2 Ekim 2024 Çarşamba

Gazi ayaklanmasının 27. yılında devrimciler ve halk şehitleri andı

Gazi Mahallesinde buluşan yüzlerce kişi yoğun kar yağışına, soğuk havaya ve polisin sık sık saldırı tehdidine rağmen saatlerce yürüdü. Yürüyüşte Gazi ayaklanmasının komutanı Hasan Ocak sloganlarla anıldı.

Gazi ayaklanması 27. yılında. Gazi Mahallesi'nde ve Ümraniye'de katledilenler için mahallede yürüyüş yapıldı. Bir araya gelen yüzlerce kişi katledilenlerin fotoğraflarını taşıdı, "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarını yükseltti. Yoğun kar yağışına ve soğuk havaya rağmen yürüyüş saatlerce sürerken, kitle polisin her fırsatta yaptığı saldırı tehdidine sloganlarla yanıt verdi.

Anmaya saatler kala mahalle ablukaya alınırken çok sayıda kişi Gazi Cemevi önünde buluştu.

HASAN OCAK FOTOĞRAFLARIYLA YÜRÜYÜŞ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de katılımıyla Gazi ayaklanmasının komutanı Hasan Ocak'ın fotoğrafları ile Cemevi önüne yürüdü. "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam", "Hasan Ocak yaşıyor komünistler savaşıyor", "Parti, atılım, zafer" sloganlarını haykıran sosyalistleri polis engellemeye çalıştı. Ancak sosyalistler polisin engelleme girişimine sloganlarla yanıt verdi.

KAYPAKKAYA RAHATSIZLIĞI
Sosyalistler Gazi Cemevi önünde bekleyen kitle tarafından alkışlarla karşılandı. Pankart ve dövizlerle kitle beklemeye başladı. Polis devrimci önder İbrahim Kaypakkaya'nın fotoğrafının kaldırılmasını isterken, kitle polisin tehditlerine rağmen yürüyüşte Kaypakkaya fotoğraflarını taşıdı.

'GAZİ'DEN ÜMRANİYE'YE ADALET İSTİYORUZ'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilşad Canbaz ve Musa Piroğlu'nun da katılımıyla Gezi Aileleri Şehitleri ve Alevi Kurumları'nın "Gazi'den Ümraniye'ye adalet istiyoruz" ve 12 Mart Platformu'nun "Gazi'de düşene dövüşene bin selam. Gazi ve Ümraniye şehitleri onurumuzdur" yazılı pankartın arkasında yürüyüşe geçti.

'HASAN OCAK YAŞIYOR'
"Katil devlet hesap verecek", "Devrim şehitleri onurumuzdur", "Gazi'de düşene dövüşene bin selam" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, Gazi ayaklanmasına öncülük eden Hasan Ocak da unutulmadı. Yürüyüşte sık sık "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam", "Hasan Ocak yaşıyor komünistler savaşıyor" sloganları atıldı.

'SALDIRI TÜM HALKAYDI'
Eski karakol önüne kadar yürüyen kitle daha sonra eski PTT önünde basın açıklaması yaptı. Devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından Gazi şehit ailelerinden Sezgin Can Engin basın metnini okudu. Gazi ayaklanmasının nasıl gerçekleştiğini hatırlatan Engin, "Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak suretiyle Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı provokasyonu yapanı da, yaptıranı da, nedenini de biliyordu. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermekti. Saldırı Alevisi, Sünnisiyle tüm halkaydı" dedi.

Gazi halkının devletin provokasyonuna gelmediği ve direndiğini anımsatan Engin, şehit düşenleri andı.

Açıklamanın ardından şehitlerin yaşamını yitirdiği yere karanfiller bırakıldı.

Kitle daha sonra sloganlarla Gazi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

MEZARLIKTA ANMA
Gazi şehitlerinin isimlerinin sayıldığı mezarlıkta her biri için "Yaşıyor" dendi. Saygı duruşunun ardından Gazi şehitleri ailelerinden Kibar Poyraz basın metnini okudu. Gazi'de yaşanan katliamdan dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Hanife Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri
Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Nejdet Menzir ve bunların tetikçilerinin sorumlu olduğunu ve cezalandırılmasını isteyen Poyraz, "Koçgiri'de, Dersim'de, Maraş'ta, Sivas'ta, Gazi'de, 19 Aralık hapishanelerde, Gezi'de, Cizre'de, Sur' da, Suruç, Roboskî, Ankara Garı'nda aynı zihniyet Türkiye halklarına reva görülmüştür. Bu katliam ve baskılara direnenler birer birer tutsak ediliyor, ağır bir tecrit ile insani olmayan koşullar dayatılıyor. Bugün hala ülke yoğun bir tecrit altında bu tecritte direnenler bedenlerini ölümsüzlüğe yatırdılar. Cezaevleri ölüm evlerine dönmeye başladı, adil olmayan infaz yasalarıyla siyasi mahpuslar ölüme terk edilip çeteler serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı.

'ŞEHİTLERİMİZ HALKIN GÜCÜNÜ TÜM TÜRKİYE'YE GÖSTERDİ'
İşçi ve emekçilere açlık sınırının altında yaşam dayatılırken iktidar ve ortaklarının saraylarda halkların sırtından zevki sefa içinde yaşadığının altını çizen Poyraz, "Binlerce eli silahlı katilin karşısına sadece yürekleriyle çıkan, binlerce katilin onlar karşısında nasıl korkak ve aciz olduklarını, halkın gücünü tüm Türkiye'ye gösteren şehitlerimizi ve Gazi halkını selamlıyoruz" dedi.

Mezarlıkta anma sloganlarla sona ererken, Gazi ayaklanmasında katledilenler anısına Gazi Cemevi'nde lokma döküldü.

HASAN OCAK ANILDI
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Örgütü, Gazi Mezarlığı'nda Hasan Ocak'ın mezarı başında anma etkinliği düzenledi. Hasan Ocak'ın Gazi ayaklanmasına öncülük ettiğinin altını çizen sosyalistler Ocak şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.

Anmada, Hasan Ocak anısına yazılan şiir okundu. Sosyalistler tek bir ağızdan "Ellerinde pankart, gözlerinde kin Hasanlaşacağız dediler hep bir ağızdan" ifadelerini kullandı.

OCAK: ONLARIN MİRASINI SÜRDÜRECEĞİZ
Saygı duruşunun ardından Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak söz aldı. Ocak, devrimcilerin yürüttüğü mücadeleyi hatırlattı. "Suç işleyenlere karşı dövüşenleri anmak için toplandık" diyen Ocak, mücadele edenleri selamladı. Ocak, "Bu suçların açığa çıkarılıp cezalandırılması için mücadele ettiler ve bu uğurda öldüler. Bu onlardan bize kalan mirastır. 27 yıldır bu mirası onurlu bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Suçluların cezalandırılması için mücadele ediyoruz. Ölene kadar da bu mirası sürdürmeye çalışacağız" diye konuştu.

TÜMÜKLÜ: HER YERDE HASANLAŞACAĞIZ
ESP Eş Genel Başkanı Şahin  Tümüklü de Gazi'nin ruhu, mücadelesi ve isyanının her yerde dalgalanacağını vurguladı. Devrim şehitlerinin düşlerini gerçek kılana kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Tümüklü, şu ifadeleri kullandı: "Hasanlaşacağız. Her yer de Hasan Ocak'ı anmaya, mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Ta ki zafere ulaştırana kadar. Hasan Ocak şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiklerimizi anıyorum."

Sosyalistlerin anması, "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam" sloganıyla sona erdi.