3 Ekim 2024 Perşembe

'Gökova Sulak Alanının Mutlak Korunacak Hassas Alan' olması için girişim başlatıldı

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, Gökova Sulak Alanının korunmasında yaşanan sorunların giderilmesi için çalışmalara başladı.

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, Kasım ayı içerisinde Gökova Özel çevre Koruma Bölgesi'nin (GÇKB) biyolojik çeşitliliğinin en önemli bölgelerinden birisi olan Gökova Sulak Alanının korunmasında yaşanan sorunlarla ilgili bir çalışma yaptı. Çalışma sonunda ortaya çıkan değerlendirme raporunda bölgede mevzuattan kaynaklanan yönetim sorunları ile yoğun insan kullanımından kaynaklanan sorunlar irdelendi.

MUÇEP Gökova bileşeni olan Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova Akyaka'yı Sevenler Derneği ve Akdeniz Yeşilleri Derneği ortak imzaladıkları birer dilekçeyi Cumhurbaşkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve Tarım ve Orman Bakanlığına göndererek Gökova Sulak Alanının Doğal Sit Statüsünün "Mutlak Korunacak Hassas Alan" olarak değiştirilerek mevzuattaki uyumsuzlukların düzeltilmesini, uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan  endemik ve   nesli tehdit altında olan birçok türe ev sahipliği yapan Gökova Sulak Alanının mutlak korunması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediler.

NE OLMUŞTU?
2017 yılında Gökova Bölgesi Doğal Sit Alanlarının koruma derecelerinin değiştirilerek onaylanması ile Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin ekosisteminin korunması oldukça zorlaştı. Daha önce tamamı mutlak koruma sağlayan 1. Derece Doğal Sit Alanı olan bölgenin yapılan değişiklikler sonucunda koruma kalkanı zayıflatıldı. Yeni tanımlanan koruma statüleri mutlak koruma sağlayan "Kesin Korunacak Hassas Alan", kısmi yapılaşmaya izin veren "Nitelikli Koruma" veya yoğun yapılaşmaya izin veren "Sürdürülebilir Koruma" şeklinde belirlendi. Gökova Bölgesinin çok az bir bölümü ise mutlak koruma sağlayan "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak belirlenirken, Akyaka, Gökova ve Akçapınar gibi yerleşim alanlarının koruma statüleri tamamen kaldırıldı. Kalan bölümler ise kısmen  "Nitelikli Koruma" veya "Sürdürülebilir Koruma" Alanı olarak belirlendi.