2 Ekim 2024 Çarşamba

Grup Yorum: Ölümsüzleşenlerimizin izinden yürümeye devam edeceğiz

Grup Yorum üyesi Betül Varan ve Sultan Gökçek'e verilen ceza İdil Kültür Merkezi'nde protesto edildi. Grup Yorum'a yönelik baskıların tek amacının itirafçılaştırılmak olduğu kaydedilen açıklamada başta Helin ve İbrahim olmak üzere ölümsüzleşenlerin yolundan yürümeye ve devrimci sanatı sürdürmeye devam edileceğinin sözü verildi. 

Grup Yorum üyeleri Betül Varan ve Sultan Gökçek'e ayrı ayrı 10 yıl 7 ay hapis cezası verilmesine ilişkin açıklama yaptı. İdil Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında "Betül Varan ve Sultan Gökçek'e verilen cezalar hükümsüzdür. Cezaları tanımıyoruz" yazılı pankart ve ölüm orucunda ölümsüzleşen İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'in fotoğrafları asıldı. 

Söz alan Grup Yorum üyesi Bergün Varan, Varan ve Gökçek'in sadece Grup Yorum üyesi oldukları ve İdil Kültür Merkezi'nde devrimci sanatçılık geleneğini sürdükleri için cezalandırılmak istendiğini kaydetti. Varan, "Tarihimizde bir örneği yok; 10 yıl 7 ay hapis cezası alıp tahliye edilmemeyi daha önce yaşamadık" dedi. 

'UMUT OLMAYALIM İSTİYORLAR'
Grup Yorum'a düzenlenen sistematik saldırının nedeninin "işbirlikçi" yaratılmak olduğunun altını çizen Varan, arkasında duran Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in fotoğraflarını göstererek "Değerlerimizi, onurumuzu, arkadaşlarımızı satalım; 37 yıllık tarihimize sırtımızı dönelim, dünya halklarının umudu olmayalım, insanlara şarkılar ve türkülerle umut olmayalım istiyorlar" ifadelerini kullandı. 

Grup Yorum üyelerinin defalarca işkenceye maruz kaldığını ancak mücadeleden vazgeçmediğinin altını çizen Varan, İdil Kültür Merkezi'nin dışarısında konuşlanan "akrep" denilen zırhlı araç, TOMA ve polis ablukasını işaret etti ve şöyle devam etti: "Bu kadar korkuyorlar. Yasal olan kurumumuzu bunun için 6 yılda 15 defa basıyorlar."

Faşizme karşı direnmekten vazgeçmeyeceklerini kaydeden Varan, ölüm orucu direnişçileri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek başta olmak üzere ölümsüzleşenlerin yolunda yürümeye devam edeceklerini kaydetti. 

'HALKIN SANATINI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Grup Yorum koro üyesi Cenk Turan da ölüm orucu direnişçisi Helin ve İbrahim'e sahip çıktığı için 6 yıl 3 ay ceza aldığını belirtti. Bu cezaların keyfiyete dayalı olduğunun altını çizen Turan, "Helin ve İbrahim konser yasakları kaldırılsın diyerek canlarından oldu. O iki güzel insanı sahiplendiğim için bana da gözdağı verilmeye çalışıyor. Türkülerimize sahip çıkıyoruz, Pir Sultanlardan günümüze halkın sanatını yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Grup Yorum koro üyesi Emrah Uludağ da Helin ve İbrahim'in anılarını yaşatmak için İdil Kültür Merkezi'ne geldiğini kaydetti. Grup Yorum'un terörize edilmeye çalışıldığının altını çizen Uludağ, gözaltı ve tutuklamalarda işbirlikçilik dayatıldığını vurguladı. Uludağ, devrimci sanatı yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi ve kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.