3 Ekim 2024 Perşembe

Günay: Faşizme karşı omuz omuza mücadele edeceğiz

HDP Sözcüsü Ebru Günay Semra Güzel'e yönelik saray medyası eliyle başlatılan ve Meclis'te devam eden saldırılara değindi, "Semra Güzel'i yalnız bırakmayacağız" dedi. Günay, sol-sosyalist 7 parti ve kurumla yaptıkları ortak mücadele çağrısı yaptıkları toplantıya da değindi, faşizme karşı omuz omuza meydanlarda, fabrikalarda, sokaklarda mücadele edeceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Hrant Dink'i anarak başlayan Günay, "Bize bıraktığı kardeşlik ve özgürlük mücadelesinin ektiği tohumlar her yerde yeşermeye devam ediyor. Bizler, kardeşçe özgürlük mücadelesinde tohumları yeşertmeye ve büyütmeye hep birlikte devam edeceğiz" dedi. 

SEMRA GÜZEL'İ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ
Ebru Günay, saray medyasının hedef göstermesinin ardından Semra Güzel hakkında dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla fezleke hazırlandığını hatırlattı, Meclis Karma Komisyonu'nda görüşmelerin bugün başladığını söyledi.

Karma Komisyon toplantısına katılan HDP'li vekillerin toplantı sonrası açıklama yapacağının bilgisini paylaşan Güzel, "90'larda hafızalarda kalan bir görüntü var. DEP'li milletvekillerinin Meclis'ten çıkarılma görüntüleri hepimizin hafızalarında kalıcı yer edinmiş durumda. AKP Kürt halkının iradesini gasp ediyor ve attığı her adımla da bu hafızayı maalesef daha da güçlendiriyor ve derinleştiriyor" ifadelerini kullandı.

İNSANİ, HUKUKİ VE SİYASİ BÜTÜN HAKİKATLERİ ORTAYA SERECEĞİZ
Kayyumlar eliyle seçilmiş belediye eşbaşkanlıklarının gasp edildiğini, tutuklamalar yaşandığını, HDP Eş Genel Başkanlarının da aralarında bulunduğu vekillerin dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklandığını hatırlatan Günay, Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun son tutuklanan vekilleri olduğunu belirtti.

Vekilliklerin düşürülmesini ve tutuklamaları "darbe siyaseti" olarak nitelendiren Günay, "Şimdi de aynı darbe siyasetini Semra Güzel üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Dokunulmazlığın kaldırılması için kullanılan her oy AKP-MHP iktidarının dizayn etme çalışmalarına onay vermektir, kabul etmektir, evet demektir. Semra Güzel vekilimiz insani bir öykü sonucu çözüm sürecinde gerçekleştirdiği bir ziyaret sonucu iktidarın özel operasyon merkezleri tarafından fotoğrafları servis edilerek bir linç kampanyasına maruz kaldı. Karma komisyonda insani, hukuki ve siyasi bütün hakikatleri ortaya sereceğiz, bunu kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

6 yıl sonra servis edilen fotoğrafların siyasi operasyonlara malzeme yapılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Günay, "Savaş ve çatışmadan beslenen bir iktidar bu konuda HDP'yi asla suçlayamaz. HDP, her zeminde barışçıl, demokratik, çatışmasız müzakere siyasetini savunmuştur, demokratik siyaseti savunmuştur. Bu konuda da ısrarcı olmaya ve mücadele etmeye devam edecektir" dedi.

MUHALEFET İKTİDARIN POLİTİKALARINA ÇANAK TUTUYOR
İktidara muhalif olan Meclis'teki partilere yönelik de eleştirilerde bulunan Günay, CHP ve İYİP'in de aralarında olduğu partileri kastederek iktidarın Semra Güzel'e yönelik siyasi operasyonuna çanak tuttuklarını söyledi.

ÜÇÜNCÜ SEÇENEĞE DAİR ARAYIŞLARIMIZ SÜRÜYOR
HDP'nin üçüncü cephe arayışına ilişkin girişimlerine dair bilgi veren Ebru Günay, 18 Ocak günü EMEP, EHP, Halkevleri, SMF, TİP, TÖP, TKP ile bir araya geldiklerini hatırlattı. Günay şunları söyledi: "Bu, bir başlangıç toplantısıydı, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk, Türkiye siyaseti açısından önemli bir toplantıydı. Toplantı sonrası bütün siyasi partiler ortak bir bildiri yayınladı. Türkiye'nin bütün ezilenleri, ötekileştirilenleri, mağdurları, kadınları, gençleri ve ekoloji mücadelesi verenler ile en geniş demokratik, eşit yurttaşlık ve mücadele ortaklığını kurmanın yol ve yöntemlerini konuşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu toplantıların seçim, koltuk, pazarlık amacıyla yapılmadığını belirterek Sol Parti'nin toplantıya katılmama gerekçesi yaptığı açıklamasına göndermede bulunan Günay, "Ülkenin içinde olduğu çoklu sorun ve krizlere karşı hep birlikte omuz omuza alanlarda, meydanlarda, fabrikalarda, sokaklarda mücadele yollarının konuşulduğu, faşizme karşı karşı mücadele edildiği, en geniş konuşma zeminleridir. En geniş yelpazede mücadeleyi büyütme kararlılığımız elbette devam edecektir" diye vurguladı.

Günay, zamlar ve yoksulluğa değindiği konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye halklarının mutfaklarına ateş düşüyor bu zamlarla. Zamlarla uyuyoruz ve sabah tekrar zamlarla uyanıyoruz. Yakıt ve motorine yapılan zamlar kuşkusuz hayatın bütün alanlarına etki etmeye devam ediyor. AKP'lilerin derdi halkın içinde bulunduğu açlık ve ölüm sınırındaki yaşam koşulları değil, karanlık iktidarlarını devam ettirmek olduğunu tüm Türkiye biliyor. Bunlara rağmen enflasyon 2023 Haziran'a dek enflasyona tek haneli rakamlara inecek diyorlar. 2023 Haziran'ında dertlerinin zamlar, enflasyon, kadınların, gençlerin işsizliği ve 'barınamıyoruz' diyen gençler olmadığını, dertlerinin "geçinemiyoruz" diyen Türkiye toplumu olmadığını biliyoruz. Dertleri karanlık iktidarlarını devam ettirip yandaşlarını korumaktır."

HDP Sözcüsü Ebru Günay, işsizlik oranlarındaki artışa da dikkat çekti, "Düşüreceğiz dedikleri işsizlik oranı şu an yüzde 20'nin üzerinde" diye vurguladı.

HDP'nin Türkiye haklarına alternatif siyaset yollarını açarak, mücadele hattını güçlendirdiğini ifade eden Günay, "Halkımızla, sokaklarda, meydanlarda omuz omuza direnerek, halkımızın esas sorunlarına çözüm bulacağımızın sözünü verdiğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Birilerinin hedefi 2023 olabilir, ama bizim hedefimiz haklarımızın geleceği, boğuştuğu sorunları aşıp daha huzurlu bir Türkiye'de hep birlikte bir arada yaşamaktır" diye konuştu.