30 Eylül 2024 Pazartesi

'Gülistan Doku neden hala bulunamadı?'

5 Ocak'tan bu yana bulunamayan Gülistan Doku hakkında Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması için soru önergesi veren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, etkili soruşturma ve kovuşturulma yürütülüyorsa neden hala Gülistan'ın bulunamadığının açıklanmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Dersim'de 5 Ocak'tan bu yana bulunamayan Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Kemalbay, Gülistan'ın kaybolmasının ardından yürütülen soruşturmada Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tek şüpheli olan ve tutuksuz yargılanan Zainal Abarakov'un dosyaya ilişkin tüm gelişmelerden bilgisi olduğu ve telefonun SİM kartinin incelenmesi amacıyla telefonuna el koyma kararı çıkarılmadan bu karardan bir gün önce haberdar olduğunu hatırlattı.

Gülistan Doku hakkında yürütülen soruşturmanın genişletilmediği, yapılan çalışmaların su altındaki arama faaliyetleriyle sınırlı tutulduğunun altını çizen Kemalbay, "Ancak Gülistan Doku'nun telefon sinyalinin 5 Ocak 2020 tarihinde saat 12.21'de Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü üzerinde kesildiği, sinyal kesildikten iki saat sonra Gülistan'ın bir aracın kamerasına takıldığı, saat 16.40 sularında görüldüğüne dair de görgü tanıklarının ifadeleri bulunmaktadır. Öte yandan, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri Gülistan'ın barajda olmadığına dair tutanak tutmuş, dalgıçlar Gülistan Doku'nun su altında olmadığını belirtmiştir. Fakat valilik ve savcılık makamı ısrarlı Gülistan'ın baraj gölünde olduğunu savunmuştur" dedi.

Önceki Vali Tuncay Sonel'in aileye Gülistan'ın bulunacağına dair verdiği sözleri hatırlatan Kemalbay, "Valinin talimatı ile İŞKUR Müdürü Özdemir Aktaş'ın sürekli ailenin yanlarında yönlendirmede bulunduğu, durumun kamuouy yaratılmaması için abla Aygül Doku'ya 'halka, basına bulaşma, kimseyle konuşma, sessiz kal, basınla içli dışlı olma, sadece Tuncay Sonel'e güven, sana Gülistan'ı verecek' ifadelerini kullanarak aileye uyarılarda ve dolaylı bir tehditte bulunduğu basında yer almıştır."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın, Bakan Gül'e yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:

■ "Zainal Abarakov delil karartma şüphesi nedeniyle tutuklanarak telefonuna el konulmadan bir gün önce Gülistan Doku'ya, o güne kadar hiç mesaj göndermemesine rağmen, çok sayıda mesaj göndermesi iddiaları doğru ise bu durum şüphe uyandıracağı nedeniyle yeniden sorguya alınacak mıdır? Alınmayacaksa, gerekçesi nedir?
■ Tek şüpheli Zainal Abarakov'un telefonunun incelemesi yapıldığında silinmiş mesajları geri getirmeye yönelik mevcut programlardan herhangi biri kullanılmış mıdır? Kullanılmadı ise nedeni nedir? Kullanıldı ise ulaşılan bilgiler nelerdir?
■ Gülistan Doku hakkında yürütülen soruşturmada Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleir tarafından barajda olmadığına dair tutulan tutanaklar bulunmasına, dalgıçlar tarafından su altında olmadığına dair bilgiler verilmesine, Gülistan Doku'nun telefon sinyalinin kesildiği yer olan Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü üzerinde kesilmesinden iki saat kadar sonra bir aracın kamerasına takıldığına ve görgü tanıklarının da ifadeleri bulunmasına rağmen soruşturmanın su altındaki arama faaliyetleri ile sınırlı tutulmasının nedeni nedir?
■ Faili meçhul bir cinayet veya zorla alıkoyma gibi olasılıklar çürütülmemişken intihar algısının öne çıkarılmasının nedeni nedir?
■ Gülistan Doku'yu bulmak için etkin bir arama ve soruşturma yapılıyorsa 191 gündür neden bulunamamıştır?
■ Son iki yılda asker, korucu, polis gibi devlet görevlileri hakkında kadına yönelik şiddet ve cinsel suçlardan kaç suç duyurusu yapılmış, kaç vaka kovuşturulmuş, kaçı ceza almıştır?"