2 Ekim 2024 Çarşamba

Gazi ve Ümraniye katliamlarının hesabı sorulacak

Gazi katliamının ardından başlayan ayaklanmanın 27'inci yılında çok sayıda parti ve kitle örgütü açıklama yaptı. Devrimci Parti, SYKP, HDP ve İHD açıklamalarında, Gazi ve Ümraniye katliamlarının sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.

Gazi katliamı ve ayaklanmasının yıldönümünde emekçi sol hareket yaptıkları açıklamada katliamların hesabını sorma çağrısında bulundu.

DEVRİMCİ PARTİ: KATLİAMLARA YANITIMIZ BİRLEŞİK MÜCADELE
Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Gazi ve Ümraniye katliamlarının üzerinden geçen 27 yılda yaşanan yeni katliamlara işaret etti, değişen tek şeyin tetikçiler, siyasi figürler ve hükümetlerin adı olduğunu kaydetti.

Katliamcı güçlerin, devletin kripto odalarında tezgahlandığı katliamlara karşı "adalet" arayışlarına yeni katliamlar, baskılar, tutuklamalar ve işkencelerle yanıt verdiğini belirten Öneren, "Türkiye'de faili devlet olan binlerce kayıp için meydanlara çıkan Cumartesi Anneleri dahi devlet geleneğinin yeni figüranı Süleyman Soylu'nun talimatı ile saldırıların, yasakların hedefi oldu. Bizzat emir verenlerin iktidar olduğu bir devlette, katillerden adalet istemiyoruz. Emri verenleri, organize edenleri, devletin katliam geleneğini sürdürenleri ve katilleri 'ak'layanları yargılayacağımız bir ülke için mücadele ediyoruz" diye vurguladı.

Mart ayında yaşanan katliamları hatırlatan Öneren, ezilen haklar ve sömürülen işçilerin özgürlük yürüyüşünün durdurulamadığını belirtti, "Gazi'nin bir adı katliam ise diğer adı halk ayaklanmasıdır. Devlet kayıtlarında, Gazi'nin bir adı ezilen halklar arasında çatışma yaratmak için devreye sokulan katliam senaryoları ise ezilenlerin hafızasında diğer adı Türkiye devrimcilerinin, işçilerin, ezilen Kürt halkının, Alevilerin birleşik mücadelesinin ayağa kalktığı yerdir. Gazi'nin ve diğer katliamların hesabının sorulmasını talep etmek, patronların iktidarı olan bu devletle hesaplaşmak demektir. Bu hesaplaşmanın ve adaletin yolu Türkiye işçi ve emekçileri ile ezilen Kürt ve Alevi toplumun birleşik mücadelesiyle gerçekleşecektir" dedi.

Devrimci Parti Genel Başkanı Öneren açıklamada, katliamda yaşamını yitirenleri andı, "Tüm ezilen işçi ve emekçilere, Alevi toplumuna ve ezilen Kürt halkına eşit, adil ve özgürce yaşayacağımız halk iktidarını inşa etmek için yola çıkan partimiz birleşik mücadelede buluşma çağrısı yapıyor" diye kaydetti.

SYKP: GAZİ KATLİAMINI UNUTMADIK, HESABINI SORACAĞIZ!
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Gazi katliamının 27'inci yılında yaptığı açıklamada katliam sürecinde yaşananları hatırlattı, "12 Mart günü yapılan silahlı saldırının amacı, Alevi halkı terörize ederek sindirmek ve halkın etkin desteğini keserek devrimcileri ezmekti" diye belirtti.

Katliamın devlet tarafından organize edildiği vurgulanan SYKP açıklamasında, Gazi Mahallesi ve 1 Mayıs Mahallesi'ndeki halkın ayaklanması ve direnişi hatırlatıldı, devletin korkutma, sindirme planlarının boşa düştüğü kaydedildi.

Gazi katliamının, Osmanlı'dan bu yana egemen sınıfların Sünni mezhepli devletinin Alevilere yönelik katliamlar tarihinin kara sayfalarında yerini aldığı belirtilen açıklamada, "Aleviler bugün de ağır baskılar ve asimilasyon uygulamalarıyla sindirilmeye ve eritilmeye çalışılıyor. Bugün de Alevilerin evlerine çarpı işaretleri konuyor, Alevi yurttaşlar AKP iktidarının koruması altındaki cihatçı çeteler tarafından tehdit ediliyor, devletin resmi görevlileri Alevi kimliğini ifade eden kamu emekçilerini fişliyor, devlet kurumlarında ve toplumsal yaşamda Aleviler ayrımcılığa uğruyor, Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi ısrarla reddediliyor" denildi.

