3 Ekim 2024 Perşembe

'Gericiliğin yaşamlarını karartmasına izin vermeyeceğiz'

Ankara'da eylem yapan sendikalar, cemaat/tarikat yurtlarının kamulaştırılmasını istedi. Sendikalar, gericiliğe karşı mücadele edeceklerini kaydetti. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara Şubeleri, Ankara Tabip Odası (ATO), Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Ankara Şubesi, Eğitimciler Derneği (Eğit-Der) Ankara Şubeleri ve Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der) muhafazakar ailesinin kalmaya zorladığı tarikat yurdunda gördüğü baskı ve psikolojik şiddet nedeniyle intihara sürüklenen Enes Kara için Eğitim-Sen 5 No'lu Şube önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Gericiliğin yaşamları karartmasına izin vermeyeceğiz! Cemaat-Tarikat yurtları kapatılsın" yazılı pankart açıldı.

ÖNDER: EKONOMİK KADAR ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ 
Öv-Der Genel Başkanı Enver Önder, intihara sürüklenen gençlerin bir iki tane ile sınırlı olmadığının altını çizerek, "Bunlar sadece başına yansıyanlar. Ekonomi kadar çocuklarımıza ve eğitimimize sahip çıkmamız gerekiyor. Ayağınızı denk alın bu insanlar mezar için yetiştirilmiyor" diye belirtti.

DEVECİ: MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, çocukların yurtlarda kalmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Çocuklarının sahipsiz olmadığını belirten Deveci, "Biz çocuklarımıza sahip çıkıyoruz. Barınma hakkı temin edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

ASLAN: TARİKAT/CEMAAT YURTLARI KAMULAŞTIRILMALI
Açıklama metnini ise Eğitim-Sen 5 Nolu Şube başkanı Mutlu Aslan okudu. Okul öncesinden yükseköğretime kadar her aşamada eğitimin ücretsiz, nitelikli ve laik bir kamusal hizmet olarak sunulması gerektiğine dikkat çeken Aslan, "Öğrencilerin eğitim, öğretim ve barınma ihtiyaçları kamusal kaynaklar tarafından karşılanmalıdır. Cemaat ve tarikatların eğitimin herhangi bir aşamasına, herhangi bir biçimde dahil olması engellenmelidir. Mevcut cemaat, tarikat ve vakıf yurtları derhal kamulaştırılmalıdır. Okullardaki dinselleştirme politikalarına son verilmeli, müfredattaki tüm dinci-gerici unsurlar kaldırılarak, eğitim-öğretim bilimsel ve laik temelde şekillendirilmelidir" şeklinde konuştu.

'ÇOCUKLARIMIZA EŞİT, ÖZGÜR BİR TÜRKİYE BIRAKACAĞIZ'
Aslan, şöyle devam etti: "Çocuklarımızın kendi yaratmadıkları, kendi istemedikleri, kendi seçmedikleri koşulların baskısı altında ezilmesine izin vermeyeceğiz. Çocuklarımızın sorumlusu olmadıkları ekonomik krizin zorlukları, gericiliğin bağnazlığı, iktidarın şiddeti altında mutsuz biçimde yaşamasına göz yummayacağız! Çocuklarımızın toplumun dayatmaları altında değil, kendi hayalleri doğrultusunda yaşaması için mücadele edeceğiz. Çocuklarımıza eşit, özgür, demokratik, laik ve umutlu bir Türkiye bırakacağız."

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.