizi çözmeyeceğini iktidarın tümünün istifa etmesi gerektiğini vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde haftalık düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Günay, tecrit, HDP'ye yönelik saldırılar ve ekonomik krize ilişkin konuştu.

'ENGELLİLER EŞİT TEMSİL HAKKI TALEP EDİYOR'
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne dikkat çeken Günay, Türkiye'de 10-12 milyon engellinin yaşadığını ancak bütçede engelliye ayrılan payın sadece yüzde 1,6 olduğunu belirtti. Günay, "Engelliler sistematik bir ayrımcılık, ötekileştirme ve dışlamaya maruz bırakılıyor. Milyonlarca engelli ve ailesi yoksulluk ve işsizlik koşullarındayken birçok kamu kurumunun yasal olarak doldurması gereken yüzde 3 kotası bile dolu değildir. Engellilere verilen sembolik ödenekler 75 dolara kadar düşmüş durumdadır. O ödenek verilirken de bin dereden su getiren iktidar çok yaygın bir şekilde ayrımcılık da yapmaktadır. Engelliler eğitim, istihdam, ulaşım ve her yerde eşit temsil haklarını talep ediyor. Biz engelli yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz. Yarın Engelliler Komisyonumuz konuya ilişkin daha kapsamlı açıklamalar yapacaktır"dedi. 

BASIN EMEKÇİLERİNİ SELAMLADI
Yarın aynı zamanda Özgür Ülke Gazetesinin bombalanmasının 27. yılı olduğunu hatırlatan Günay, hakikatin peşinde koşan, bedel ödeyen  basın emekçilerini selamladı. 

'KRİZ ÜRETEN BİR İKTİDARLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
Günay, "Yoğun ve can yakıcı gelişmeler yaşıyoruz. Kriz derinleşiyor, yoksulluk artıyor, insanlar bir yandan pandemiye karşı yaşam savaşı verirken öte yandan açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Maalesef bir felaketler yönetimiyle, kriz üreten bir iktidar ile karşı karşıyayız. Bütün bunları da normalleştirmeye, topluma bu felaketleri kanıksatmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 

'TECRİT SALDIRI KONSEPTİNİN DEVAMIDIR'
Başta PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere  Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım'a uygulanan tecride dikkat çeken Günay, "Kürt halkına ve Türkiye demokrasi güçlerine yönelik saldırıların kaynağı tecrit politikalarıdır. Partimize yönelik saldırılar, kapatma davası da bu politikanın ve saldırı konseptinin devamıdır" diye konuştu.

'SİZ KAYBEDECEKSİNİZ, DİRENENLER KAZANACAK'
Kobanê davasının 7. duruşmasında partisine kurulan kumpasın boyutlarının bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Günay, "AİHM içtihatları 'bu dava demokratik siyaseti susturmaya yöneliktir, siyasi saiklerle açılan bir davadır' diyor. Kumpas bütün boyutlarıyla döküldü ama mahkeme heyeti aldığı talimat gereği şekilsel bir yargılamaya bile ihtiyaç duymadan daha önce verilen kararı bir an önce ilan etmek istiyor. En başından beri söylüyoruz; kumpaslarınızda, faşizminizde boğulacaksınız. Bu kumpasın altında kalacaksınız. Siz kaybedeceksiniz, halk kazanacak, demokratik siyaset kazanacak, direnenler kazanacak" ifadelerini kullandı. 

'İKTİDARIN TÜMÜ İSTİFA ETMELİ'
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ın dün gece yarısı kararnameyle görevden alındığını hatırlatan Günay, "Yeni görevlendirdikleri Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de maşallahı var... Gülen'le fotoğraflarını mı ararsınız, Ensar, TÜGVA üyeliklerini mi, daha önce istifa eden eski Maliye Bakanı Albayrak'la yakınlığını mı? Ne ararsanız var. Öyle meseleyi bakanlara yıkarak, tek tek onları istifa ettirerek bu kriz çözülmeyecek. Hepiniz gideceksiniz, iktidarın tümünün bugünden tezi yok istifa etmesi ve erken seçim kararı almasıyla Türkiye bu darboğazdan çıkabilir" dedi.

'HALKIN ÖFKESİ GİDEREK BÜYÜYOR'
Büyüyen temel gıda fiyatlarının, elektrik, su, doğalgaz faturalarının, ev kiralarının, ulaşımın, okul, kırtasiye, servis ücretlerinin, hastane-ilaç fiyatlarının, esnafın giderlerinin, çiftçinin hacizlerinin, işçinin geçim derdinin, öğrencinin barınamamasının, kadınların iyice yoksullaşmasının, gençlerin geleceğe dönük umutsuzluğunun büyümesi olduğunu vurgulayan Günay, halkın öfkesinin giderek büyüdüğünü dile getirdi.

'ÇÖZÜMÜ HDP'NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE 3. YOL SİYASETİ ÇÖZECEK'
Günay, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ucube sistem 2018'de oldukça şaibeli bir referandumla başımıza bela edildi. O zaman dolar 4.71 TL iken şimdi 13-14 TL arasında gidip geliyor! O zaman bin 714,35 TL olan açlık sınırı şimdi 3 bin 93 TL'ye çıkmış durumda! Demokrasi ayaklar altında. Bu ülkede hiç kimse Saray'ın adaletine güvenmiyor. Adını koyalım. Bu ülkeyi yönetemiyorsunuz! Bari onurlu bir iş yapın ve istifa edin. Cumhuriyetin ilanından beri yaşanan demokrasi krizini çözecek bir parti var, o da HDP ve HDP'nin öncülük ettiği 3. yol siyasetidir."