2 Ekim 2024 Çarşamba

Gönüllülerin tutsaklar için topladığı kitaplar iade edildi

Bin Kitap Bin Umut Kampanya Gönüllüleri'nin yaptıkları kampanya kapsamında tutsaklar için topladıkları, 227 koli kitaptan 39'u iade hapishanelere alınmadı. Gönüllüler, hapishaneye kitap alınmamasının insan hakları ihlali olduğunu belirtti, bunun için yetkili kurumlara ve siyasi partilere çağrı yaptı.

İstanbul başta olmak üzere çeşitli kentlerde bir araya gelen bir grup gönüllü, hapishanelerdeki tutsaklarla dayanışma için kitap kampanyası başlattı. 

Kampanya, 23 Ocak’ta "Baharda Bin Kitap ile Bin Hücre'ye Konuk Olalım!" şiarıyla başlatıldı. Bir araya gelen 5 kişi kısa sürede 70 kişiye ulaştı. Bin Kitap Bin Umut Kampanya Gönüllüleri adı altında oluşturulan ağ, "binkitapbinumut" adı ile instagram hesabı açarak duyurularını buradan yaptı. Gönüllüler kısa zamanda, hedeflerinin üzerine ulaştı, bin 528 kitap toplatı. Toplanan kitaplar Kurban Bayramı’nda tutsaklara gönderildi.

227 KOLİ GÖNDERİLDİ, 39'U İADE EDİLDİ
Hazırlanan 227 koli, hapishanelere gönderildi. Ancak koliler, bazı hapishanelere kabul edilmedi. 

Açıklama yapan Bin Kitap Bin Umut Kampanya Gönüllüleri, pandemi ilan edildikten sonra, hapishanelere de kitap alınmadığı için kampanyaya ara verdiklerini belirtti. Ancak pandemi bahane edilerek, "normalleşme" sürecinin ardından da bu kez hapishanelere sadece doğum günleri ve bayramlar dışında kitap alımının durdurulduğunu öğrendiklerini kaydetti. 

Buna rağmen kampanyayı sürdürme kararı aldıklarını belirten gönüllüler, Kurban Bayramı dolayısı ise hazırlanan 227 koli hapishanelere gönderdiklerini belirtti ve şu bilgileri paylaştı: "İlerleyen günlerde 227 koliden 188 tanesi adreslerine ulaşırken 39 koli iade olarak geri döndü. Bunlardan 27 tanesi, Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nden, 8 tanesi, Bolu F Tipi’nden, 2’si Afyon 1 No’lu T Tipi’nden, 1 tanesi Adıyaman 1 No’lu T Tipi’nden ve 1 tanesi de Edirne F Tipi’nden geri döndü. Elazığ’a tek bir kolimiz dahi girememiş oldu. Gerekçe olarak ‘Kitap Kabul Edilmiyor’ yazıyordu. Diğer hapishaneler ise ‘Kurumda tanınmıyor’ ibaresini yazmıştı. Fakat biz biliyoruz ki, keyfi kitap yasakları böyle gerçekleşiyor. Elazığ doğrudan kitap yasak derken, diğer keyfi uygulamaların olduğu yerler ‘kurumda tanınmıyor’ notunu düşüyor. Afyon T Tipi iade gerekçesini yazmaya bile gerek duymamış" ifadeleri kullanıldı. İade edilen kolilerin halen kendilerinde bulunduğu dile getiren gönüllüler, milletvekillerine çağrıda bulunarak "Bu kitapların alıcılarına ulaştırılmaları için bize yardımcı olmanızı, konuyu meclis gündemine taşımanızı rica ediyoruz" dedi.

Pandemi nedeniyle hapishanelerde bir çok hak gaspı yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, tutsakların en önemli ihtiyaçlarının başında gelen kitapların yalnızca doğum günleri ve bayramlarla sınırlanmasının kabul edilemeyecekken, Elazığ başta olmak üzere bazı hapishanelerde bayramlar da dahil kitap alınmamasının korkunç bir insan hakkı ihlali olduğu vurgulandı.

İade edilen kolilerin ellerinde olduğunu belirten gönüllüler, bu kitapların tutsaklara ulaştırılması için ilgili kurumları ve kişilere çağrı yaptı. Gönüllüler, siyasi partilerin de konuyu Meclis'e taşımasını istedi.