3 Ekim 2024 Perşembe

Gergerlioğlu: Nefret ve linç kültürü sonucu 3 Suriyeli öldürüldü

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, İzmir'de katledilen üç Suriyeli emekçi hakkında basın toplantısı düzenledi. Bu katliamın ırkçı ve nefret söylemleri sonucu gerçekleştiğinin altını çizen Gergerlioğlu, nefret politikalarına karşı mücadele edeceklerini belirtti. 

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde uyurken üzerilerine dökülen benzinle yakılarak katledilen üç Suriyeli emekçi hakkında Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu katliamın nefret politikalarının sonucu olduğunu söyledi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 21 Aralık'ta üç işçinin bir ay önce katledildiğini duyurmuştu. Daha sonra yapılan araştırmalarda, polisin olayın üstünü örttüğünü örtmeye çalıştığını, katledilen Suriyeli emekçilerin ailelerinin de konuşmamaları için tehdit edildiği ortaya çıkmıştı. 

Yıllarca nefret kültürüne karşı bu katliamlar gerçekleşmesin diye mücadele ettiklerini dile getiren Gergerlioğlu, "Mülteciliğin zor bir iş olduğunu, siyaseten göçmenlikle ilgili hususun iktidar tarafından eleştirilebileceğini ancak bu insanlar ülkemizdeyse, insan muamelesi yapmamız gerektiğini, düşmanlık ve nefret üzerinden linç kültürü oluşturmamak gerektiğini bunun vahim olaylara yol açabileceğini söyledik" diye konuştu. 

"Bazı belediye başkanları nefret kültüründen pirim devşirmeye çalıştı ve partileri bu kişilere sustu" diyen Gergerlioğlu, bu suskunlukların, gözardı etmenin sonuçlarından birinin İzmir'deki katliam olduğuna işaret etti. Katledilen üç Suriyeli emekçinin fotoğrafını gösteren Gergerlioğlu, "Bu üç gencecik insan hiç tanışmadıkları insanın üzerilerine benzip döküp yakması sonucu hayatını kaybetti. Maalesef ki değersiz görülüyor. O yüzden adeta bir aydan fazla zaman geçmiş ölümleriyle ilgili gündem yok. İnsanlık bu duruma düşmemeliydi, nefret ve linç kültürü bu olayları yapıyor" dedi.