Alevi halkına yönelik resmi-gayriresmi, açık ve gizli tüm baskı, şiddet, sindirme, asimilasyon politikalarına karşı Alevi halkının yanında olduklarını açıklayan SYKP, "Gazi katliamının sorumlularını açığa çıkarmak ve hesap sormak sosyalist ve demokratik güçlerin boynunun borcudur. Gazi katliamını unutmayacağız ve hesabını soracağız. Gazi Mahallesi, Ümraniye ve diğer semtlerde bu organize katliama karşı canları pahasına mahallelerini ve onurlarını savunan ve saldırıyı püskürten halkımıza selam olsun! Bu direniş sırasında ölen canlarımız onurumuzdur" diye kaydetti.

HDP: GAZİ VE QAMİŞLO KATLİAMLARI AYNI ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yazılı açıklama yaparak Gazi ve Qamişlo katliamlarının aynı zihniyetin ürünü olduğunu vurguladı. Baas rejimi tarafından 12 Mart 2004'te Kürt halkına karşı gerçekleştirilen Qamişlo katliamının 18'inci, 12 Mart 1995'te gerçekleştirilen Gazi ve Ümraniye katliamlarının 27'nci yıldönümü olduğu belirtilen HDP açıklamasında, "12 Mart 2004'te Qamişlo'da oynanan bir futbol maçı sırasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren 8 kişi için düzenlenen cenaze törenine Baas rejiminin düzenlediği saldırıda 52 kişi katledildi, binlerce kişi yaralandı ve iki bin kişi tutuklandı" bilgisi paylaşıldı.

Qamişlo'daki katliamın hedefinin Kürt halkının özgürlük taleplerini bastırmak, Gazi ve Ümraniye katliamlarının hedefinin ise Alevi halkı başta olmak üzere devrimcilerin eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastırmak olduğu vurgulanan HDP açıklamasında, "Onlarca insanın katledildiği bu katliamlar aydınlatılmadığı gibi üstü örtülerek ve failleri korunarak yeni katliamların ve daha büyük acıların önü açıldı. Bu tekçi, baskıcı ve otoriter rejimler varlıklarını ve yaşamlarını sadece yaptıkları katliamlarla ve halkları ve onların haklarını hedef alan saldırılarla sağlayabileceklerine inanıyor. Ancak bugüne kadar hiçbir baskıcı rejim 'zulüm ile abad' olamadı, olamayacak da" denildi.

HDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Coğrafyaların, katliamlara uğrayanların ve katliamı yapanların kimlikleri farklı olsa da katliamlar aynı zihniyetin ürünüdür ve bizim için asla unutulmayacak ortak acılardır. Her iki katliamın acısını da ilk günkü ağırlığıyla hissediyor, yaşamını yitiren bütün canlarımızı minnetle anıyoruz. Yitirdiklerimizin anılarına bağlı kalmanın tek yolu demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesini yükseltmektir. Halkların özgür yaşayacağı yarınlar için mücadeleyi yükseltme sözümüzü yineliyoruz."

İHD: GAZİ VE ÜMRANİYE KATLİAMLARI 27 YILDIR ADALET BEKLİYOR
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi de Gazi ve Ümraniye katliamlarına ilişkin açıklama yaptı. Katliam talimatının JİTEM kurucusu Veli Küçük tarafından verildiği, 10 kişilik bir kontrgerilla timi tarafından gerçekleştirildiği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, katliamın üstünün örtüldüğü sorumluların yargılanıp cezalandırılmadığı hatırlatıldı.

2018 yılında, Yargıtay tarafından bozulan ve 23 yıl sonra yeniden görülmeye başlanan Ümraniye katliamı davasında da cezasızlık politikasının izlendiğine işaret eden İHD İstanbul Şubesi açıklamasında, "Gazi ve Ümraniye katliamları ile gerçek yüzleşmenin, hesap sormanın ve adaleti sağlamanın; saldırının bütün kontrgerilla bağlantılarının ortaya konması ve başta dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller , '1000 operasyon'un sahibi dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Veli Küçük, Osman Gürbüz, Mahmut Yıldırım olmak üzere siyasi sorumluların da yargılanması ile sağlanabileceğine inandığımızı kerelerce söyledik, bir kere daha tekrar ediyoruz" denildi.

Gazi ve Ümraniye katliamlarının insanlığa karşı işlenen suçlar olduğu ve zamanaşımı olamayacağına işaret eden İHD, yeniden açılan Ümraniye katliamı davasının 14 Mart 2022 günü saat 10.00'da Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceği bilgisini paylaşarak katılım çağrısı yaptı.